Rămâi conectat

Economie

Cadastru gratuit pentru 1.000.000 de proprietăţi

Publicat

în

Doar aproximativ 20% dintre imobilele şi terenurile intravilane sau agricole din mediul rural sunt intabulate şi înscrise în Cadastrul General. Aşa arată datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), ai cărei oficiali susţin că toate proprietăţile vor intra în legalitate până în 2020. Iar situaţia se va îmbunătăţi chiar din următorii doi ani, când sute de mii de români din 15 judeţe îşi vor primi actele întocmite pe banii statului pentru proprietăţile (peste un milion la număr) pe care le deţin în 80 de comune.
lTerenuri măsurate cu ruleta
Specialiştii ANCPI au început deja măsurătorile cadastrale în 19 localităţi din 13 judeţe, primele extrase din cartea funciară urmând să fie eliberate în perioada septembrie-octombrie. „Am ales aceste localităţi pentru a vedea ce probleme întâmpinăm în timpul realizării cadastrului gratuit al comunelor şi pentru a găsi soluţii care să fie implementate apoi la nivel naţional. Spre exemplu, o parte din aceste comune sunt din judeţe din Moldova, acolo unde înregistrarea proprietăţii se făcea după numele proprietarului, iar o parte din zona Transilvaniei, acolo unde proprietatea este înregistrată după suprafaţă”, a explicat Mihai Busuioc, preşedintele ANCPI. Mai grav este însă faptul că o parte dintre proprietăţile cadastrate şi intabulate în mediul rural au fost măsurate de proprietari cu ruleta. „Eu am măsurat cu ruleta. E drept că la terenul agricol am tras un pic de ruletă, iar la casă… la fel. Ştiţi cum este, ruleta nu stă fixă. Am măsurat şi cu compasul, dar aşa era atunci. E bine că se fac măsurători, aşa nu vor mai exista certuri între vecini”, a explicat unul dintre proprietarii din comuna dâmboviţeană Vulcan Băi, localitate în care a debutat proiectul ANCPI.
O altă problemă este aceea că, în multe cazuri, pe acelaşi teren au fost eliberate mai multe titluri de proprietate. Din acest motiv, după ce, în baza măsurătorilor, specialiştii ANCPI vor începe să pună ordine în documente, autorităţile locale vor fi obligate să înfiinţeze comisii care să stabilească cine este proprietarul de drept al parcelei cu probleme. „Terţii, care deţin totuşi titluri de proprietate valide, vor primi teren echivalent în altă parte”, a explicat preşedintele ANCPI. Acesta a precizat că este important ca oamenii să ştie că nu vor trebui să plătească niciun leu din buzunarele proprii pentru „legalizarea” proprietăţilor. Statul va trebui să ramburseze însă Băncii Mondiale împrumutul de 47,7 milioane de euro, alocate proiectului. (E.Z.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Comunicat de presă| Târgul întreprinderilor de economie socială, Ediția I

Publicat

în

SC Xerom Service SRL, SC T Smart Servicii SRL și Asociația Smart SES All for Kids în calitate de parteneri ai proiectelor SIS – SOLIDARI LA ÎNFIINȚAREA DE ÎNTREPRINDERI SOCIALE – POCU/449/4/16/128197 și ”ȚINEM APROAPE ȘI SUSȚINEM ÎNTREPRINDERILE SOCIALE” – POCU/449/4/16/128497 organizează sâmbătă, 28 mai 2022, în Șanțurile Cetății Alba Carolina, Ediția I a Târgului întreprinderilor de economie socială!

Scopul evenimentului este de promovare sectorului economiei sociale la nivel local și de susținere activă a acestor membri ai societății civile care contribuie la dezvoltarea locală, cetățenia activă, cooperarea și solidaritatea socială.

În județul Alba și-au început recent activitatea peste trei sute de astfel de întreprinderi, în diverse domenii de activitate. Ceea ce au în comun toate acestea este implicarea în viața comunității, dar și faptul că intervin pentru oameni și întorc din ceea ce câștigă înspre comunitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Avem convingerea că întreprinderile de economia socială sunt generatoare de bunăstare socială, iar în această perioadă au mare nevoie de suportul fiecăruia dintre noi, pentru a deveni și rămâne sustenabile. Un bun răspuns la efortul depus de aceste întreprinderi este să le susținem activitatea prin orice formă și mijloc avut la îndemână.

Evenimentul este susținut de către Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Asociația GAL Alba Iulia Incluzivă.

Vă invităm să fiți alături de noi și să vizitați târgul dedicat întreprinderilor de economie socială!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Anunț începere proiect „Consolidarea capacității de reacție la criza sanitară cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 prin achiziția echipamentelor de protecție și dispozitivelor medicale pentru Liceul Teoretic Teiuș”

Publicat

în

Comunicat de presă

„Consolidarea capacității de reacție la criza sanitară cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 prin achiziția echipamentelor de protecție și dispozitivelor medicale pentru Liceul Teoretic Teiuș”

Elit - Gustul Desăvârșit

 Beneficiar ː Liceul Teoretic Teiuș

Obiectivul general al proiectului ː asigurarea unei capacitați adecvate de gestionare a crizei sanitare, prin acțiunea de dotare a unității de învațământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție / dispozitive de protecție medicale, care va conduce la rezultatul urmărit prin apelul de proiecte, de diminuare a riscului de propagare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 în sistemul public de învațământ preuniversitar, în particular la nivelul Liceului Teoretic Teiuș.

Rezultatele așteptate / finale în urma implementării proiectului ː

  1. Creșterea numărului entitaților publice dotate / sprijinite pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-CoV-2.
  2. Creșterea capacitații adecvate de gestionare a crizei sanitare.
  3. Decontarea echipamentelor de protecție și a dispozitivelor medicale achiziționate începând din data de 01.02.2020.
  4. Achiziționarea de echipamente /dispozitive de protecție noi

Valoarea totală a proiectului  ː  547.728,54 lei

Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR REACT-EU ː  464.428,54 lei

Data începerii proiectului ː  24.03.2022

Data finalizării proiectului ː  31.03.2023

Cod MySMIS proiect ː 145532

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin

Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Date de contact: site https://liceulteoreticteius.ro/, e-mail [email protected], telefon/fax : 0258851157, adresă : Str. Decebal, nr. 22, Teiuș, jud. Alba, cod poștal 515900.

Link către site-ul web al Instrumentelor Structurale din România ː https://mfe.gov.ro/ .


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Ambitious, Authentic, Awesome – the Azets way!        

Publicat

în

Ambitious, Authentic, Awesome – the Azets way!

Pășește cu dreptul începând o carieră la Azets! Bucură-te de un mediu multicultural!

Dacă ești din Alba Iulia și ești în căutarea unui loc de muncă, aplică cu încredere la unul dintre posturile de mai jos:

Contabil Junior –  Full Time
Consultant salarizare – Full time
Summer Internship

Elit - Gustul Desăvârșit

Poți aplica și pe adresa de e-mail dedicată: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare