Bilanț al Poliţiei municipiului Blaj, pe semestrul I – 2013: mai mulți infractori identificați și trimiși în judecată

La Poliţia municipiului Blaj avut loc ieri, în prezenţa comisarului şef de poliţie Crişan Laurenţiu, adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean pe linie de ordine publică, evaluarea activităţii pe semestrul I – 2013.

La această activitate au participat poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Blaj, şefii secţiilor de poliţie rurală Blaj şi Jidvei şi şefii celor 11 posturi de poliţie comunală, a căror activitate este coordonată de conducerea acestei poliţii municipale.

ELIT

Şeful Poliţiei municipiului Blaj a prezentat materialul de evaluare din cuprinsul căruia s-au desprins următoarele concluzii:

În semestrul I 2013, la nivelul Poliţiei municipiului Blaj, indicatorii de macrocriminalitate au înregistrat o uşoară creştere, astfel:

Au fost sesizate 570 de infracţiuni, valoare identică cu cea din sem. I 2012. Dintre acestea 287 de infracţiuni au fost sesizate în mediul urban, cu 4 sesizări mai multe decât în semestrul I-2012, iar în mediul rural, la nivelul celor 11 posturi de poliţie comunale, au fost înregistrate 283 de infracţiuni cu 4 infracţiuni mai puţine decât în perioada similară a anului 2012.

ADEZIUNE PLUS

În privinţa infracţionalităţii constatate s-a evidenţiat faptul că prin eforturile depuse au reuşit administrarea de probe în baza cărora s-a dispus începerea urmăririi penale într-un număr de 403 infracţiuni, cu 150 mai multe decât în sem. I-2012, dintre care 177 (+40) în mediul urban şi 226 (+110) la nivelul posturilor de poliţie comunale. La nivelul Poliţiei municipiului Blaj au rămas constante valorile privind infracţionalitatea economico – financiară cu 54 de infracţiuni şi cea de natură judiciară cu 41 de infracţiuni, dar au fost înregistrate creşteri la infracţionalitatea de altă natură de la 38 de infracţiuni în sem. I/2012 la 71de infracţiuni în sem. I/2013. În mediul rural au fost înregistrate creşteri valorice la toţi indicatorii.

Poliţiştii, au desfăşurat activităţi de cercetare şi au soluţionat 476 de infracţiuni, cu 70 mai multe decât în perioada similară a anului 2012.

Punctual, pe raza municipiului Blaj, au fost înregistrate 8 infracţiuni stradale, cu 10 mai puţine decât în sem. I/2012, 6 dintre acestea fiind infracţiuni de furt. Comparativ cu primele 6 luni din anul 2012, au fost constatate reduceri numerice şi în cazul infracţiunilor contra persoanei, care scad de la 52 la 49, a infracţiunilor contra patrimoniului care scad de la 141 la 130.

Pe linia  combaterii evaziunii fiscale au fost soluţionate 33 de infracţiuni de evaziune fiscală.

Pentru prevenirea delicvenţei juvenile poliţiştii au participat, alături de profesori, la 57 de ore de dirigenție, fiind evidenţiat faptul că în semestrul I 2013, pe raza municipiului Blaj, nu au fost înregistrate infracţiuni în unităţile şcolare sau zona adiacentă acestora. În comunitate, în scop preventiv, poliţiştii de proximitate au participat, siguri sau împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, la 38 de întâlniri şi dezbateri cu cetăţenii.

 În scop preventiv au fost organizate şi executate 53 de acţiuni dintre care 16 acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii infracţionalităţii de natură judiciară, 8 acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii delicvenţei juvenile, 10 acţiuni pe linie de proximitate, 14 acţiuni pe linie rutieră şi 5 acţiuni pe alte linii de muncă. De asemenea au fost efectuate 249 controale dintre care 55 pe linie economică, 43 pe linia pazei şi protecţiei bunurilor, 25 pentru prevenirea delicvenţei juvenile şi combaterii absenteismului şcolar şi 126 în alte domenii de activitate.

Comisarul şef de poliţie Crişan Laurenţiu a apreciat ca fiind bune rezultatele înregistrate atât în mediul urban de Poliţia municipiului Blaj, cât şi în mediul rural, la nivelul posturilor de poliţie comunale din cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Rurală Blaj şi Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Jidvei.

S-a recomandat, ca în mediul rural să se intensifice patrulările intercomunale şi, pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor, să se asigure prezenţa la posturile de poliţie şi în a doua parte a zilei, respectiv după ora 16.00.

Pentru reducerea riscului rutier, adjunctul şefului inspectoratului a insistat pe necesitatea organizării de acţiuni şi asigurării unei prezenţe active în stradă, în special în zonele şi sectoarele de drum care prezintă risc pentru siguranţa traficului rutier.

La finalul intervenţiei, comisarul şef de poliţie Crişan Laurenţiu le-a cerut polițiştilor să manifeste preocupare şi interes pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice în zona de competenţă şi pentru rezolvarea problemelor cetăţeneşti.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

13 ianuarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Depozitul de bronzuri de la Gâmbaș

Miercuri, 13 ianuarie 2021, ora 1100, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie: Depozitul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

67 de persoane sancționate de către polițiștii din Alba pentru nerespectarea măsurilor și normelor de protecție împotriva COVID-19. Activățile de verificare ale IPJ Alba continuă

Continuă activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba în vederea verificării modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română, sărbătorit la 98 de ani de reprezentanți ai Armatei Române și oficialități

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română a fost omagiat la împlinirea venerabilei vârste de 98 de ani de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Nevoie URGENTĂ de donatori la Centrul de Transfuzie Alba: Ce grupe de sânge au stoc insuficient

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un apel către cetățenii județului, pentru a dona de urgență sânge, în special cei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro