CALCUL EXEMPLIFICAT| Cum se acordă compensațiile la facturile de gaze și energie electrică. Cine și câți bani primește
CALCUL EXEMPLIFICAT| Cum se acordă compensațiile la facturile de gaze și energie electrică. Cine și câți bani primește
Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul de OUG privind compensarea facturilor la gaze și energie electrică în sezonul rece. La energie electrică mecanismul este simplu dar la gaze naturale el este ceva mai greu de înțeles.
Energie electrică: Orice factură scade cu 21 de bani/kWh
Clienții casnici, persoanele fizice al căror consum TOTAL de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh și 1.000 kwh inclusiv, beneficiază de o compensare în sumă fixă de 0,21 lei/kwh aferentă acestui consum de energie electrică, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență, publicat pe site-ul Ministerului Energiei
Prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kwh și include tarifele reglementate și TVA, arată Ministerul. Se oferă și un exemplu de calcul:
“Pentru exemplificare:
Ex. 1. prețul de vânzare al energiei electrice = 0,92 lei/kwh
Valoare compensare = 0,21 lei/kwh.
Calcul determinare preț în urma compensării = 0,92 lei -0,21= 0,71 lei/kwh
Pret final energie electrică client casnic – 0,71/kwh”.
Deci este destul de simplu, compensația este de 21 de bani/kWh în toate situațiile
La gaze, compensația este de 25% din factură, dar nu în toate cazurile
La gaze, compensația acordată de stat este de 25% din valoarea facturii aferente consumului lunilor noiembrie-martie, în cazul în care consumul total afferent acestei perioade este cuprins între 80 și 960 de metri cubi.
Citește și: CERERE ajutor consumator vulnerabil: DESCARCĂ FORMULARUL necesar pentru ajutorul de încălzire. Norme și condiții pentru acordare
Dar mecanismul este destul de complicat și presupune introducerea unui preț de referință, de 125 lei/kWh de gaz. Vor fi compensați doar clienții care au un preț mai mare de 125 lei/kWh.
“Compensația se aplică pentru clienții casnici care au încheiate contracte de furnizare de gaze naturale la un preț de referință al gazelor naturale mai mare de 125 lei/MWh. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul vânzare a gazelor naturale”, arată Ordonanța.
Atenție însă, avem două situații
Prima
Dacă după ce s-a aplicat compensarea (procentul de 25% adică) asupra prețului dvs. din factură, diferența dintre prețul gazului plătit de dvs (cel din factură) și suma de compensat este MAI MICĂ de 125 de lei/MWh nu primiți compensația de 25% din prețul dvs din factură. Primiți doar diferența dintre prețul dvs din factură și cei 125 de lei/MWh.
Iată un exemplu de calcul pentru această situație:
Prețul de vânzare a gazelor naturale (prețul dvs. din factură) = 145 lei/Mwh
Pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh.
Valoarea compensatiei determinată ca procent de 25% = 145 lei x25%= 36,25 lei
Valoarea luată în calcul pentru compensare prin raportare la procentul de 25% = 145 lei- 36,25 lei= 108,75 lei. Deci este sub 125 de lei caz în care se aplică formula de mai jos
Valoarea compensatiei acordate: Pret de vânzare gaze naturale – Preț de referință = 145 lei – 125 lei = 20 lei.
A doua
Dacă după ce s-a aplicat compensarea (procentul de 25% adică) asupra prețului dvs. din factură, diferența dintre prețul gazului plătit de dvs (cel din factură) și suma de compensat este MAI MARE de 125 de lei/MWh, veți primi compensația de 25% din prețul dvs din factură.
Iată exemplul de calcul.
Prețul de vânzare gaze naturale = 225 lei/Mwh
Pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh.
Valoarea compensatiei acordate, determinată ca procent de 25% = 225 lei x25%= 56,25 lei
Valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensației procentul de 25% = 225 lei – 56,25 = 168,75lei
Decia valoarea despășește 125 de lei, ca urmare se acordă compensația de 25% asupra prețului dvs. din factură
Intrucât valoarea rezultată ca urmare a aplicarii compensării în procent de 25% este mai mare de 150 lei, compensația pt dvs. este de 56,25 lei/MWh. Adică se aplică procentul de 25% pe prețul dvs din factură.
Vor primi compensații și clienții care stau în imobile cu centrală pe gaz de scară/bloc
Citește și: Ajutorul de incalzire 2021: Cine îl poate solicita și ce acte sunt necesare
Reglementarea vine să rezolve și situația celor despre care nu se spusese nimic înainte, respectiv a cetățenilor care stau în imobile care au centrală pe gaz de scară/bloc, folosită la comun. Iată cum sumă prevederea, pentru ei:
“Schema de compensare prevăzută la alin. (1) se aplica și în cazul condominiilor și/sau cvartalelor cu încălzire centralizată care au un singur punct de consum care deservește spatiile locative din condominiu sau cvartal.
Citește și: Guvernul Cîțu dă cu o mână și ia cu două la facturile la energie și gaze: „Ingineria” prin care au fost umflate legal facturile
Pentru punctul de consum aferent încălzirii centralizate dintr-un condominiu și/saucvartal, încadrarea în tranșele de consum, pentru fiecare dintre spațiile locative se realizează în baza consumului înregistrat la punctul de consum prin raportare la numărul de spații locative.
Responsabilitatea cu privire la declararea tranșelor de consum aferente fiecărui proprietar din condominiu/cvartal revine Asociației de proprietari constituită la nivelul condominiului sau cvartalului potrivit legii sau proprietarilor, în situația în care pentru condominiul sau cvartalul respectiv nu există obligația constituirii asociației.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar, reprezentantul administratiei condominiului/cvartalului, sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar la furnizorul de gaze naturale toate calculele necesare însoțite de o declarație pe propria răspundere privind realitatea datelor furnizate”
sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | TRAFIC ÎNCHIS pe autostrada A1 între Sibiu și Boița din cauza rafalelor puternice de vânt: Mai mulți copaci și indicatoare rutiere au fost rupte
VIDEO | TRAFIC ÎNCHIS pe autostrada A1 între Sibiu și Boița din cauza rafalelor puternice de vânt: Mai mulți copaci și indicatoare rutiere au fost rupte Traficul rutier va fi închis pe autostrada A1 între Sibiu și Boița din cauza condițiilor meteo extreme. Potrivit DRDP Brașov, rafalele de vânt puternic au doborât mai mulți copaci […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan