Ziarul Unirea

Bugetul României, în pericol: Impactul pentru creșterea pensiilor și a alocațiilor e de 13 miliarde de lei. Declarația analistului Iancu Guda

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Toamna aduce noi majorări în pensiile si alocațiile românilor. De azi, punctul de pensie se majorează cu 14%, iar alocațiile cu 20%. Impactul bugetar al acestor creșteri este de 13 miliarde de lei, tot atât cât au fost și investițiile statutului pe primele șapte luni, a explicat la Digi24 analistul Iancu Guda.

„Vedem o creștere a cheltuielilor suplimentare fixe, în timp ce veniturile sunt foarte incerte. Cu stânga ne asumăm cheltuieli fixe sociale, iar cu dreapta sperăm să avem venituri în creștere, ceea ce expune bugetul la riscuri foarte mari.

ELIT

Opt miliarde de lei și jumătate este impactul pentru creșterea pensiilor, în condițiile proiecției demografice care arată că natalitatea este negativă, astfel că sistemul de pensii va fi tot mai greu de susținut pe termen lung.

La alocații impactul este de aproximativ patru miliarde de lei și ceva.

Dacă le adunăm, ne apropiem de 13 miliarde de lei. Ghinion, o cifră cu ghinion din perspectiva bugetului. Toate investițiile publice făcute de tot statul până acum în primele șapte luni se ridică la 13 miliarde de lei.

Doar creșterea pensiilor și a alocațiilor acoperă toate investițiile făcute în primele șapte luni.

Nu sunt foarte convins că aceste mecanisme în privința alocațiilor sunt cele mai eficiente pentru creșterea natalității.

Alte țări, cum sunt Franța, Austria, Elveția, au preferat să majoreze alocațiile indirect, prin reducerea impozitului pe venit în funcție de numărul de copii. Deci, pe de o parte, albești economia, reduci contractele la negru și, pe lângă că aduci bani în familie pentru copii, reduci și economia subterană.

Cred că alocațiile puteau fi majorate prin acest mecanism”, a explicat la Digi24 Iancu Guda.

În România sunt, potrivit ultimelor date ale Casei Naționale de Pensii, aproape 5 milioane de pensionari care primesc lunar, în medie, 1.340 de lei.

Din această toamnă, pensiile sunt majorate cu 14 procente, ceea ce înseamnă un efort de aproape 8,5 miliarde de lei pentru bugetul statului.

Punctul de pensie crește cu 177 de lei, de la 1.265 la 1,442 de lei, iar pensia minimă garantată crește și ea cu 96 de lei, de la 704 la 800 de lei.

Tot de astăzi cresc, într-o primă etapă, și alocațiile pentru copii.

Majorarea de 20% pentru cei 3,6 milioane de copii înseamnă pentru bugetul statului aproape 4 miliarde de lei.

Copiii cu vârsta de până la 2 ani primesc 369 de lei, ceea ce înseamnă un plus de 58 de lei, în timp ce copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani vor primi 185 de lei, adică 29 de lei în plus față de cât primesc în prezent.

Sursa : digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419