Bugetul Cugirului în dezbatere publică
Săptămâna trecută, la Cugir a avut loc o reuniune destinată dezbaterii publice a bugetului oraşului Cugir pentru anul 2012, la care au fost chemaţi să ia parte cetăţenii urbei dar şi aleşi locali sau funcţionari ai primăriei, urmând ca aprobarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs să aibă loc într-o şedinţă de consiliu local săptămâna viitoare.
Aşa cum arată într-o recentă declaraţie pentru cotidianul nostru, primarul Adrian Teban, veniturile localităţii pentru 2012 sunt aproximativ la nivelul anului trecut.
Dacă facem o analiză a Raportului de specialitate întocmit de Direcţia economică a primăriei privind adoptarea bugetului oraşului Cugir pe 2012 constatăm că totalul veniturilor proprii cuprinse în bugetul local este de 14.930 mii lei, o sumă mică raportată la necesităţile de rezolvare a multiplelor probleme cu care se confruntă comunitatea locală.
Astfel, totalul cheltuielilor pentru Servicii publice care înseamnă locuinţe, alimentare cu apă, iluminat public se ridică la 1.031 mii lei – Serviciul Public de Asistenţă Socială – 1358 mii lei, Spitalul orăşenesc – 1500 mii lei. Pentru învăţământ s-a alocat după cum rezultă din raport suma de 8.211 mii lei, din care 6.371 mii lei (salarii) sunt alocaţi din bugetul de stat, 180 mii lei de laConsiliul Judeţean şi 1660 mii lei din veniturile proprii ale bugetului local al oraşului Cugir.
O sumă apreciabilă a fost repartizată la capitolul străzi – 6.231 mii lei, alocare ce presupune lucrări de deszăpezire, siguranţa circulaţiei şi reparaţii străzi, amenajare parcări, modernizare trotuare precum şi alte operaţiuni financiare reprezentând rate de capital aferent împrumuturilor.
Pentru Protecţia Mediului care se referă la salubritate şi canalizare, totalul cheltuielilor se ridică la 635 mii lei, iar la transport, capitol cu referire la drumuri şi poduri, suma prevăzută este de 4914 mii lei.
Ordinea publică se va alege cu 901 mii lei, bani repartizaţi pentru Poliţia locală şi Protecţia Civilă iar Cultura va avea cheltuieli de 1804 mii lei. În rigorile bugetului de austeritate se mai înscriu Autoritatea executivă cu cheltuieli în suma de 1615 mii lei, Serviciul public comunitar de evidenţa persoanelor cu 86 mii lei şi Transportul în comun cu 60 mii lei.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor
Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de […]