Rămâi conectat

Actualitate

Ajutorul de incalzire 2021: Cine îl poate solicita și ce acte sunt necesare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ajutorul de încălzire stabilit prin Legea Consumatorului vulnerabil de energie 226/2021 se va aplica din 1 noiembrie. Legea, care stabilește măsurile de protecție socială a apărut în urmă cu câteva zile. Printre altele, această lege va stabili cine are dreptul la ajutorul de încălzire și cum îl poate cere.

Dar până la data de 1 noiembrie ajutorul de încălzire se poate cere în baza vechii reglementări, respectiv OUG. nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.

Citește și: CERERE ajutor consumator vulnerabil: DESCARCĂ FORMULARUL necesar pentru ajutorul de încălzire. Norme și condiții pentru acordare

OUG nr. 70/2011 stabilește acum (până pe 1 noiembrie, când va fi abrogată) că, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 800 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei, noteaza Avocatnet.. Valoarea acoperită de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.

Tot OUG nr. 70/2011 prevede că, în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 800 de lei.

Până pe 15 octombrie, cei cu venituri ce se încadrează în limitele de mai sus trebuie să depună, la primăria de care aparțin, o cerere și o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

Ajutorul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.

În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;

ajutor pentru gaze naturale;

ajutor pentru energie electrică;

ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Sprijinul de la stat pentru încălzirea locuinței în sezonul rece (noiembrie – martie) va fi plătit diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:

100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/persoana singură;

90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;

80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;

70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;

60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;

50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;

40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;

30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;

20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;

10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/2.053 lei (membru de familie/persoană singură).

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu va putea fi mai mică de:

gaze naturale – 250 lei/lună

energie electrică – 500 lei/lună

combustibili solizi și/sau petrolieri – 320 lei/lună

În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se va stabili lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Potrivit noii legi care intră în vigoare de la 1 noiembrie, persoanele vulnerabile vor putea primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Acesta se va acorda lunar, pe parcursul întregului an și se va putea cumula cu ajutorul pentru încălzire.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea