Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

Bilanțul pagubelor după furtuna de duminică pe raza municipiului Alba Iulia: 6 persoane rănite ușor, zeci de acoperișuri și autovehicule avariate, stâlpi și copaci căzuți. Măsuri SVSU

Ziarul Unirea

Publicat

în

În urma fenomenelor meteorologice petrecute weekendul trecut s-a procedat la inventarierea pagubelor produse pe raza municipiului Alba Iulia. Rafalele de vânt de o intensitate deosebită au produs pagube prin distrugerea de acoperișuri, desrădăcinarea și ruperea mai multor arbori, avarierea mai multor autovehicule și doborârea unui stâlp de electricitate.

Conform raportului înaintat de SVSU Alba Iulia, s-au constat următoarele:

 

Elit - Gustul Desăvârșit
 • Ampoi 1, bl. 4, scara A și Bl. 2. scara A și C – acoperiș avariat
 • Ampoi 2, str. Orizontului – Desprindere de bucăți din acoperiș – două autovehicule avariate
 • Str. Arnsberg, bl. 36 – acoperiș avariat
 • Str. Arnsberg, bl. 37, sc. A – acoperiş distrus (căzut pe carosabil)
 • Str. Arnsberg, bl. 38, sc. B – acoperiş distrus (căzut pe carosabil) – 12 autovehicule avariate
 • Str. Arieșului, bl. 211 – acoperiș avariat
 • B-dul Revoluției 1989, nr. 74 -copac rupt de vânt
 • B-dul Revocluției 1989, bl. VD1 – acoperiș distrus (căzut pe carosabil ) – 3 autovehicule avariate
 • Str. Ciocârliei, nr. 17 – stâlp de electricitate căzut
 • Palatul Principilor – copac rupt de vânt
 • Curte IJTL – acoperiș avariat
 • Str. Nicolae Bălcescu – copac căzut
 • Zona Fortuna – acoperiș căzut – 1 autovehicul avariat
 • Zona Gara C.F.R.  – copac căzut
 • Str. Ghe. Șincai – acoperiș avariat
 • Str Lalelelor – copac căzut
 • Str. Poligonului, nr. 2B, bl. C10 – acoperiș avariat
 • P-ța I.C. Brătianu ( prefectura ) – acoperiș avariat
 • Stația de salvare – acoperiș avariat
 • Str. Timotei Cipariu, nr. 8A – coame desprinse
 • Str. Septimiu Severus – copaci căzuți – 2
 • Str. Toporașilor – acoperiș avariat – 1 autovehicul avariat
 • Str. Vânătorilor – copac căzut
 • Str. Mărășești – panou publicitar căzut

Total pagube : – acoperișuri distruse – 3, acoperișuri avariate – 11, autovehicule avariate – 19, copaci căzuți – 8, stălpi de electricitate căzuți – 1, persoane rănite ușor – 6. Nu s-au înregistrat victime omeneşti.

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al municipiului Alba Iulia, împreună cu personal/autovehicule de la S.C. Polaris și forțe de intervenție de la I.S.U. Alba , au intervenit pentru limitarea pagubelor, degajarea căilor de acces, ridicarea și transportul materialelor rezultate din distrugerea sau avarierea acoperișurilor, precum și deblocarea autovehiculelor aflate sub dărâmături.

Intervenția din partea S.V.S.U. Alba Iulia a fost asigurată de două echipe specializate cercetare -deblocare-salvare formate din câte 3 servanți fiecare, iar din partea S.C. Polaris , de către 8 persoane și 2 autobasculante.

Suplimentar măsurilor întreprinse s-a dispus convocarea Comitetului pentru Situații de Urgență, ori de câte ori va fi necesar, în momentul în care se va primi atenționarea de la ISU. Comitetul se va întruni la sediul Poliției Locale. Totodată, s-au inspectat toate clădirile aflate în proprietatea municipalității: școli, grădinițe, licee, creșe, inclusiv blocurile ANL.

„ Am luat decizia rațională de a reveni cu mesaje de avertizare transmise asociațiilor de proprietari cu privire la obligațiile care le au cu privire la acoperisurile de bloc. Din păcate, în multe situatii, majoritatea ignoră faptul că pot apărea mari pericole, dar și faptul că orice acoperiș este exact răspunderea tuturor locatarilor, nu doar a celor care locuiesc la ultimele etaje. Legile au fost insuficient gândite, permițând instalarea multor anomalii pentru simplul fapt că de multe ori suntem în imposibilitatea de a acționa concret. Dar cel mai grav este că după revoluție majoritatea am înțeles că totul este al nostru, dar nu avem nicio răspundere față de spațiul comun. Nu e tocmai așa. Vrem să mulțumim pentru colaborare IPJ Alba, ISU Alba și tuturor celor implicați. În cele mai multe situații nu am mai putut face altceva decât curăța și îndepărta pagubele.” Paul Voicu, viceprimar.

Toate incidentele din  Alba Iulia apărute la construcții au fost la blocurile de locuit. În perioada următoare se vor evalua panourile publicitare de pe raza orașului și copacii care nu prezintă siguranță. Poliția Rutieră Alba Iulia a raportat 41 de autovehicule avariate.

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, pe autostrada A10 Sebeș-Turda și A1 Sibiu-Deva. Recomandări pentru șoferi

Ziarul Unirea

Publicat

în

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, pe autostrada A10 Sebeș-Turda și A1 Sibiu-Deva. Recomandări pentru șoferi

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pentru efectuarea unor lucrări, traficul va fi restricționat pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, la km. 62, municipiul Turda, județul Cluj, pe calea 2, banda 2, în interval orar 07:00-19:00.

Pe A1 Râmnicu Vâlcea-Deva, vor fi active următoarele restricții:

-km 242-km 239 calea 2, va fi restricționată banda doi, pentru curățare zona mediană, între orele 07:30-17:00;

Elit - Gustul Desăvârșit

– km 314+700-km 315+700 calea 1, vor fi restricționate banda de urgență și prima bandă, pentru lucrări de frezare și asfaltare, între orele 07:50-19:00.

Recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu prudență sporită în aceste zone, să crească distanța de siguranță între autovehicule, să semnalizeze şi să se asigure temeinic înaintea schimbării benzii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum: S-a instalat decorul în care se va desfășura evenimentul

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum: S-a instalat decorul în care se va desfășura evenimentul

Cetatea Alba Carolina se pregătește de Festivalul Roman Apulum care va desfășura între 12 și 15 august la Alba Iulia. Festivalul se desfășoară anual și adună aproximativ 300 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Pe parcursul a patru zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Așa cum publicul a fost obișnuit de la edițiile precedente, festivalul va avea două componente majore, dezvoltate în două spații distincte: una scenică, ce va configura un program aproape continuu pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică și luni, în spațiul din fața Catedralei Romano-Catolice și unde toate trupele participante vor avea prezentări, atât singular cât și comune; respectiv, o componentă didactică, produsă de activitatea taberelor militare și meșteșugărești, cu numeroase ateliere active și interactive în această zonă. Pentru prima data, tabăra romană va fi separată însă de cea dacică, urmând ca romanii cu tabăra și atelierele lor să ocupe “Platoul Militari”, spațiul obișnuit al festivalului, iar dacii “și aliații lor” să își desfășoare activitățile în curtea Palatului Copiilor, din proximitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul va da curs și dimensiunii științifice. Această componentă va avea o mai mare amploare la ediția curentă. Ziua de vineri va aduce obișnuita expoziție cu piese din Muzeul Național al Unirii, dar prezentările științifice ulterioare vor fi în număr mai mare față de edițiile precedente, iar conferința va fi transmisă online.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Investiții de circa 2 milioane de lei la Spitalul Municipal Blaj: Noul Ambulatoriu va fi gata în acest an

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Investiții de circa 2 milioane de lei la Spitalul Municipal Blaj: Noul Ambulatoriu va fi gata în acest an

Mai multe secții de la Spitalul Municipal Blaj au fost reabilitate și modernizate cu circa 2 milioane de lei din fonduri proprii, iar condițiile hoteliere pentru pacienții internați au crescut.

„Continuăm investițiile în infrastructura medicală de la Spitalul Municipal Blaj. Mai multe secții au fost reabilitate și modernizate, iar condițiile hoteliere pentru pacienții internați au crescut odată cu achiziționarea de paturi electrice noi.

În această vară au fost realizate următoarele investiții

Elit - Gustul Desăvârșit

Au fost achiziționate 150 de paturi electrice, pentru secțiile Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou Născuți, Pediatrie, Medicină Internă, Neurologie, Boli Infecțioase și ATI Covid. Paturile sunt reglabile pe înălțime, secțiunile spate și picioare sunt ajustabile și permit poziționarea pentru resuscitarea cardio-respiratorie. În ultimii doi ani au fost înlocuite 85% din paturile de la Spitalul Blaj.

Au fost reabilitate și modernizate Secția Psihiatrie, Secția Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou-Născuți. Au mai rămas de reabilitat și modernizat secțiile Pediatrie, Interne și Boli Infecțioase, pentru care se fac deja pregătiri în acest sens.

A fost înlocuit acoperișul clădirii în care funcționează Secțiile Neurologie și Psihiatrie, cu această lucrare finalizându-se înlocuirea acoperișului la toate clădirile din incinta Spitalului Vechi.

Aceste investiții au fost realizate din fondurile proprii ale Spitalului Blaj, valoarea totală fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Până la sfârșitul anului va fi dat în funcțiune noul Ambulatoriu, primul din țară realizat pe fonduri europene, o clădire nouă, la standarde europene, cu 5 niveluri (demisol + parter + 3 etaje), care va avea 16 cabinete medicale cu săli de tratament.

Obiectivul nostru este ca Spitalul Blaj să ajungă cel mai bun spital de grad 4 din România, pe măsura Blajului european pe care-l construim împreună!”, a transmis primarul Blajului Gheorghe Valentin Rotar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea