Cadastrarea gratuită a imobilelor: 63 de primării din județul Alba au încheiat contracte de finanțare cu OCPI Alba

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) ALBA a încheiat contracte de finanțare cu 63 de primării din județ pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale, ne-a informat Dorin Retegan, directorul OCPI Alba. Sumele necesare sunt asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) primesc, în 2017, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei/UAT, față de 135.000 de lei/UAT, în 2016. Totodată, potrivit Legii nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare, începând cu anul 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului. Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică va fi organizată de UAT-uri, iar plățile către primării vor fi efectuate după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale din extravilan și, prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru și publicitate imobiliară de pe raza județului în care se află”, a precizat Dorin Retegan, directorul OCPI Alba.

ELIT

Potrivit legii, primăriile au obligația să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste 4 miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare pot fi și fondurile din bugetele locale.

În prezent, situația lucrărilor de înregistrare sistematică în județul Alba este următoarea: *lucrări finalizate la nivelul întregului UAT: Vințu de Jos și Horea; *lucrări finalizate la nivel de sector cadastral: 69 de sectoare cadastrale în care au fost deschise 11.574 de cărți funciare – Alba Iulia, Baia de Arieș, Berghin, Blandiana, Câlnic, Cenade, Cergău, Cugir, Cut, Cricău, Galda de Jos, Doștat, Jidvei, Meteș, Noșlac, Pianu, Rimetea, Săliștea, Sâncel, Sebeș, Șibot, Șona, Teiuș, Vidra și Zlatna; *lucrări în derulare la nivel de UAT: Ciugud, Poiana Vadului, Daia Română, Șpring și Sântimbru; *lucrări în derulare la nivel de sector cadastral: 67 de sectoare cadastrale – Aiud, Alba Iulia, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Blaj, Bucerdea Grânoasă, Bucium, Cetatea de Baltă, Ciuruleasa, Crăciunelu de Jos, Doștat, Fărău, Gârda de Sus,  Hopârta, Livezile, Lopadea Nouă, Lupșa, Meteș, Mirăslău, Mogoș, Ohaba, Rădești, Roșia Montană, Săsciori, Scărișoara, Sohodol, Stremț, Unirea și  Valea Lungă.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...