Rămâi conectat

Economie

Bucerdea Grânoasă și Cricău, deschizătoare de drumuri pentru salvatorii de vieți! – Interviu cu Lorand FARCAS, manager de vânzări zonal al Visoro Global, lider pe țară în realizarea Registrului Electronic Naţional al Nomenclaturilor Stradale

Publicat

în

În temeiul HGR nr. 777/2016 privind structura, organizarea și funcționarea Registrului Electronic Național al Nomenclaturilor Stradale (RENNS), primăriile au obligația să actualizeze elementele specifice nomenclaturii stradale și să le introducă în RENNS, conform dispozițiilor Legii cadastrului și publicității imobiliare.

Pentru a afla în detaliu despre importanța nomenclaturii stradale și pentru a înțelege necesitatea realizării RENNS, am discutat cu Lorand FARCAS, manager de vânzări zonal al Visoro Global Cluj-Napoca.

-Stimate domnule Lorand Farcas, pentru început aș dori să ne oferiți mai multe amănunte despre compania pe care o reprezentați.

– Visoro Global este o companie administrată de Robert Szabó-Ledényi, firmă care oferă clienților săi servicii de consultanţă în achiziții publice și fonduri europene, realizarea Registrului Electronic Naţional al Nomenclaturilor Stradale, dar și în multe alte domenii. Ne desfășurăm activitatea în interiorul arcului carpatic, iar în decursul anilor am colaborat în total cu peste 500 de primării de municipii, orașe și comune din Transilvania, inclusiv cu Primăria Alba Iulia. Pe fonduri europene, suntem renumiţi pentru că realizăm cele mai grele proiecte, provocări pe care de obicei nu le acceptă altcineva din cauza gradului ridicat de dificultate. În domeniul RENNS, fără falsă modestie, suntem cei mai buni pe țară. O demonstrează faptul că avem cele mai multe contracte semnate și cele mai multe proiecte finalizate și predate beneficiarilor. De exemplu, noi întocmim RENNS la Florești, județul Cluj, despre care toată lumea știe că e cel mai dificil proiect, după București. Politica firmei noastre este că noi facem de la zero până la 100% toată munca, degrevând astfel primăriile de orice muncă, adică dacă administrația locală tot vrea să externalizeze ceva, atunci acel ceva să fie făcut integral de cineva din afara instituției publice, nu doar pe jumătate.

Electrica Furnizare Discount

– Ce reprezintă nomenclatura stradală și de ce este aceasta atât de importantă?

– Potrivit legislației în vigoare, nomenclatura stradală se aprobă prin hotărâre a consiliului local, se organizează pe fiecare localitate și reprezintă evidența primară unitară care servește la atribuirea denumirii străzii și a numărului administrativ. Registrul Electronic Național al Nomenclaturilor Stradale reprezintă sistemul unic de referință la nivel național în care sunt înscrise nomenclaturile stradale de la nivelul comunelor, orașelor și al municipiilor. Registrul este obligatoriu de utilizat de instituțiile și autoritățile administrației publice centrale și locale în activitatea specifică. ANCPI asigură instituțiilor și autorităților publice, precum și notarilor publici accesul liber și gratuit la registru. Autoritățile administrației publice locale au obligația de a furniza și actualiza datele cu privire la nomenclatura stradală proprie din Registrul Electronic Naţional al Nomenclaturilor Stradale. Autoritățile administrației publice locale au obligația ca, ulterior aprobării nomenclaturii stradale, precum și ori de câte ori intervin modificări ale adresei administrative, să actualizeze elementele specifice nomenclaturii stradale și să le introducă în RENNS, pentru ținerea la zi a acestui registru, în condițiile art. 5 alin. (3) din Legea nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. M-ați întrebat la ce folosește nomenclatura stradală. Importanța nomenclaturii stradale și implicit a RENNS are repercusiuni vis-a-vis de apelarea numărului telefonic unic de urgență 112. Prin folosirea acestei aplicații, ambulanța, pompierii și poliția au informațiile corecte și exacte pentru a ajunge direct la adresele cetățeniilor care apelează la aceste servicii de urgență, fără să fie nevoiti să colinde aiurea străzile și să întrebe trecătorii despre adresa exactă a solicitantului. Fiecare adresă administrativă primește o coordonată GPS pe hartă, prin care ea este foarte ușor identificabilă. Toate instituțiile publice (poșta, ANAF, inclusiv băncile) sunt obligate de anul acesta să folosească RENNS. Primele două primării din judeţul Alba care au realizat RENNS sunt comunele Cricău şi Bucerdea Grânoasă. Felicitări acestor doi primari, pentru că le pasă ca ambulanţa să ajungă la timp şi exact la persoana care are nevoie de ajutor.

– Concret, ce realizează Visoro Global pentru implementarea RENNS?

– În cadrul serviciilor prestate ne obligăm să realizăm următoarele etape: A. Realizarea nomenclaturii stradale a localității: 1. parcurgerea tuturor documentelor care există în format fizic sau electronic la sediul primăriei; 2. realizarea raportului despre toate documentele găsite și folosibile; 3. identificarea în teren prin parcurgerea tuturor străzilor, ulițelor, arterelor etc. a localității, a numerelor administrative; 4. confruntarea acestora cu datele găsite în primărie (în cazul în care există); 5. verificarea și rezolvarea anomaliilor; 6. realizarea raportului de specialitate referitor la aprobarea formei finale de către UAT; 7. desenarea și realizarea GIS în format electronic cu toate străzile și numerele administrative (harta electronică elaborată va rămâne ulterior în proprietatea primăriei); 8. Oferirea de model de hotărâre de consiliu local pentru adoptare; 9. realizarea anexelor complexe pentru HCL care să fie adoptate (pentru ca să nu se piardă informațiile pe drum și în timp); B. Realizarea RENNS: 1. reverificarea tuturor datelor din posesia primăriei; 2. adaptarea datelor la cerințele ANCPI; 3. introducerea manuală a tuturor străzilor și numerelor administrative care au fost aprobate în GIS; 4. reverificarea tuturor datelor; 5. predarea raportului de realizare a RENNS; 6. informarea Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor cu privire la toate modificările.

– Dacă în încheierea dialogului nostru mai aveți ceva de adăugat…

– Da, ar mai fi câteva aspecte foarte importante de subliniat. În primul rând, dorim accentuăm că avem o relație foarte strânsă cu ANCPI, care ne ajută să lucrăm împreună cu specialiștii instituției și să utilizăm platforma lor, în timp ce alte firme nu au posibilitatea aceasta sau nu sunt interesate, nu știm care este motivul. În al doilea rând, așa cum am spus, oferim o hartă GIS GRATIS, pentru ca toate informațiile încărcate în RENNS să existe și la primărie, pentru a putea accesa oricând aceste date. În al treilea rând, vă rugăm să fiți atenți în momentul în care doriți să încheiați un contract pentru realizarea RENNS. Vă sfătuim să verificați istoricul firmei cu care vreți „să bateți palma”, deoarece, din păcate, foarte multe societăți profită de dorința primarului de a fi în legalitate, semnează contractul, dar produsul final, în cel mai bun caz, este doar un fel de hartă GIS, lăsând impresia că a făcut ce trebuie, dar în realitate nu este așa, iar primăria rămâne în pagubă. Totodată, sunt firme care au realizat achiziția pentru realizarea RENNS, dar elaborarea acestuia nici măcar n-a început, deși a trecut mai bine de un an și jumătate de la semnarea contractului. În general, aceste firme lucrează la 50% din prețul pieței pentru jumătate dintre serviciile pe care le oferă firma noastră și, spre deosebire de noi, chiar și pe acelea nu sunt capabile să le realizeze la timp, lucruri ușor verificabile. Vă rugăm acordați atenție maximă nomenclaturii stradale, pentru că poate salva vieți, cum la fel vă rugăm nu vă lăsați păcăliți de un preț mai mic, crezând că scădeți o cheltuială, dar de fapt ea în timp va fi mult mai mare.

– În final aș mai vrea să spun că atunci când am întrebat mai mulţi primari cum ne-ar caracteriza în 3 cuvinte, majoritatea ne-au dat acest răspuns: profesionişti, pragmatici, de cuvânt! Și ţinem cu toţi dinţii să rămânem aşa!

Robert GHERGU

Publicitate

Economie

Banca Națională a României va lansa prima bancnotă de serie cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării

Publicat

în

Banca Națională a României va lansa prima bancnotă de serie cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.

Electrica Furnizare Discount

Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european.” a transmis pe pagina din mediul de socializare europarlamentarul Corina Crețu.

Europarlamentarul Corina Crețu a postat însă o fotografie cu o bancnotă care pare de 200 de lei, cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, ceea ce a generat confuzie.

Decizia de punere în circulație a unei bancnote de 20 de lei care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial, a fost luată de Consiliul de Administrație al BNR din iulie 2019.

 

Pe 22 august 1917, în bătălia de la Varnița și Muncelu, cădea eroic la datorie Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din armata română.

Aflată în fruntea plutonului pe care îl comanda, ca sublocotenent, Ecaterina Teodoroiu a fost lovită de două gloanțe ale inamicului. Ultimele sale cuvinte, dar pline de însuflețire și patriotism, au fost: „Înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”

Ecaterina Teodoroiu s-a născut pe 16 ianuarie 1894, în satul Vădeni, astăzi cartier în Târgu-Jiu și a decedat pe 22 august 1917. Ea a fost un sublocotenent român care a căzut în Bătălia de la Mărășești din timpul Primului Război Mondial.

Contribuția sa inițială la eforturile armatei române a constat în activitatea de infirmieră la spitalul din Târgu Jiu, făcând parte din cohorta de cercetași „Domnul Tudor”. La 15 august 1916, ziua în care România a intrat în război, toți cercetașii au fost chemați să intre în serviciile auxiliare ale armatei, în rândurile lor aflându-se și Ecaterina. Pierderea în luptă a fratelui ei, Nicolae, a determinat-o pe Ecaterina să ia hotărârea de a lua calea frontului.

Bătălia de început la care a participat a prins-o în primele rânduri, iar încetul cu încetul a câștigat respectul camarazilor pentru dăruirea și curajul ei. A parcurs traseul Târgu-Jiu, Dănești, Brătuia, Florești, Rășina, Peșteana, Tunși, unde a fost luată drept prizonieră și dusă la Cărbunești, dar a reușit să scape împușcând santinela de pază. Revenind pe câmpul de bătălie a fost rănită ușor la picior, iar mai apoi un obuz i-a fracturat tibia și coapsa stângă. Pentru Ecaterina misiunea nu se încheiase încă, iar începutul anului 1917 a prins-o cu rănile aproape vindecate, cu onoruri oferite de regele Ferdinand: Ordinul „Virtutea cercetășească în aur de război”, Ordinul „Virtutea Militară de război clasa a Il-a” și cu dorința de a reveni în luptă.

La 22 august 1917, a avut loc bătălia de la Varnița și Muncelu. Acțiunea ofensivă a armatei germano-austro-ungare a fost oprită de către armata română, iar în cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent, fiind lovită de două gloanțe în piept.

Inițial a fost înmormântată în satul Poieni, din județul Vrancea, dar în iunie 1921 osemintele sale au fost strămutate la Târgu Jiu în mormântul monument din centrul orașului. Monumentul ridicat în cinstea Ecaterinei Teodoriu a fost creat de Milița Petrașcu sub forma unui sarcofag din piatră sculptat în basorelief.

Casa în care s-a născut Eroina de la Jiu există și azi, în reședința județului Gorj, și găzduiește muzeul dedicat tinerei luptătoare care a căzut pentru patrie în timpul Primului Război Mondial.

Curajul și hotărârea Ecaterinei Teodoroiu sunt exemple de atitudine și dăruire față de țară atât de necesare tuturor românilor.

Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă proiect: „ADMINISTRAȚIE MODERNĂ. CREȘTEREA CALITĂȚII PROCESELOR” COD SIPOCA/MySMIS: 574/126539 BENEFICIAR: MUNICIPIUL SEBEȘ

Publicat

în

Comunicat de presă

Obiectivul general al proiectului: în îmbunătățirea capacității administrative, a calității și eficienței serviciilor publice furnizate la nivelul UAT Municipiul Sebeș, județul Alba, din Regiunea Centru, prin investiții integrate și complementare conform reglementărilor europene și naționale (elaborare criterii de planificare a investițiilor, servicii de digitizare și implementarea unui sistem informatic pentru eficientizarea serviciilor de baza din cadrul instituției).

Electrica Furnizare Discount

Proiectul a contribuit la realizarea obiectivului specific al POCA de a promova crearea unei administrații publice moderne, capabilă să faciliteze dezvoltarea socio-economică, prin intermediul unor servicii publice competitive, investiții și reglementări de calitate, și au contribuit astfel la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.

Valoarea totală a proiectului: 3.608.415,08 lei

Valoare finanțare nerambursabilă: 3.471.872,54 lei

Contribuția proprie: 136.542,54 lei

Perioada de implementare 30 luni: 28 APRILIE 2019 – 28 SEPTEMBRIE 2021

Rezultate obținute:

– Rezultat proiect 1 – set de criterii de prioritizarea a investițiilor în următoarele sectoare: educație, sănătate, asistență socială, infrastructură (mediu și transport) pentru realizarea bugetului aferent anului 2021;

– Rezultat proiect 2 – analiza proceselor instituționale;

– Rezultat proiect 3 – 10.000 de unități arhivistice digitizate;

– Rezultat proiect 4 – sistem informatic pentru eficientizarea serviciilor de bază din cadru instituției;

– Rezultat proiect 5 – 27 de persoane instruite (utilizatori și administratori) pentru utilizarea sistemului;

– Rezultat proiect 6 – 30 de persoane instruite pe teme specifice, în urma unei analize de nevoi.

 Date de contact:
Manager proiect,
Morariu Gheorghe Daniel
: [email protected]

 

Citește mai mult

Economie

Valul de SCUMPIRI afectează și piața carburanților : 1 litru de BENZINĂ ar putea costa 7 lei. Avertismentul unei asociații din România

Publicat

în

Valul de SCUMPIRI afectează și piața carburanților : 1 litru de BENZINĂ ar putea costa 7 lei. Avertismentul unei asociații din România

Prețul unui litru de benzină ar putea ajunge la recordul de 7 lei. Este semnalul de alarmă tras de Asociația Benzinarilor Particulari din România, care cer ca guvernul să intervină și să ia măsuri urgente, relatează Realitatea Plus.

”Benzina şi motorina vor depăşi în curând, dacă lucrurile merg aşa şi nu există nici o încercare a cuiva de la putere, de la Consiliul Concurenţei, în curând va fi 6,50 lei. Iar benzina premium va ajunge la 7 lei în curând şi chiar va depăşi.”, spune Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari, potrivit Antena 3.

Prețul combustibilului din țara noastră a crescut alarmant în ultima perioadă, iar foarte curând va depăși pragul de 7 lei, potrivit specialiștilor. Asociația Benzinarilor Particulari anunță că în capitală prețul benzinei premium a ajuns deja la 6,85 de lei, iar cea standard la 6,20 lei. Specialiștii nu se așteaptă ca în următoarea perioadă prețul combustibilului să scadă, ci dimpotrivă, acesta să crească alarmant. Experții spun așadar că pragul de 7 lei va fi atins în viitorul apropiat. Totodată prețul carburanților la nivel național în prezent este pentru un litru de benzină 5,94 de lei, iar pentru un litru de motorină de 5,81 de lei.

Electrica Furnizare Discount

Scumpiri și la energia electrică. Vicepreședintele ANRE: E inevitabil ca aceasta creștere să nu se reflecte în orice produs
Românii simt deja și presiunea scumpirilor la energia electrică, iar mai mulți oameni au primit facturi uriașe. În timp ce alte țări precum Spania și Italia au găsit soluții pentru a-i ajuta pe consumatori, guvernanții noștri nu au găsit încă o soluție pentru toți românii afectați de scumpiri. Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE, a precizat ieri că cel mai periculos efect este combinarea, în cascadă, a scumpirii energiei pentru clienții casnici și pentru firme.

„Energia electrică este o cheltuială pentru foarte mulți agenți din țara noastră și nu numai la consumatorii casnici a crescut prețul. A crescut prețul energiei și gazelor și la consumatorii non casnici, cei industriali. Cred ca acolo (în sectorul non casnic n.r.) s-a reflectat si mai devreme aceasta creștere față de consumatorii casnici. Nu știu dacă sunt în măsură să apreciez cu cât, dar practic e inevitabil ca aceasta creștere din piața en gros, mai devreme sau mai târziu, să se reflecte în orice marfa sau orice serviciu de pe piață.”, a declarat Zoltan Nagy la Realitatea Plus.

sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare