Rămâi conectat

Politică Administrație

Beniamin Todosiu(președintele USR Alba): Fiecare cetățean al județului Alba are dreptul la sănătate de calitate. Propunem construirea unui nou spital județean

Publicat

în

Sănătatea este un domeniu care trebuie să fie prioritar pentru Consiliul Județean Alba, instituție care are în administrare cel mai important spital din județ. Cetățenii, indiferent că locuiesc în cel mai mare municipiu sau în cel mai mic sat din județul Alba, au dreptul la servicii medicale de calitate.

Accesul la sănătate înseamnă ca, în cel mai apropiat oraș, cetățeanul să găsească un spital sau un centru de sănătate cu dotări moderne. Care este în prezent realitatea în spitalele din Alba? În majoritatea spitalelor mici, orășenești, dotarea este veche și depășită moral, nu se poate face o banală operație de apendicită, iar pacientul este trimis, de cele mai multe ori, la Spitalul Județean Alba pentru un consult sau o intervenție medicală de specialitate. Policlinica spitalului este supraaglomerată, iar programările pentru o consultație sau pentru o investigație radiologică durează și câteva luni de zile. Aglomerația la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și urgențele tratate după 5 sau chiar 10 ore au devenit un lucru obișnuit. Toate demonstrează că sănătatea este tratată cu ignoranță și lipsă de profesionism la nivelul județului Alba.

 Programul USR – PLUS pentru SĂNĂTATE

*Strategie județeană pentru sănătate, protocoale între spitale și centre rurale de sănătate

Elit - Gustul Desăvârșit

Sănătatea este de-a dreptul „bolnavă” în județul Alba și abordată haotic de administrația județeană sau de primăriile orașelor și municipiilor care au în administrate unități medicale. Echipa USR – PLUS pentru Consiliul Județean propune creionarea unei strategii de sănătate pentru județul Alba care să stabilească radiografia reală a acestui sector, măsurile necesare și respectiv prioritizarea investițiilor necesare. Spitalul Județean Alba și spitalele orășenești trebuie să funcționeze ca o rețea sanitară interconectată, iar spitalele apropiate să își ofere suport în tratarea pacienților pe domenii medicale pe care nu le au acoperite cu dotare și medici. Cetățenii nu trebuie puși pe drumuri lungi și inutile pentru că spitalele apropiate de ei nu sunt dotate corespunzător, ci aceste unități medicale trebuie aduse la standardele necesare. Ulterior, între spitalele din Alba trebuie stabilite protocoale concrete și serioase privind specialitățile medicale pe care le asigură și modul în care cazurile sunt transmise către spitalele suport din zonă sau spre Spitalul Județean Alba.

De asemenea, echipa USR-PLUS propune un program finanțat de Consiliul Județean Alba, din fonduri proprii sau fonduri europene, pentru înființarea unor centre rurale de sănătate. Aceste centre ar urma să fie dotate cu aparatura necesară pentru investigații de bază și medicii de pe diferite specializări de la spitale din zonă să vină, prin rotație, pentru a oferi consultații pacienților din mediul rural. De asemenea aceste centre ar putea fi dotate cu aparatură modernă de telemedicină și conectate cu spitale sau clinici mari din țară.

*Construim în Alba un spital județean nou, modern și european

Echipa USR – PLUS va duce în Consiliul Județean Alba un proiect ambițios, dar extrem de important: proiectul construirii unui nou spital județean. Tema este extrem de serioasă și de actualitate, în contextul în care actualul spital județean funcționează într-o clădire veche, improprie pentru cerințele medicinii moderne și pe care Consiliul Județean Alba continuă să o „cârpească”. Cea mai hilară măsură este înghesuirea unei noi construcții în curtea unității medicale, în care ar urma să funcționează Secția de Psihiatrie, o clădirea total inadecvată pentru tratarea pacienților cu asemenea afecțiuni. Potrivit studiilor de specialitate, bolnavii cu afecțiuni psihice trebuie să aibă la dispoziție și spații deschise pentru terapii, parcuri sau locuri de plimbare. În noua secție bolnavii ar urma să se plimbe pe acoperișul clădirii, într-un spațiu în care mocheta de plastic simulează iarba verde, iar cerul presupunem că va fi văzut prin plase de sârmă pentru a  se evita accidentele nedorite.

Toate aceste exemple demonstrează că administrația județeană nu are o strategie coerentă privind viitorul sistemului județean de sănătate. În acest context propunem să se înceapă studiile pentru un nou spital județean, finanțarea putând fi asigurată prin fonduri disponibile pe noile programe europene de finanțare. Gândirea Consiliului Județean Alba prin care în ultimii ani a investit zeci de milioane de euro într-o clădire depășită moral și fizic, pentru care există mari emoții să nu mai fie autorizată ISU, se dovedește păguboasă pe termen lung pentru calitatea sănătății din județ.

*Creștem speranța de viață a oamenilor din Alba prin programe de prevenție

Speranța de viață în județul Alba este de 76 de ani, mai mică cu un an pentru populația care locuiește în zona rurală. Aceste date se încadrează în media națională, iar România este printre țările din Uniunea Europeană unde locuitorii au cea mai mică speranță de viață. În timp ce la nivel european speranța de viață a depășit 80 de ani, încă din anul 2014, România rămâne la coada clasamentului deoarece speranța de viață este și cu aproape 8 ani mai mică în comparație cu țări precum Franța, Italia sau Spania, unde depășește 83 de ani.

Ce influențează calitatea vieții cetățenilor? Sistemul de sănătate, tratamentele și tehnologia medicală modernă, veniturile, dar și programele de prevenție privind bolile vârstei a III-a, precum bolile cardiace sau diabetul zaharat. Echipa USR – PLUS propune implicarea Consiliului Județean Alba în susținerea și finanțarea unor programe de prevenție și de investigare a sănătății cetățenilor, în special a celor din mediul rural. Prin astfel de programe pot fi descoperite la timp, tratate și monitorizate boli grave, astfel încât speranța de viață a cetățenilor din Alba să crească spre media celei din Uniunea Europeană.

*Educație pentru sănătate – un program pentru școlile din Alba

Consiliul Județean Alba are obligația să se implice activ și în susținerea unor proiecte de educație pentru sănătate în școlile din județ. Copiii noștri trebuie să crească sănătoși și de aceea administrația județeană va trebui să susțină proiecte de educație privind nutriția sănătoasă, prevenirea afecțiunilor oftalmologice, combaterea diabetului zaharat în rândul copiilor sau a afecțiunilor coloanei vertebrale. Sunt câteva exemple, însă educația sanitară în școală trebuie să vizeze în special reguli de prevenție pentru situații cum este pandemia cu care se confruntă în prezent întreaga lume.

Sănătatea este un domeniu care nu trebuie gândit politic, ci trebuie abordat cu seriozitate și profesionalism pentru că de el depinde viitorul județului nostru. Consiliul Județean Alba are un rol determinant în stabilirea unei strategii coerente privind dezvoltarea sistemului medical și eliminarea problemelor din cadrul acestuia. Cert este că fiecare cetățean al județului, indiferent de statutul social sau de locul unde trăiește, are dreptul la cele mai bune servicii de sănătate.

 

Beniamin Todosiu

Președintele USR Alba

Candidat pe prima poziție pentru Consiliul Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Publicat

în

PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Conducerea Primăriei Aiud și a unității medicale sunt responsabile de situația creată la Spitalul Municipal unde 67 de cadre medicale, angajate pe perioada pandemiei, riscă să rămână fără locul de muncă, în 6 iunie, după expirarea contractelor.

”Întreaga vină e a primăriei Aiud care, alături de conducerea unității medicale, nu a acționat pentru binele pacienților si pentru creșterea calității serviciilor medicale. Managerul spitalului trebuia să constituie o nouă organigramă, să organizeze examene pentru aceste posturi, să angajeze inclusiv medici, să presteze servicii medicale pentru populație, să le dezvolte, iar apoi să solicite bani, conform prevederilor legale, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, aflate în subordinea Casei Naționale de Asigurări Sănătate”, a transmis senatorul Călin Matieș, în urma unei discuții cu angajați ai spitalului, dar și cu prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Doar pe durata pandemiei, Spitalul Municipal a primit de la Ministerul Sănătății circa 4 milioane de euro pentru proiecte de investiții. De asemenea, toate cheltuielile efectuate au fost decontate și toate necesitățile financiare au fost acoperite integral.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ministerul Sănătății a creat cadrul legal pentru ca personalul medical angajat în pandemie să fie păstrat în sistem, iar în Parlament există un proiect de lege prin care acești angajați să poată lucra, în continuare, prin contracte de muncă fără durată limitată. De asemenea, trebuie respectate toate prevederile legale privind ocuparea posturilor. Cadrele medicale de la Aiud și-au demonstrat utilitatea și au făcut mari eforturi pentru tratarea oamenilor din tot județul Alba. A fost rândul conducerii unității medicale și a primăriei, în subordinea căreia se află spitalul, să continue demersurile legale pentru menținerea lor în activitate”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Trebuie precizat faptul că Ministerul Sănătății nu are atribuții în plata salariilor angajaților de la Spitalul Municipal Aiud.

Nu exista risc privind apariția unui deficit bugetar dacă strategia spitalului era de dezvoltare a serviciilor medicale.

Dezvoltarea activității spitalului și, implicit, creșterea valorii contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba înseamnă acoperirea din propriile surse a oricărui posibil deficit bugetar. Mai mult, doar din luna octombrie 2022 decontarea sumelor prevăzute în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba se va face exclusiv corespunzător serviciilor raportate și nu în baza cheltuielilor efective, așa cum este cazul acum și cum a fost cazul în ultimii 2 ani, pe perioada pandemiei.

La Spitalul Municipal Aiud există deficit de personal chiar și în condițiile angajării celor 67 de cadre medicale cărora le expiră contractul de muncă în 6 iunie. Astfel, spitalul are mare nevoie de acești angajați.

Toate celelalte unități  sanitare din județ au organizat examene pentru angajații din timpul pandemiei și au reușit să gestioneze situația corespunzător.

Probleme și proteste sunt doar la Aiud, exclusiv din cauza factorilor locali de decizie care nu au gestionat situația corespunzător!

Organizația județeană a PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare