Rămâi conectat

Politică Administrație

Blajul, un municipiu de nivel european

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Scriu aceste rânduri din postura unui cetăţean oarecare ce locuieşte şi trăieşte în municipiul Blaj de peste 50 de ani. Cunosc această urbe care e un fanion al culturii româneşti cu bune, cu rele, cu împliniri şi neîmpliniri, cu zbaterile ei pentru a se ridica la nivelul de civilizaţie şi confort demne de timpul în care trăim. Cunosc pe toţi care au condus această localitate în ultimii 50 de ani dar cu toată răspunderea şi cu respectul cuvenit fiecăruia, afirm că până în această perioadă pe care o parcurgem acum, Blajul nu a cunoscut o aşa revigorare generală, o aşa tendinţă spre a ieşi din anonimatul “edilitar” care dăinuia de ani mulţi. A trebuit să apară un om providenţial, un gospodar îndrăzneţ, cu viziuni moderne, cu o dragoste totală faţă de locul unde s-a născut, care cu o ambiţie rar întâlnită, printr-o mobilizare totală a tuturor colaboratorilor şi o conlucrare perfectă cu consilierii locali a reuşit într-un timp foarte scurt să schimbe radical aspectul municipiului Blaj spre admiraţia tuturor locuitorilor şi nu numai.
Ei bine, acest „OM” este primarul nostru, domnul ec. Gheorghe Valentin Rotar, ale cărui intenţii erau vizibile încă de când era viceprimarul municipiului şi care imediat după investirea în funcţia de edil a iniţiat pe o paletă largă de proiecte să transforme zilnic acest municipiu aducându-l într-un stadiu de nivel european, frumos, curat şi ce e mai important să fie pe placul tuturor locuitorilor. Şi iată marele paradox! Vine domnul Florin Roman, vicepreşedinte al PNL Alba care locuieşte în oraşul de reşedinţă al judeţului (care habar nu are de tot ce s-a realizat în Blaj) şi împroaşcă cu răutăţile specifice politicienilor pe cine credeţi?! Pe cel care este artizanul tuturor realizărilor frumoase ale municipiului Blaj, pe primarul nostru (da, domnule, e al nostru şi ţinem la el) fără a se gândi că în acest municipiu trăiesc oameni de certă valoare: Preafericitul cardinal Lucian Mureşan, prof. univ. dr. Ion Buzaşi, prof. univ. dr. Cornel Tatai Baltă, medic primar Mircea Frenţiu, medic primar Ion Sava, prof. Silvia Pop, prof. jr. Claudia Oancea Raica, prof. doctorand Diana Tocaciu, prof. Augustin Urian, prof. Ana Cipariu, prof. Simona Frâncu, prof. Ana Hinescu, judecător Maria Beldea, prof. Avram Valeria, preot Nicolae Oprean, preot Farcaş lon, preot Petru Pinca, ing. Galoş Remus, ing. Nicolae Saratean, dr. Guriţa Ionel, dr. Duma Ion şi mulţi alţii, care pe lângă că sunt indignaţi de scrierile domnului Florin Roman nu permit ca un slujitor al politicienilor care azvârle cu noroi într-o parte şi în alta să vorbească (scrie) urât de omul pe care ei îl preţuiesc cu sinceritate şi pe care de multe ori l-au elogiat pentru realizările de excepţie care s-au înfăptuit la Blaj. Cunosc stilul politicienilor de care mă ţin mereu foarte departe, ştiu că pentru ei nu există nici mamă nici tată, treaba lor cu furtişagurile nesimţite care le fac, dar vă rog, domnule Florin Roman, (cu tot sarcasmul dumneavoastră) să nu vă mai luaţi de Blajul nostru, pentru că în acest municipiu sunt cetăţeni care ştiu să mânuiască condeiul (unii depăşindu-vă cu mult, mă refer la iluştrii profesori şi doctori care trăiesc aici) şi s-ar putea să apeleze la orgoliile lor pentru că fără să vă gândiţi îi jigniţi şi pe ei, atunci când vreţi să terferiţi reputaţia celui care reprezintă localitatea în care trăiesc.
Şi acum am să relatez nişte acţiuni de excepţie, fără precedent în acest municipiu: refacerea centrului istoric, reamenajarea crucii lui Avram lancu şi teiul lui Eminescu, amenajarea parcului Avram, lancu, amenajarea noului sediu al bibliotecii municipale „Şcoala Ardeleană”, amenajarea muzeului de istorie „Augustin Bunea”, reabilitarea Centrului cultural „lacob Mureşianu”, refacerea integrală a cartierului „Izvoarele” care era în noroi şi modernizarea celor 15 străzi din cartier, amenajarea intrărilor şi ieşirilor din oraş spre Alba, Mediaş şi Târnăveni, amenajarea de zone verzi în parcuri şi în tot oraşul, atragerea de investitori străini şi crearea prin înteprinderea „Bosch” a peste 1500 locuri de muncă într-o perioadă de mare criză, demararea lucrărilor de modernizare a străzii Păcii etc. Din lipsă de spaţiu, nu pot să redau tot ce s-a înfăptuit până acum lăsându-i pe vizitatori să se convingă singuri, printre care aş vrea să fiţi şi dumneavoastră, domnule Florin Roman, eu putând să vă fiu un ghid pertinent.
Pentru că vă cunosc (purtând şi acelaşi nume) şi vă respect, în numele decenţei (nu vreau să zic al bunului simţ, ar fi prea dur) v-aş recomanda ca săgeţile otrăvitoare să le îndreptaţi înspre cei pe care credeţi că îi cunoaşteţi mai bine. Lăsaţi-I pe primarul nostru să-şi continue bunele acţiuni care sunt şi în perspectivă, că de bunul mers al municipiului pot avea şi alţii păreri, ei cunoscând zilnic ce se petrece în oraşul în care trăiesc. Activitatea domnului primar o vom judeca noi, blăjenii, nu alţii.
Mulţi politicieni în avântul lor pentru a-şi atinge ţelul, nu ţin cont de faptele bune ale adversarilor şi atunci reaua credinţă calcă totul în picioare, neţinând cont de realizările (care la Blaj sunt de excepţie) şi perspectivele care trebuie să continue, ei fiind întotdeauna în vecinătatea disperării cuprinşi uneori de spaimă, vitregind „înţelepciunea”.

Aurel ROMAN, Blaj


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea