Bugetarii recuperează, în ianuarie, prin prelungirea programului, liberele din 24 și 31 decembrie
Pentru a se face punte între weekend și liberele legale de Crăciun și Anul Nou, bugetarii au primit liber în zilele de 24 și 31 decembrie 2018. Asta înseamnă că salariații de la stat au beneficiat de două minivacanțe de cinci zile consecutive, însă cele două libere suplimentare trebuie recuperate în ianuarie 2019 prin prelungirea programului zilnic de lucru.
Concret, la stat nu s-a muncit pe 24 și 31 decembrie 2018, zile care au picat lunea, fix între weekend și liberele legale de Crăciun și între weekend și liberele legale de Anul Nou. Aceste libere suplimentare trebuie recuperate de bugetari în prima lună a anului 2019, însă doar prin prelungirea zilnică a programului de lucru. În ocaziile precendente recente, recuperarea s-a făcut ori prin prelungirea programului, ori prin muncă sâmbăta.
„Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere (…), instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2019, potrivit planificărilor stabilite. Pentru munca prestată [prin prelungirea programului de lucru] nu se acordă timp liber corespunzător”, scrie în documentul Executivului.
Totuși, nu toți bugetarii au stat acasă pe 24 și 31 decembrie 2018. De exemplu, liberele nu s-au acordat la locurile de muncă în care activitatea nu putea fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. De asemenea, și magistrații s-au numărat printre cei care au lucrat, dacă se impunea soluționarea unor procese în acele două zile.
Cele două libere legale de Crăciun au picat anul acesta marțea și miercurea, adică pe 25 și 26 decembrie, iar cele două libere legale de Anul Nou au picat tot marțea și miercurea, adică pe 1 și 2 ianuarie 2019.
Salariații din sectorul privat au putut și ei să stea acasă în zilele de 24 și 31 decembrie 2018, însă numai dacă angajatorul a luat o decizie internă în acest sens. Recuperarea eventualelor libere acordate la privat se poate face la fel ca la stat sau angajatorul poate chiar să renunțe, dacă vrea, la aceasta.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
FOTO | Cu 193 de km/h pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Ce sancțiune a primit șoferul vitezoman
Cu 193 de km/h pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Ce sancțiune a primit șoferul vitezoman În cursul acestei săptămâni, polițiștii Biroului Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva desfășoară ample acțiuni în scopul conștientizării conducătorilor auto cu privire la necesitatea abordării unei conduite preventive. La data de 20 mai 2025, între orele 09.00 – 15.00, acțiunile […]
VIDEO | Iarna nu se dă dusă de pe Transfăgărășan: Deschiderea în curând a drumului, improbabilă
Iarna nu se dă dusă de pe Transfăgărășan: Deschiderea în curând a drumului, improbabilă Iarna nu se dă dusă de pe Transfăgărășan, condiții în care deschiderea în curând a drumului este improbabilă. Citește și: Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza: Nicio zi de caniculă în primele două […]
21 mai 2025 | Leul continuă să se aprecieze. Cursul euro a scăzut, la fel și dolarul și lira sterlină
21 mai 2025 | Leul continuă să se aprecieze. Cursul euro a scăzut, la fel și dolarul și lira sterlină Cursul valutar de referință a fost anunțat de BNR pentru ziua de miercuri, 21 mai 2025. După o perioadă în care leul s-a depreciat în raport cu moneda europeană, cursul euro a scăzut, la fel […]