Căile tot mai încâlcite ale înfiinţării unui muzeu la Cugir
„Înfiinţarea unui muzeu al Cugirului rămâne o preocupare constantă a Comitetului cetăţenesc de punere în valoare a patrimoniului oraşului, până când acest deziderat va deveni realitate, în măsură să satisfacă visul sutelor de cetăţeni ai localităţii care aşteaptă ca acest demers să se împlinească”, ne-a declarat consilierul local Aurel Voicu, preşedintele fondator al acestui comitet.
Din păcate zecile de adrese înaintate unor oficiali din Cugir sau din Bucureşti n-au reuşit să rezolve problema asigurării unei locaţii destinate acestui scop. Clădirea vizată pentru muzeu este pavilionul UM Cugir, ce a servit drept obiectiv de pază pentru UMC-2, situat pe Râul Mic aflat în proprietatea uzinei şi care este, potrivit comitetului cetăţenesc, un loc corespunzător, cel puţin provizoriu pentru acest demers. O variantă de altfel salutată de consiliul local şi de primărie care au acceptat ca spaţiul să fie preluat de autoritatea publică locală în schimbul datoriei pe care UM Cugir o are la bugetul local. Dar, lucrurile se dovedesc destul de încurcate, întrucât uzina susţine că terenul aferent nu este dezmembrat din punct de vedere cadastral deoarece nu s-a finalizat acţiunea de parcelare/dezmembrare cadastrală a terenului aferent incintei UMC-2 şi nu s-a majorat capitalul social cu valoarea terenului aferent UMC-2. Pe lângă acestea, starea clădirii este improprie oricărei utilizări fără investirea în reparaţii capitale ale imobilului aflat într-o avansată stare de degradare.
Comitetul cetăţenesc a transmis nu demult o scrisoare către AVAS prin care solicită să aprobe parcelarea şi dezmembrarea terenului aferent clădirii respective, demers eşuat, deoarece Agenţia de Valorificare a Activelor Statului i-a informat pe semnatari că UM Cugir nu se mai află în portofoliu AVAS, fiind transferată la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Aşadar, căile tot mai încurcate ale acestui demers s-ar putea să-i convingă pe autorii iniţiativei să renunţe la acest spaţiu care şi aşa, în opinia mai multor localnici pare impropriu pentru un muzeu, existând şi propuneri de a se căuta o altă locaţie mai potrivită pentru acest scop. (C.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bărbat din Alba Iulia, cercetat pentru furt: Cum a încercat să „plece” cu un televizor dintr-un magazin din municipiu
Bărbat din Alba Iulia, cercetat pentru furt: Cum a încercat să „plece” cu un televizor dintr-un magazin din municipiu La data de 21 noiembrie 2024, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au fost sesizați de către un bărbat de 22 de ani, angajat al unui magazin din municipiul Alba Iulia, cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan