Rămâi conectat

Actualitate

Când sunt moşii de vară 2023, sărbătoarea dedicată pomenirii morților. Rugăciunea pentru mântuirea sufletelor celor adormiți

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Când sunt moşii de vară 2023, sărbătoarea dedicată pomenirii morților. Rugăciunea pentru mântuirea sufletelor celor adormiți

În 2023, Sâmbăta morţilor sau Moşii de vară este prăznuită cu o zi înainte de Rusalii, atunci când biserica sărbătoreşte Pogorârea Duhului Sfânt. Astfel, moşii de vară sunt sărbătoriţi în 2023 pe data de 3 iunie.

În această zi de Sâmbăta Morţilor trebuie să ne amintim de părinţi, bunici, străbunici şi de cei dinaintea lor, pe care nimeni nu îi mai poate pomenii.

Sâmbăta Moşilor este o zi cu totul şi cu totul specială, în care Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe cei adormiţi. În sfintele lăcaşuri, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi, care aduc bucate spre a fi sfinţite, aşa numite jertfe văzute, precum colivă, colaci, vin, dar şi lumânări sau tămâie.

Potrivit calendar ortodox, în Biserica Ortodoxă Română există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”.

Toate aceste sâmbete din calendar ortodox sunt denumite în popor „ale moşilor”, deoarece prin cuvântul „moş” sunt denumiţi înaintaşii dintr-un neam.

Când sunt moşii de vară în 2023

În 2023, Sâmbăta morţilor sau Moşii de vară este prăznuită cu o zi înainte de Rusalii, atunci când biserica sărbătoreşte Pogorârea Duhului Sfânt. Astfel, moşii de vară sunt sărbătoriţi în 2023 pe data de 3 iunie.

În această zi de sărbătoare trebuie să ne amintim de părinţi, bunici, străbunici şi de cei dinaintea lor, pe care nimeni nu îi mai poate pomenii.

Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților. S-a ales această zi întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

Ce se dă de pomană de moşii de vară

Pe 3 iunie, de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este bine ca rudele celor adormiţi să dea de pomană colaci și colivă şi să se roage pentru sufletul lor. Pe lângă preparatele specifice celor morţi, familiile mai pot aduce şi pachete cu mâncare, lumânări, haine sau diverse obiecte pe care le pot împărţi ulterior oamenilor nevoiaşi.

Pachetele aduse la biserică în dimineaţa zilei de moşii de vară trebuie pregătite în casă, la care ar trebui să se pună şi câte o lumânare, dar şi un prosop. Pe lângă toate acestea, rudele pregătesc şi un pomenic cu numele celor adormiţi pe care îl dau preotului înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, împreună cu cărbuni, tămâie şi un colac.

Totodată, în ziua de moşii de vară, rudele mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări la mormintele celor adormiţi.

În unele zone ale ţării, cum ar fi în regiunea Munteniei, lângă coliva pregătită în ziua sărbătorii de moşii de vară se mai pune şi un bănuţ. Coliva împreună cu bănuţul se împart celui mai sărman locuitor al satului, pentru a aduce noroc atât celui care a împărţit, cât şi celui ce a primit.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi de sărbătoarea Moşii de vară 2023

De sărbătoarea Moşii de vară, pe 3 iunie, creştinii ortodocşi pot rosti o rugăciune puternică, pentru mântuirea sufletelor celor plecaţi la Domnul.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea