Ziarul Unirea

Brătienii ne onorează şi ne obligă!

Îndelungata istorie a Partidul Naţional Liberal se confundă, exceptând perioada comunistă, cu destinele României moderne. De numele „dinastiei“ Brătienilor se leagă şi naşterea României Mari. De numele PNL rămân legate momentele ulterioare actului unic de la 1 Decembrie 1918, perioadă în care tânărul stat naţional unitar român a cunoscut profunde transformări sociale şi economice.
Brătianu a deţinut patru mandate consecutive de prim-ministru, perioadă cunoscută în istoria României sub sintagma de „marea guvernare liberală“ şi în care au fost statuate unele dintre cele mai importante aşezăminte instituţionale, civilizaţionale şi legislative ale statului român. De numele lui I.I.C. Bratianu, preşedinte PNL între 1908 -1927 şi prim-ministru al Guvernului în cinci rânduri se leagă unele dintre cele mai mari împliniri ale poporului român: alipirea (în 1913) la România a celor două judeţe Durostor şi Caliacra, care formează Cadrilaterul, făurirea Statului Unitar Român şi desăvârşirea unităţii naţionale a României (1918). Au fost anii reconstrucţiei economice şi ai aplicării reformelor; s-a adoptat o nouă constituţie.
La 92 de ani de la Marea Unire, liberalii îşi omagiază cu demnitate înaintaşii. Îi celebrăm cu respect pe înaintaşii liberali şi pe toţi românii patrioţi care atunci, la 1918, au împlinit un ideal naţional. Aceştia vor rămâne pentru noi reperele morale care ne onorează şi ne obligă să păstrăm vie flacăra liberalismului în România. Este istoria unei guvernări liberale care a dăruit României profunde transformări spre binele poporului ei. Şi, în memoria înaintaşilor noştri, vom face tot posibilul ca guvernarea înfloritoare a Brătienilor să reînvie! La mulţi ani, România!
Teodor Atanasiu, deputat  PNL de Alba

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

ADEZIUNE PLUS ALBA

Te-ar putea interesa și: