Cancerul de col uterin este o problemă de sănătate publică în România: Boala va dispărea în viitor, datorită unei prevenţii prin vaccinare
Cancerul de col uterin este o problemă de sănătate publică în România: Boala va dispărea în viitor, datorită unei prevenţii prin vaccinare
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Filantropia din Capitală, atrage atenţia că una dintre problemele de sănătate publică din România este cancerul de col uterin, însă această boală poate dispărea pe viitor datorită vaccinării. Atât fetele, cât şi băieţii ar trebui să primească vaccinul HPV, potrivit news.ro.
”Cancerul de col uterin este o problemă de sănătate publică, este una din marile probleme de sănătate publică din România Dacă în ţările europene vestice, ţările dezvoltate, problema aceasta nu există, datorită dezvoltării unui sistem de screening, adică de depistare precoce şi actualmente de vaccinare, cancerul de col este o problemă pe cale de eradicare. O dată cu descoperirea cauzei care este virusul papiloma şi o dată cu descoperirea vaccinului, problema este în aşteptare să fie rezolvată definitiv. Cancerul de col uterin va dispare în viitor, datorită unei prevenţii prin vaccinare şi de asemenea, datorită unui screening care să depisteze precoce formele de boală ca să fie tratate limitat sau conservator”, a declarat medicul Gheorghe Peltecu, joi seară, la Medika TV.
În România urmează să fie implementat un program de vaccinare împotriva cancerului de col uterin.
”În România, în momentul de faţă suntem pe calea implementării unui program naţional de screening şi a unui program naţional de vaccinare. Spun pe calea implementării pentru că sunt modele de succes aplicate în lume care doar trebuiesc preluate şi foarte puţin adaptate la situaţia României. Nu trebuiesc inventate alte modalităţi. (…) Screeningul este o politică ce are reguli clare şi care dau rezultate atunci când sunt aplicate după toate regulile”, a explicat medicul.
Întrebat care este modalitatea de transmitere a virusului HPV, Prof. Dr. Gheorghe Peltecu a precizat că transmiterea se face pe cale sexuală.
”Educaţia este partea esenţială pentru că această politică presupune participarea populaţiei care este ţintă, la programul de depistare şi la programul de vaccinare. O populaţie care nu are educaţia medicală necesară, nu va participa, iar screeningul sau vaccinarea nu vor fi de succes. Multă vreme nu s-a ştiut cauza cancerului de col şi în această perioadă, depistarea trebuie să se facă în stadiu precoce care să permită un tratament cât mai limitat femeilor tinere care dezvoltau, care să le conserve capacitatea de procreere. Depistarea tardivă duce la extirparea uterului şi transformarea femeii într-o persoană care nu îşi putea împlini unda din menirile sale în viaţă. În anii 76-80 s-a descoperit că o serie de tulpini ale virusului papiloma sunt implicate în geneza unor cancere genitale, iar mai târziu s-a descoperit că de fapt cauza cancerului de col sunt tulpini cancerigene ale familiei HPV. De la această descoperire şi până la crearea vaccinului a trecut o perioadă de timp scurtă. Se ştie astăzi că neoplasmul colului uterin este o boală infecţioasă, transmisibilă sexual.
O dată cu descoperirea vaccinului este posibilă prevenţia sa prin vaccinarea în masă a copiilor, băieţi şi fete, înainte de începerea vieţii sexuale. Vaccinarea are eficienţă maximă, sută la sută”, a mai spus Prof. Dr. Gheorghe Peltecu.
Gheorghe Peltecu a explicat şi cum se face acest vaccin.
”Trebuie făcută precizarea că vaccinarea persoanelor care nu au venit în contact cu virusul HPV. asta înseamnă înaintea debutului vieţii sexuale (…) vaccinarea este recomandabilă pentru vârste cuprinse între 11 şi 12 ani, băieţi şi fete în efală măsură (…) Vaccinarea este recomandabil a fi facuta cu două doze de vaccin (…) După vârsta de 14 ani, deci de la 15 ani, persoanele vaccinate trebuie să primească 3 doze”, a subliniat Prof. Dr. Gheorghe Peltecu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Fiscal 2025: Fără bon fiscal pe hârtie la plata cu cardul, decât la solicitarea expresă a clienților. Ce dificultăți pot să apară în caz de în caz de dispute legale sau financiare
Codul Fiscal 2025: Fără bon fiscal pe hârtie la plata cu cardul, decât la solicitarea expresă a clienților. Ce dificultăți pot să apară în caz de în caz de dispute legale sau financiare Bonurile fiscale nu mai sunt imprimate la plata cu cardul, decât la solicitarea expresă a clienților, ca urmare a unei noi legi […]