În 29 august creștinătatea prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – Zi de doliu şi de post aspru. Povestea celui mai mare dintre profeţi

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

În fiecare an, pe 29 august, creştinătatea prăznuieşte cu evlavie şi tristeţe moartea martirică a Prorocului Ioan Botezătorul, sfântul care L-a botezat pe Domnul Iisus în râul Iordanului.

Ioan Botezătorul este cel mai mare profet al Vechiului Testament şi Sfântul care a făcut trecerea spre taierea capului sfantului ioan botezatorul Noul Testament.  Numit de Sfinţii Părinţi „Îngerul pustiei”, prorocul Ioan Botezătorul a dezvăluit lumii, pentru prima dată, că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu.

Sărbătoarea închinată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de doliu şi de post aspru, fiind ultimul praznic important din Anul Bisericesc care se încheie pe 31 august. Totodată, creştinii postesc în această zi urmând exemplul Profetului Ioan Botezătorul, cel mai mare postitor dintre oameni.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
Citește și: mesaje de Sfântul Alexandru

Acest sfant – marturisit de Hristos ca este mai presus decat toti cei nascuti din femeie si mai mult decat prorocii – a fost feciorul Elisabetei si al lui Zaharia, arhiereul. A iubit intelepciunea, nu s-a ingrijit de hrana si a locuit in pustie. A petrecut cu fiarele, acoperit cu par de camila, incins cu brau, hrana lui fiind ca a pasarilor.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Nasterea Sfantului Ioan – fiu al lui Zaharia preotul si al cuvioasei Elisabeta (ruda Sfintei Fecioare) – a fost vestita de inger: Nu te teme, Zaharia, pentru ca rugaciunea ta a fost ascultata si Elisabeta, sotia ta, iti va naste un fiu si-l vei numi Ioan!ii (Luca 1, 13). Despre el a spus Iisus: Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul! (Matei 11, 11).
Retragandu-se in pustia Iordanului in rugaciune si post, hranindu-se doar cu lacuste si miere de albine, Sf. Ioan Botezatorul a fost numit de traditie „Ingerul Pustiei”. El a fost martorul lui Hristos nu numai cu nasterea sa, ci si cu moartea sa, indurand moarte muceniceasca, pentru faradelegile lui Irod.

Sfantul Ioan Botezatorul s-a incumetat sa-l mustre inaintea tuturor, cu asprime, pe regele Irod Antipa, pentru ca traia in desfranare cu Irodiada (care-i era cumnata): „Nu-ti cade tie sa ai de sotie pe femeia lui Filip, fratele tau!” (Matei 14, 4). La porunca lui Irod Antipa, Sfantul Ioan este inchis in temnita. Ioan se afla acum la bunul plac al Irodiadei, care-l uraste de moarte. Ea va reusi sa-si atinga scopul. Sarbatorindu-si ziua, Irod, ametit de vin, de cantece, dar mai ales de dansul provocator al Salomeei, fiica Irodiadei, i-a fagaduit dansatoarei orice. Indemnata de mama sa, Salomeea a zis: „Da-mi aici, pe tipsie, capul lui Ioan Botezatorul”. Si regele a poruncit sa i se dea.

Astfel a fost taiat capul Sfantului din porunca unui rege netrebnic, dus la pierzanie de o femeie nelegiuita. Ucenicii sfantului i-au luat trupul si l-au inmormantat. Cinstitul cap al Inaintemergatorului a fost aflat mai tarziu, la 25 mai, cand poporul serbeaza chiar Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul.

sursa:antena3, click

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

tgmuresanul 29 august 2015 at 14:47

IPS Irineu zis BINLADEN să înțeleagă ce înseamnă jertfă pt o cauza și să nu mai caute doar propagandă ieftină și Bani din bugetul nostru

dolfi 28 august 2017 at 23:17

Unde scrie in Biblie? Ah, o zis un popic gras candva demult… dadadada

Comentariile sunt oprite