Rămâi conectat

Ştirea zilei

CALCUL EXEMPLIFICAT| Cum se acordă compensațiile la facturile de gaze și energie electrică. Cine și câți bani primește

Publicat

în

CALCUL EXEMPLIFICAT| Cum se acordă compensațiile la facturile de gaze și energie electrică. Cine și câți bani primește

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul de OUG privind compensarea facturilor la gaze și energie electrică în sezonul rece. La energie electrică mecanismul este simplu dar la gaze naturale el este ceva mai greu de înțeles.

Energie electrică: Orice factură scade cu 21 de bani/kWh

Electrica Furnizare Discount

Clienții casnici, persoanele fizice al căror consum TOTAL de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh și 1.000 kwh inclusiv, beneficiază de o compensare în sumă fixă de 0,21 lei/kwh aferentă acestui consum de energie electrică, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență, publicat pe site-ul Ministerului Energiei

Prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kwh și include tarifele reglementate și TVA, arată Ministerul. Se oferă și un exemplu de calcul:

“Pentru exemplificare:

Ex. 1. prețul de vânzare al energiei electrice = 0,92 lei/kwh

Valoare compensare = 0,21 lei/kwh.

Calcul determinare preț în urma compensării = 0,92 lei -0,21= 0,71 lei/kwh

Pret final energie electrică client casnic – 0,71/kwh”.

Deci este destul de simplu, compensația este de 21 de bani/kWh în toate situațiile

La gaze, compensația este de 25% din factură, dar nu în toate cazurile

La gaze, compensația acordată de stat este de 25% din valoarea facturii aferente consumului lunilor noiembrie-martie, în cazul în care consumul total afferent acestei perioade este cuprins între 80 și 960 de metri cubi.

Citește și: CERERE ajutor consumator vulnerabil: DESCARCĂ FORMULARUL necesar pentru ajutorul de încălzire. Norme și condiții pentru acordare

Dar mecanismul este destul de complicat și presupune introducerea unui preț de referință, de 125 lei/kWh de gaz. Vor fi compensați doar clienții care au un preț mai mare de 125 lei/kWh.

“Compensația se aplică pentru clienții casnici care au încheiate contracte de furnizare de gaze naturale la un preț de referință al gazelor naturale mai mare de 125 lei/MWh. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul vânzare a gazelor naturale”, arată Ordonanța.

Atenție însă, avem două situații

Prima

Dacă după ce s-a aplicat compensarea (procentul de 25% adică) asupra prețului dvs. din factură, diferența dintre prețul gazului plătit de dvs (cel din factură) și suma de compensat este MAI MICĂ de 125 de lei/MWh nu primiți compensația de 25% din prețul dvs din factură. Primiți doar diferența dintre prețul dvs din factură și cei 125 de lei/MWh.

Iată un exemplu de calcul pentru această situație:

Prețul de vânzare a gazelor naturale (prețul dvs. din factură) = 145 lei/Mwh

Pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh.

Valoarea compensatiei determinată ca procent de 25% = 145 lei x25%= 36,25 lei

Valoarea luată în calcul pentru compensare prin raportare la procentul de 25% = 145 lei- 36,25 lei= 108,75 lei. Deci este sub 125 de lei caz în care se aplică formula de mai jos

Valoarea compensatiei acordate: Pret de vânzare gaze naturale – Preț de referință = 145 lei – 125 lei = 20 lei.

A doua

Dacă după ce s-a aplicat compensarea (procentul de 25% adică) asupra prețului dvs. din factură, diferența dintre prețul gazului plătit de dvs (cel din factură) și suma de compensat este MAI MARE de 125 de lei/MWh, veți primi compensația de 25% din prețul dvs din factură.

Iată exemplul de calcul.

Prețul de vânzare gaze naturale = 225 lei/Mwh

Pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh.

Valoarea compensatiei acordate, determinată ca procent de 25% = 225 lei x25%= 56,25 lei

Valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensației procentul de 25% = 225 lei – 56,25 = 168,75lei

Decia valoarea despășește 125 de lei, ca urmare se acordă compensația de 25% asupra prețului dvs. din factură

Intrucât valoarea rezultată ca urmare a aplicarii compensării în procent de 25% este mai mare de 150 lei, compensația pt dvs. este de 56,25 lei/MWh. Adică se aplică procentul de 25% pe prețul dvs din factură.

Vor primi compensații și clienții care stau în imobile cu centrală pe gaz de scară/bloc

Citește și: Ajutorul de incalzire 2021: Cine îl poate solicita și ce acte sunt necesare

Reglementarea vine să rezolve și situația celor despre care nu se spusese nimic înainte, respectiv a cetățenilor care stau în imobile care au centrală pe gaz de scară/bloc, folosită la comun. Iată cum sumă prevederea, pentru ei:

“Schema de compensare prevăzută la alin. (1) se aplica și în cazul condominiilor și/sau cvartalelor cu încălzire centralizată care au un singur punct de consum care deservește spatiile locative din condominiu sau cvartal.

Citește și: Guvernul Cîțu dă cu o mână și ia cu două la facturile la energie și gaze: „Ingineria” prin care au fost umflate legal facturile

Pentru punctul de consum aferent încălzirii centralizate dintr-un condominiu și/saucvartal, încadrarea în tranșele de consum, pentru fiecare dintre spațiile locative se realizează în baza consumului înregistrat la punctul de consum prin raportare la numărul de spații locative.

Responsabilitatea cu privire la declararea tranșelor de consum aferente fiecărui proprietar din condominiu/cvartal revine Asociației de proprietari constituită la nivelul condominiului sau cvartalului potrivit legii sau proprietarilor, în situația în care pentru condominiul sau cvartalul respectiv nu există obligația constituirii asociației.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, reprezentantul administratiei condominiului/cvartalului, sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar la furnizorul de gaze naturale toate calculele necesare însoțite de o declarație pe propria răspundere privind realitatea datelor furnizate”

sursa: economica.net

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se va deschide circulația în acest an?

Publicat

în

Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se vadeschide circulația în acest an?

Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda, grecii de la Aktor, în mod paradoxal, s-au mobilizat mai bine ca niciodată. În acest moment, aproape tot acest segment de autostradă este asfaltat, cel puțin în ce privește corpul autostrăzii. Potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro, în următoarele cinci zile lucrătoare, cu excepția zonei de la alunecarea de teren de la Oiejdea, vom avea asfalt pe tot lotul.

Cea mai mare problemă a acestui segment de autostradă a reprezentat-o alunecarea de teren de la Oiejdea, dar ea nu constituie un impediment, pentru deschiderea traficului, întrucât deja este asfaltat un sens de mers și se va putea circula cu restricții și limitări de viteză.

Electrica Furnizare Discount

La kilometrul 26, în zona pasajului rutier peste calea ferată de la Teiuș, s-a asfaltat deja un sens de mers și se lucrează la al doilea. Tot aici, firma Retter, lucrează la ridicarea CIM-ului, dar aceste lucrări vor putea fi finalizate după deschiderea traficului rutier.

Pe o mare parte din autostradă sunt deja efectuate maracajele rutiere, și se lucrează în continuare la acestea.

A fost montată o parte din semnalizarea rutieră și se lucrează în continuare la parapeți și la montarea gardurilor exterioare de protecție a autostrăzii.

La kilometrul 40, un alt punct cheie, lucrările au avansat considerabil, supratraversarea pe care DJ 142L o are la autostradă, fiind aproape realizată. Au fost făcute rampele, iar astăzi se montau panouri fonoabsorbante.

Lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda arată în acest moment incredibil de bine și există toate premisele ca în acest an să fie dat în trafic. Nu credem că cineva va dori să lase un segment de autrostradă muzeu, în conditiile în care traficul pe DN1 este infernal. Deci există toate șansele ca în acest an să circulăm pe autostradă de la Alba Iulia până la Cluj.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Pedeapsă blândă pentru un tânăr din Alba care a provocat un accident în care a decedat o femeie: Ce au decis magistrații

Publicat

în

Pedeapsă blândă pentru un tânăr din Alba care a provocat un accident în care a decedat o femeie: Ce au decis magistrații

Un tânăr de 23 de ani din municipiul Aiud, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, după ce a provocat un accident rutier soldat cu decesul unei femei și rănirea alteia.

La data de 01 martie 2020, în jurul orei 15.30, pe DN 1, în afara localității Lopadea Veche, județul Alba, un tânăr de 21 de ani, din localitatea Rădești, în timp ce conducea un autoturism, nu a păstrat o distanță corespunzătoare în mers și a intrat în coliziune cu autoturismul din fața sa, condus de un bărbat, de 58 de ani, din Aiud.

Acesta din urmă a fost proiectat ulterior în alt autoturism, care circula regulamentar din sensul opus de mers. În urma accidentului, o femeie și-a pierdut viața iar alta a fost rănită.

Electrica Furnizare Discount

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Inculpatul a declarat în mod expres că recunoaște săvârșirea infracțiunilor pentru care a fost trimis în judecată și că înțelege să fie judecat doar în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, pe care le cunoaște și pe care și le însușește în integralitatea lor. Totodată, acesta și-a exprimat consimțământul în sensul că este de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în eventualitatea în care va fi găsit vinovat.

Sentința dată de Judecătoria Aiud nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Zi de sărbătoare la Salvamont Alba: Cățelușa Yukan’na, împreună cu salvatorul său, au sărbătorit șapte ani de muncă în echipă

Publicat

în

Zi de sărbătoare la Salvamont Alba: Cățelușa Yukan’na, împreună cu salvatorul său, au sărbătorit șapte ani de muncă în echipă

Echipajul format din Tiberiu Krizbai de la Serviciul Salvamont Alba și cățelușa sa, Yukan’na, au sărbătorit astăzi șapte ani de muncă în echipă.

„La mulți ani, Yukan’na!!! 7 ani împreună cu Tiberiu Krizbai, cu care formează unitate canină la Salvamont Alba!

Electrica Furnizare Discount

Cu o figură poznașă, lângă Yukan’na este continuatoarea seviciul canin, peste ani, Kamura!

Kamura provine din Helios (Salvamont Argeș) primul câine Salvamont din țara noastră și din Raya, brevetată la Salvamont Bacău. Vom reveni cu amănunte, Kamura având un frate, pe Haruki, aceeași generație și tot din aceiași părinți”, au transmis reprezentanții paginii de socializare Câini de avalanșă Salvamont România.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare