Rămâi conectat

Curier Județean

Bilanț pe primele șase luni ale anului 2015 la Arhivele Alba: 20,85 metri liniari inventariați, zeci de controale și evenimente organizate. Peste 3000 de file, restaurate

Ziarul Unirea

Publicat

în

cladire-arhive-nationale-alba-iuliaServiciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale  a prezentat, luni, bilanțul activităților desfășurate în primul semestru din  2015.

În prima jumătate a anului 2015 au inventariaţi 20,85 metri liniari, reprezentând 7440 dosare şi registre. Pentru exercitarea atribuţiilor de control prevăzute de legislaţia în vigoare, au fost efectuate 21 de controale de fond, 47 controale tematice şi 4 controale de revenire la creatorii şi deţinătorii de documente din judeţ, fiind acordate şi 7 avertismente.

Au fost înregistrate 220 cereri ale persoanelor fizice şi juridice. Dintre acestea, 32 cereri au fost trimise spre competentă rezolvare altor instituţii, pentru 59 cereri s-au dat negaţii, iar 79 cereri au avut răspuns pozitiv. Pentru 41 cereri au fost solicitate date suplimentare. Pentru soluţionarea cererilor au fost cercetate 818 dosare şi registre şi 328 inventare.

Deşi nu este principala atribuţie a Arhivelor, activitatea culturală este acel aspect al activităţii instituţiei care prezintă publicului larg munca arhiviştilor şi arhivarilor.
La sala de studiu a serviciului s-au prezentat 74 cercetători. La solicitarea cercetătorilor, care au avut 280 prezenţe, li s-au pus la dispoziţie 2121 dosare şi registre şi 20 publicaţii.

În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” (06-10 aprilie 2015), sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a fost vizitat de 255 şcolari, însoţiţi de cadrele didactice.
La biblioteca documentară au fost înregistrate şi fişate 60 publicaţii, toate primite prin donaţie.

În cadrul Târgului de carte Alba Transilvana – ediţia a VIII-a, Arhivele Naţionale au fost reprezentate printr-un stand propriu.

Au fost realizate 5 expoziţii: „Timotei Cipariu în documente de arhivă”, „Being a Jew” – în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, „Călător de acum un veac. Cărţi poştale ilustrate”, „Jandarmeria Alba în documentele vremii” – în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Avram Iancu Alba şi „1945. Calvarul despăgubirilor de război”.

Au fost restaurate 3202 file. Datorită unei excelente colaborări cu Consiliul Judeţean Alba, au fost procurate fondurile necesare achiziţionării de materiale pentru laboratorul de restaurare şi legătorie. În cadrul atelierului de legătorie al serviciului au recondiţionate şi legate 29.993 file.

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea