Rămâi conectat

Actualitate

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește luni, 9 martie, pe Sfinții 40 de Mucenici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, în 9 martie, pe Sfinții 40 de Mucenici. Acești mucenici au trăit in vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldați creștini si făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

sfintii_40_muceniciAflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemnițați timp de opt zile si bătuți cu pietre. Prin semne divine au fost însă întăriți in dreapta credința. După aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramași sa îndure gerul au început sa se roage: „Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoască toți ca ne-am mântuit strigând către Tine”. In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer încălzește apa si ca o cununa din cele 40, pogorâte peste mucenici, nu are peste cine sa se așeze, s-a aruncat in apa, mărturisind ca si el este creștin.

Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandanții au poruncit sa li se zdrobească picioarele cu ciocanele. Toți martirii au trecut la cele veșnice in urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse intr-un car, ca sa fie duse spre ardere si apoi sa fie aruncate in lac. Numai Meliton, un tanar soldat, a supraviețuit torturii. Pentru ca mai respira, ostasii nu l-au pus in car. Mama sa, stiind ca cei 39 de confrați in suferința aveau pregătită împărăția cerurilor, își ia fiul in brațe si merge cu el sa-l pună in car. Daca ii dorea salvarea, trebuia sa fie lipsit de credinta in Hristos. Meliton moare pe drum, in brațele mamei sale.

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Sursa Crestinortodox


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea