Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Calendar ortodox AUGUST 2024: Schimbarea la Faţă a Domnului, Adormirea Maicii Domnului şi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, cele mai importante sărbători ale lunii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar ortodox AUGUST 2024: Schimbarea la Faţă a Domnului, Adormirea Maicii Domnului şi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, cele mai importante sărbători ale lunii

Luna august sau Gustar, a opta lună a anului în calendarul Gregorian, este una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile, care aduce, în general, trei sărbători religioase cu cruce roşie, Schimbarea la Faţă a Domnului, Adormirea Maicii Domnului şi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Numele lunii august vine de la numele primului împărat roman, Cezar Augustus. Luna are 31 de zile, pentru că Cezar Augustus a dorit ca luna august să aibă tot atâtea zile câte are luna lui Iulius Cezar, luna iulie.

Luna august aduce, în mod normal, trei sărbători religioase cu cruce roşie, Schimbarea la Faţă a Domnului, Adormirea Maicii Domnului şi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Schimbarea la Faţă a Domnului

Schimbarea la Faţă a Domnului este prăznuită pe 6 august, zi care pică într-o marţi în acest an. Schimbarea la Faţă este cunoscută în popor şi sub denumire de Probojenia.

Conform sursei amintite, Mântuitorul, luând pe Petru, Iacov şi Ioan pe muntele Taborului, „S-a schimbat la faţă înaintea lor şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Şi iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El şi, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voieşti, voi face aici trei colibe: Ţie una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, şi iată glas din nor zicând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultaţi-L”. Şi, auzind, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au spăimântat foarte”.

Citește și: Schimbarea la faţă, sărbătorită pe 6 august: Unul din cele 12 praznice împărăteşti, socotită zi de hotar pentru vară

Minunea s-a săvârşit cu câteva zile înainte de patimile Mântuitorului, în anul 33 de la naşterea Sa, în scopul de a întări credinţa apostolilor, ca atunci când vor vedea patimile, moartea şi îngroparea Mântuitorului să nu se tulbure.

Schimbarea la Faţă ne descoperă că Hristos a fost cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. Prin firea omenească pe care a asumat-o, ne-a fost descoperită dumnezeirea Sa. În acest sens, Sfinţii Părinţi afirmă că „Hristos Se schimbă la Faţă, nu luând ceea ce nu era, nici preschimbându-Se în ce nu era, ci arătând ucenicilor ceea ce era, deschizându-le lor ochii şi făcându-i din orbi văzători”.

Pe muntele Taborului, trupul Său a fost străbătut de lumina propriei dumnezeiri. Astfel, aproape toţi comentatorii Evangheliei sunt de acord că Schimbarea la Faţă a Domnului anticipează învierea Lui, iar învierea Sa o prefigurează pe a noastră.

Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită pe 15 august, respectiv într-o zi de joi în acest an. Conform Tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare”.

După ce Fecioara Maria şi-a cerut iertăciune de la toţi, şi-a dat duhul. Domnul Însuşi S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor şi auzul surzilor s-au deschis, ologii şi bolnavii s-au vindecat.

Trupul a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcaşurile cereşti. Tradiţia mărturiseşte că Toma soseşte la Ierusalim în a treia zi după înmormântarea Maicii Domnului. Dorind să cinstească trupul ei, Apostolii au deschis mormântul. Dar minune! Mormântul era gol. Trupul Fecioarei Maria a fost ridicat la ceruri de Fiul ei.

Citește și: Sfânta Maria Mare – 15 august: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

După credinţa Sfintei noastre Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut stricăciunea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu şi preaslăvit, a fost mutată şi cu trupul la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri.

Dar, spre deosebire de Mântuitorul, ea a fost dusă la ceruri nu prin puterea ei proprie, ci prin voinţa Fiului ei, Domnul nostru Iisus Hristos; iar acolo, în ceruri, se roagă de-a pururi pentru noi. Să avem, aşadar, mare încredere în ocrotirea ei, pentru că ea singură poate mijloci înaintea lui Dumnezeu cu îndraznire de mamă.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 29 august, respectiv într-o zi de joi în acest an. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc.

Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post. Ni se cere să postim în această zi, pe de o parte ca să nu ne asemănăm cu Irod, care din cauza ospăţului fără măsură a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, ca să ne asemănăm cu viaţa înfrânată a lui Ioan.

Citește și: În 29 august creștinătatea prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – Zi de doliu şi de post aspru. Povestea celui mai mare dintre profeţi

Există persoane care au susţinut că ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul prefigurează Vinerea Patimilor. Şi după cum postim în fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine să postim şi în această zi.

Calendar ortodox august 2024

J 1 august – Scoaterea Sfintei Cruci – Dezlegare la ulei şi vin
V 2 august – Aducerea moaştelor Sfântului Arhidiacon Ştefan – Post
S 3 august – Sfinţii Isachie, Dalmat şi Faust – Dezlegare la ulei şi vin
D 4 august – Sfinţii şapte tineri din Efes; Vindecarea slăbănogului din Capernaum

L 5 august – Sfântul Ioan Iacob Hozevitul – Post
M 6 august – Schimbarea la Faţă a Domnului – Dezlegare la peşte
M 7 august – Sfânta Teodora de la Sihla – Post
J 8 august – Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului; Sfântul Ierarh Miron
V 9 august – Sfântul Apostol Matia
S 10 august – Sfântul Lavrentie – Dezlegare la ulei şi vin
D 11 august – Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului; Vindecarea a doi orbi şi un mut în Capernaum

L 12 august – Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit – Post
M 13 august – Sfântul Tihon de Zadonsk
M 14 august – Sfântul Proroc Miheia
J 15 august – Adormirea Maicii Domnului
V 16 august – Sfinţii Martiri Brâncoveni – Post
S 17 august – Sfântul Mucenic Miron; Sfântul Gheorghe Pelerinul
D 18 august – Sfântul Ioan de Rila, ocrotitorul Bulgariei; Predică la Duminica a VIII-a după Rusalii

L 19 august – Sfântul Andrei Stratilat
M 20 august – Sfântul Proroc Samuel
M 21 august – Sfântul Apostol Tadeu; Sfinţii Mucenici Donat, Romul, Silvan şi Venust – Post
J 22 august – Sfântul Mucenic Agatonic
V 23 august – Sfântul Mucenic Lup – Post
S 24 august – Sfântul Mucenic Eutihie
D 25 august – Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu; Umblarea pe mare, potolirea furtunii

L 26 august – Sfinţii Adrian şi Natalia
M 27 august – Sfântul Fanurie
M 28 august – Sfântul Moise Etiopianul – Post
J 29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
V 30 august – Sfântul Ierarh Varlaam; Cuviosul Ioan de la Raşca şi Secu; Sfântul Alexandru
S 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

30 iulie| Ziua internațională a prieteniei: Cum a ajuns să fie celebrată această sărbătoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

30 iulie| Ziua internațională a prieteniei: Cum a ajuns să fie celebrată această sărbătoare An de an, la data de 30 iulie este celebrată Ziua internațională a prieteniei, care a fost adoptată oficial de ONU, la data de 27 aprilie 2011. Scopul acestei zile este de a transmite mesajul că prietenia între popoare, ţări, culturi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea