Cancerul: instrument de şantaj al monopolului corporatist asupra… statului român?
În judeţul Alba, feed-back-ul războiului taxe contra profit nu afectează, încă, tratamentul bolnavilor de cancer
Bolnavii de cancer, în fază terminală, din România sunt supuşi din nou unei încercări extreme după ce principalul producător de opioide oncologice, Mundipharma, a anunţat că îşi încetează activitatea în ţara noastră. Firma elveţiană Mundipharma avea o acoperire de 60% din cererea de medicamente oncologice (inclusiv morfină), iar acum portofoliul său va fi reprezentat de un producător local. Compania părăseşte România în mod special din cauza taxei clawback şi a prelungirii termenelor de încasare a banilor la peste 340-360 de zile.
„Decizia s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea considerată insuportabilă a nivelului de taxare”, se arată într-un comunicat al companiei.
De asemenea, Mundipharma a mai fost deranjată de perioada foarte lungă în care listele de compensate şi gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, de preţurile impuse la nivel minim european şi de referenţierea preţurilor produselor originale la cele generice.
Aceste motive l-au determinat pe preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Lucian Duţă, să lanseze public, într-o emisiune televizată, acuzaţia că firma care deţinea monopolul tratamentului anti-durere pentru bolnavii de cancer a încercat să „şantajeze statul român” în momentul în care i s-au impus noi taxe. Duţă a explicat de asemenea că firma cu pricina a acceptat ca pentru timp de o lună să mai asigure furnizarea de medicamente pentru bolnavii de cancer. Până atunci, cel puţin teoretic, statul român ar trebui să se reorienteze rapid pe piaţă pentru a putea asigura continuitatea furnizării de medicamente pentru bolnavii de cancer.
Acum, în luna februarie 2012 şi probabil şi în luna martie, în judeţul Alba tratamentul bolnavilor de cancer se face pe stocul deja existent.
Ec. Gheorghe Ştef, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Alba, a declarat pentru Unirea că până în prezent nu a primit sesizări din judeţ cum că farmaciile nu ar putea onora prescripţiile pentru tratamentul în cazul cancerului. Mai mult, acesta deţine informaţii potrivit cărora şi la Spitalul Judeţean Alba mai există încă medicaţia necesară pentru tratamentul bolnavilor de cancer, cel puţin pentru două luni.
Dr. Răzvan Curcă, medic oncolog, Spitalul Judeţean de Urgenţe Alba ne-a spus că: „Problemele pentru pacienţii din judeţul Alba sunt legate mai ales de existenţa unei liste de aşteptare la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), datorată numărului mai mic de locuri decât cererea pentru un anumit tip de terapie. Dar aceasta este o problemă la nivel naţional, nu local. La nivel local nu avem probleme deosebite pentru pacienţii oncologici, toţi cei care au indicaţie şi aprobare pentru un anumit tip de terapie, inclusiv cei cu aprobarea CNAS, primesc medicaţia la timp şi fără probleme. Nu avem deocamdată probleme în derularea programului naţional de oncologie în judeţul Alba. Ce va fi in viitor, vom vedea.”
Guvernul, întrunit ieri în şedinţă extraordinară, a alocat din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, pentru o lună.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
VIDEO ȘTIREA TA | Pericol public în traficul rutier din Alba Iulia: Cu viteză, pe roșu, ca „prin brânză”
VIDEO ȘTIREA TA | Pericol public în traficul rutier din Alba Iulia: Cu viteză, pe roșu, ca „prin brânză” Luni, 18 noiembrie 2024, un șofer „grăbit” și-a demonstrat „calitatea” de a fi pericol public în traficul rutier din Alba Iulia, atunci când a trecut cu viteză considerabilă ca „prin brânză” pe culoarea roșie a unui […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată