Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Când poate suspenda ANAF activitatea firmelor și ce amenzi se aplică pentru nereguli. Guvernul a stabilit situațiile, prin Ordonanță de Urgență

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Printr-o Ordonanță de Urgență, Guvernul a stabilit modul în care pot fi sancționate de către ANAF firmele care sunt găsite cu nereguli.

Potrivit noilor măsuri, vor fi mai multe praguri de sancțiuni până la suspendarea activității unei firme.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

firma suspendataActivitatea poate fi suspendată abia la a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni de zile, în cazurile în care sunt depistate sume mari neînregstrate. „La prima constatare nu se suspendă activitatea, se aplică amenda respectivă”, a declarat ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici. În plus, valoarea sancțiunilor variază în funcție de cât de mare este abaterea.

Ce amenzi pot primi firmele

1. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este de pana la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv , din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu avertisment, fara aplicarea sanctiunii complementare.

2. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei  este de pana la 300 lei inclusiv, dar mai mare de  3% , din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.

3. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei  este cuprinsa intre 300 lei  si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mica de 3% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.

4. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei  este cuprinsa intre 300 lei  si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 3%  din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei. De asemenea, se suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni.

5. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mica de 3% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 25.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.

6. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei  si  mai mare de 3%, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 30.000 lei. De asemenea, se suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni, indiferent pentru care dintre situatiile prevazute mai sus a fost aplicata sanctiunea la prima abatere, in cadrul termenului de 24 de luni.

7. Pentru situatiile prevazute la punctele 4 si 6, daca operatorul economic achita atat amenda, cat si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara (suspendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea in care s-a constatat contraventia) inceteaza de drept in termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.

„Pentru cele doua situatii, aceea cu amenzi cuprinse intre 15.000 de lei si 20.000 de lei si cea cu amenzi intre 25.000 de lei si 30.000 de lei, unde spuneam ca se poate suspenda si activitatea respectiva de la a doua fapta inregistrata, exista posibilitatea achitarii amenzii aplicate, cat si a unei sume egale de 10 ori a amenzii aplicate pentru ca sanctiunea complementara sa inceteze in termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator”, a spus ministrul finantelor.

Odata cu aceste sanctiuni se aplica si prevederile  privind confiscarea sumelor detinute la punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, care nu pot fi justificate prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, in registrul de bani personali, in registrul special sau in chitante.

 Actul normativ mai aduce unele modificari si in ceea ce priveste regimul de sanctionare al operatorilor economici care nu se doteaza cu aparate de marcat electronice fiscale, desi au aceasta obligatie. Astfel, potrivit noilor reglementari, in situatiile in care operatorul economic nu s-a dotat cu aparat de marcat electronic fiscal, suspendarea activitatii va fi dispusa pana in momentul in care acesta se conformeaza prevederilor legale si achizitioneaza un aparat de marcat pe care il fiscalizeaza si il utilizeaza in activitate, facand in acelasi timp, dovada platii amenzii pe care organul de control i-a aplicat-o. Conform legislatiei aflata pana acum in vigoare, sanctiunea pentru operatorii economici care nu erau dotati cu aparat electronic fiscal consta in suspendarea activitatii de la o luna la 3 luni, fara a se tine cont de intrarea in legalitate si nici de plata amenzii.

sursa: hotnews


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea