Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Bursă socială pentru studenți: Care sunt condițiile pentru obținerea a 900 de lei lunar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bursă socială pentru studenți: Care sunt condițiile pentru obținerea a 900 de lei lunar

Studenții beneficiază de burse sociale, potrivit Legii învățământului superior și Ordinului Ministerului Educației nr. 6463/2023, astfel studenții care provin din medii defavorizate pot beneficia de burse sociale lunare de 900 de lei.

Bursele se acordă pe baza unor criterii clare, care includ venitul familiei, situația socială și starea de sănătate a studentului.

În plus, studenții pot primi burse sociale ocazionale, pentru îmbrăcăminte, la nașterea unui copil sau la decesul unui membru al familiei.

Iată o prezentare mai detaliată a condițiilor de acordare a burselor sociale:

Bursele sociale lunare se acordă studenților care provin din familii cu venituri mici, din familii monoparentale sau din centre de plasament. De asemenea, pot beneficia de aceste burse studenții cu dizabilități sau cu afecțiuni medicale grave.

Bursele sociale ocazionale se acordă studenților care se confruntă cu situații dificile, cum ar fi necesitatea de a achiziționa îmbrăcăminte sau încălțăminte, de a face față cheltuielilor legate de nașterea unui copil sau de a face față decesului unui membru al familiei.Instituțiile de învățământ superior pot acorda, de asemenea, alte ajutoare financiare studenților în situație de risc.

Așadar, bursele sociale sunt o modalitate importantă de a sprijini accesul la educație al studenților defavorizați. Acestea le oferă studenților posibilitatea de a se concentra pe studii, fără a fi nevoiți să se preocupe de problemele financiare.

Alte burse de care pot beneficia studenții din medii defavorizate

Studenții mai pot beneficia, la cerere, pe baza documentelor justificative, și de următoarele tipuri de burse sociale ocazionale, indiferent dacă studentul beneficiază și de altă categorie de bursă:

– bursa pentru ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, care se poate acorda studenților orfani de unul sau ambii părinți, studenților care provin din familii monoparentale, studenților proveniți din centre de plasament sau studenților defavorizați din punct de vedere socioeconomic, a căror familie nu a realizat în cele 12 luni dinaintea depunerii cererii pentru acordarea acestui tip de bursă un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net la nivel național. Această categorie de bursă se poate acorda aceluiași student de două ori în cursul unui an universitar;

– bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate, care se acordă studentei sau studentului a cărui soție nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel național, constă într-o bursă pentru naștere și lăuzie și o bursă pentru procurarea îmbrăcăminții copilului nou-născut și care se acordă o singură dată în cursul anului universitar pentru fiecare copil născut;

– bursa pentru ajutor social ocazional în caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei). Prin membru de familie se înțelege soț, soție, copil. În cazul decesului studentului(ei) necăsătorit(e)/căsătorit(e) cu soție/soț care nu realizează venituri, bursa se acordă rudelor de gradul I/ succesorului legal o singură dată în cursul anului universitar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea