Rămâi conectat

Politică Administrație

Beniamin Todosiu după demiterea subprefectului USR de Alba: „Felicitări, Claudiu! Nici tu și nici noi nu ne oprim aici”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Beniamin Todosiu după demiterea subprefectului USR de Alba: „Felicitări, Claudiu! Nici tu și nici noi nu ne oprim aici”

Deputatul USR-PLUS de Alba și liderul formațiunii la nivel județean, il felicită pe Claudiu Nemeș, demis din funcția de subprefect de Alba de către premierul Cîțu, pentru activitatea depusă în instituție și spune că acesta nu este un sfârșit de drum.

„Astăzi este momentul în care îi aducem felicitări colegului nostru, Claudiu Nemeș, pentru modul corect și profesionist în care și-a îndeplinit mandatul de subprefect. Claudiu își va preda raportul de activitate și îi încetează mandatul, la fel cum se întâmplă cu toți prefecții și subprefecții USR PLUS din țară.

Felicitări, Claudiu! Ți-ai îndeplinit cu seriozitate activitatea în Instituția Prefectului Alba, ai fost implicat și aproape de cetățenii județului. Nu pot uita implicarea ta, fizică și financiară, în Campania „SOS Munții Apuseni”, când am reușit, împreună cu colegii noștri din USR PLUS, să ajutăm familii grav afectate de inundații.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nici tu și nici noi nu ne oprim aici… Continuăm să fim alături de cetățeni, muncind și luptând pentru a duce până la capăt Revoluția bunei guvernări”, a transmis Beniamin Todosiu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Mircea Hava: Fără valori creștine, unitatea statelor europene ar fi lipsită de trăinicie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Mircea Hava: Fără valori creștine, unitatea statelor europene ar fi lipsită de trăinicie

Azi, s-a încheiat, la Roma, reuniunea grupului PPE, întâlnire care a avut ca temă viitorul Europei și rolul creștinismului. Cetatea Eternă pare să fie locul cel mai potrivit pentru ca reprezentanții unor țări democratice, pline de principii profund laice, să se aplece asupra valorilor creștine fără de care socot că unitatea statelor europene ar fi lipsită de fundament și trăinicie. O dezbatere asupra creștin-democrației, în vremuri în care modernitatea grandioasă nu poate da la o parte simplitatea tradițională, nu mă refer la dogmă și conduită, ci acele valori creștine care sunt, de altfel, universale în lumea democrată, rațională: toleranță, libertate, pace, egalitate în fața legii așa cum suntem egali în fața lui Dumnezeu.

Am luat parte, alături de colegii mei, la dezbateri deosebit de interesante. Am apreciat, în mod special, prezența cardinalulului Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale. În 2022, acesta a făcut o vizită pastorală la Blaj, Sighetu Marmației și Cluj-Napoca unde a primit și titlul de Doctor honoris causa în teologie, din partea Universității „Babeș-Bolyai”.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul reuniunii , Manfred Weber, președintele grupului PPE, a subliniat că „timpurile se schimbă și noi trebuie să ne schimbăm odată cu ele. Trebuie să ne modelăm stilul european de viață. Procedând în acest fel, trebuie să prețuim și să susținem valorile noastre. Fără aceste valori creștine, stilul nostru de viață european își va pierde sufletul, Europa își va pierde sufletul.”

De asemenea, am avut privilegiul de a-i avea printre noi și pe episcopul Mariano Crociata, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene (COMECE), Riccardo Paterno’ Di Montecupo, marele cancelar al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta, precum și pe episcopul Mirosław Stanisław Wachowski, subsecretar pentru Relații cu Statele al Sfântului Scaun.

Într-o lume măcinată de războaie, probleme economice și sociale, îmi vin, mai mereu, în minte, cuvintele adresate, de Paște, de Papa Francis. Un îndemn la la solidaritate umană, la empatie și, de ce nu, speranță. Iată: „Să ne grăbim ca să depășim conflictele și dezbinările și să ne deschidem inimile în fața celui care este mai nevoiaș. Să ne grăbim să parcurgem cărările păcii și ale fraternității. Să ne bucurăm pentru semnele concrete de speranță care ajung la noi din atâtea țări, începând cu cele care oferă asistență și primire celor care fug din fața războiului și a sărăciei. De-a lungul drumului, mai sunt, însă, pietre de poticnire care fac ca graba noastră către Cel înviat să fie anevoioasă și grea. Către El ne îndreptăm rugămintea noastră: ajută-ne să alergăm în întâmpinarea Ta, ajută-ne să ne deschidem inima!”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Corneliu Mureșan, subprefect de Alba: ”PSD a susținut investiții în modernizarea și dotarea unităților de oncologie din întreaga țară”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan, subprefect de Alba: ”PSD a susținut investiții în modernizarea și dotarea unităților de oncologie din întreaga țară”

Cancerul este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică cu care se confruntă societatea noastră. În fiecare an, milioane de oameni sunt diagnosticați cu această boală și mulți dintre ei pierd lupta cu ea. Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății, conduși de ministrul social-democrat, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, au adoptat mai multe măsuri pentru prevenirea cancerului care intră în vigoare de la 1 iulie 2023. O parte dintre acestea sunt:

– Consultații preventive pentru depistarea precoce a cancerului pentru persoanele peste 40 ani;
– Posibilitatea de suplimentare a sumelor pentru analizele medicale de laborator recomandate de medicii de familie persoanelor peste 40 de ani;
– Extinderea pachetului de servicii de bază în regim de spitalizare de zi pentru depistarea precoce a cancerului;
– Transportul de la și la domiciliu al pacienților oncologici care nu pot fi transportați cu mijloace convenționale și care urmează proceduri de radioterapie sau chimioterapie;
– Extinderea pachetului de bază pentru îngrijiri medicale la domiciliu și pentru dispozitive medicale pentru pacienții oncologici;
– Creșterea accesului pacienților la medicamentele biosimilare oncologice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alte măsuri luate de Ministerul Sănătății, pentru pacienții oncologici, sunt:

– Introducerea unor programe care asigură accesul rapid al pacienților la evaluările imagistice (Monitor 1 și 2);
– Eliminarea barierelor birocratice pentru accesul la investigații PET-CT;
– Decontarea integrală a serviciilor medicale efectuate prin internare de zi în centrele oncologice publice și private;
– Deblocarea programului de vaccinare anti-HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin;
– Introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a unui număr important de molecule destinate tratamentului cancerului;
– Finalizarea proiectelor pentru construirea a 7 noi Centre de Radioterapie.
Un centru de radioterapie se va construi în județul Alba, proiectul fiind început la inițiativa PSD Alba. Din păcate, avem o incidență crescută a cazurilor de cancer. Potrivit datelor statistice, această problemă este mai acută în Alba decât în alte zone din țară. În acest context, PSD Alba a susținut realizarea de investiții pentru dezvoltarea serviciilor medicale necesare pacienților oncologici.

La nivel național, una dintre cele mai importante inițiative ale PSD a fost crearea unui program de screening pentru cancerul de col uterin. În plus, PSD a susținut investiții în modernizarea și dotarea unităților de oncologie din întreaga țară. De asemenea, PSD a susținut dezvoltarea unor programe de suport pentru pacienții cu cancer și familiile acestora.

Avem nevoie de investiții în domeniul sănătății astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai bune tratamente și servicii medicale, cât mai aproape de casă!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Sociologul albaiulian Alin Tomuș: „Avem în continuare o mare problemă în a discuta cu realism situația în care ne aflăm și o și mai mare problemă în a ne asuma ceea ce trebuie să facem”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sociologul albaiulian Alin Tomuș: „Avem în continuare o mare problemă în a discuta cu realism situația în care ne aflăm și o și mai mare problemă în a ne asuma ceea ce trebuie să facem”

Sociologul albaiulian Alin Tomuș a vorbit într-un interviu acordat publicației noastre despre evoluții actuale din societatea românească, chestiunea salarizării din sănătate și educație și despre perspectiva anului electoral 2024.

Reporter: Înainte de toate, aș vrea să vă mulțumesc pentru deschidere și pentru disponibilitatea de a discuta despre ceea ce noi considerăm a fi subiectele zilei.

Alin Tomuș: Vă mulțumesc și eu pentru modul constant în care ați înțeles să propuneți publicului larg subiecte de calitate și mai ales pentru deschiderea de a privi lumea prin ochii unui sociolog.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reporter: Domnule Alin Tomuș, multe dintre lucrurile pe care le-ați propus ca teme de dezbatere au devenit în timp relevante și actuale și menționez aici alianța politică dintre PNL și PSD, mișcările sindicale, atacul la Biserica Ortodoxă sau tendința cetățenilor de a pierde încrederea în instituțiile statului. Cum vedeți în prezent societatea românească?

Alin Tomuș: În multe dintre situațiile pe care le menționați am folosit un simplu exercițiu de logică și legătura de netăgăduit dintre cauză și efect. Vedeți, societatea românească în ansamblul ei a înregistrat o evoluție considerabilă în procesul de democratizare, o evoluție sub aspectul standardelor pe care le aplicăm atunci când vorbim despre calitatea vieții, dar, în mod paradoxal, a pierdut rațiunea necesității dialogului cu privire la problemele majore ale comunităților despre care vorbim. Avem în continuare, o mare problemă în a discuta cu realism situația în care ne aflăm și o și mai mare problemă în a ne asuma ceea ce trebuie să facem. Vă dau câteva exemple pe care le consider importante în context și pe care le-am discutat atunci când am convenit că actuala majoritate parlamentară este suficient de confortabilă și că această stare de fapt implică decizii care privesc reforma administrativă a României, modificarea Constituției și o mai bună poziționare a interesului național în context european. Aceste lucruri, din păcate, întârzie să apară, pe de o parte în contextul alegerilor din 2024 iar pe de altă parte deoarece credem cumva că realitatea nu poate fi surprinsă de datele pe care realitatea le prezintă.

În același sens, mă așteptam ca după recensământ să discutăm despre problemele demografice evidente, despre îmbătrânirea populației, despre structura populației, despre rațiunile profunde pentru care atât de mulți români caută în continuare o soluție de trai în alt colț de lume. Cu toate aceste lucruri evidente existând, nu am reușit să producem un interes strategic major în raport cu ceea ce avem de făcut ca societate pe termen mediu și lung. Cumva, norocul nostru, ne place sau nu să recunoaștem asta, este legat de PNRR, pe care îl putem privi ca pe un proiect de țară pe termen scurt. Este adevărat că, în context, perioada pandemică a însemnat foarte mult. În sens general, cred că facem ce putem, dar că asistăm la un nivel de polarizare al societății fără precedent și că această polarizare afectează vizibil viziunea cu privire la proiectele macro, cele care de altfel au capacitatea de a dezvolta România. Ceea ce este însă foarte clar este legat de faptul că lumea se reașază în timp ce noi suntem preocupați să ne certăm între noi. Atât s-a putut…

La nivel societal, România se va confrunta în continuare cu mișcări sindicale de amploare, ca imagine în oglindă a diverselor nemulțumiri existente la nivelul populației. Cine crede că situația se va rezolva, pe ici, pe colo, cu ceva măriri salariale, se află într-o eroare consistentă. Ceea ce este îngrijorător pentru mine, și vorbesc acum din poziția unui cetățean care observă lucruri la nivelul vieții cotidiene, este nivelul de ură care există în acest moment la nivelul populației, un sentiment care de o formă sau alta se va manifesta și, dacă este nevoie de un indicator al acestui sentiment, acesta este aderența crescută față de discursurile radicale.

Reporter: Domnule Alin Tomuș, de ce credeți că privim separat problema sănătății și pe cea a educației și de ce medicii au reușit să obțină de-a lungul anilor o mai bună reprezentare și importanță decât profesorii?

Alin Tomuș: Răspunsul este simplu și nu aș vrea ca cineva să se supere citind aceste rânduri: prostia nu doare chiar dacă poate afecta deciziile majore ale vieții fiecăruia dintre noi. Privim separat educația și sănătatea sub aspectul impactului imediat și spunem la modul general că nu ne putem juca cu starea de sănătate a populației. De principiu, atunci când te doare ceva ești mult mai conectat la prezent și ești nevoit să cauți soluții imediate de ieșire din situație. În acest sens, presiunea publică referitoare la situația salariilor medicilor a fost mai bine exploatată de cei care aveau să beneficieze de creșterile salariale. Măsura luată de PSD atunci a fost decisă de acestă presiune publică, care se simțea și despre care se știa că nu va aduce niciun vot în plus pentru PSD. A fost o etapă, s-a făcut ceea ce trebuia să se facă.

Cu profesorii e însă altă poveste, de multe ori presiunea publică nu există, slaba pregătire a unei generații nu se vede imediat. În cazul profesorilor se invocă mai mereu vocația și idealismul, relația cu copilul nevinovat care trebuie să aibă posibilitatea de a susține diverse tipuri de examene. Știți deja narativul, nu cred că este nevoie să elaborez prea mult în jurul acestei chestiuni. Greva la care asistăm acum, din păcate, nu va rezolva problemele structurale din educație, dar este un bun moment de conștientizare asupra rolului și locului educației într-o societate care își dorește performanță dar care nu este dispusă să investească în educație pentru a o obține.

Reporter: Din punct de vedere politic, cum vedeți anul 2024 sau cine știe, poate, un final de 2023 cu alegeri anticipate?

Alin Tomuș: Nu vor avea loc alegeri anticipate, nimeni nu își dorește în acest moment o astfel de soluție, așa că vorbim exclusiv despre anul electoral 2024. Rotativa pe care o așteaptă partidele aflate la guvernare se va produce, orice altă soluție fiind păguboasă atât pentru PSD cât și pentru PNL. Erodarea PNL pe care o vedeți acum se va opri în momentul în care vom avea un premier PSD, pentru că în mod natural oamenii asociază problemele societății cu cei aflați la guvernare chiar dacă PNL este parte a unei alianțe. Asocierea dintre culoarea politică a premierului și responsabilitatea guvernării sub aspectul decontului în scor electoral este evidentă și nu cred că trebuie explicată prea mult. La europarlamentare, va conta foarte mult capacitatea partidelor politice de a mobiliza ceea ce numim generic „nucleul tare” al fiecăreia dintre formațiuni. În condițiile unui interes scăzut față de acest tip de scrutin și a creșterii curentelor eurosceptice în România, cred că marea surpriză va fi scorul pe care o să îl obțină AUR. Este evident acum că participarea cea mai numeroasă va fi în legătură cu alegerile locale, cele care au relevanța presupusă cea mai mare pentru cetățeni.

În ceea ce privește viitoarea majoritate parlamentară, cred că vom asista până în 2028 la același tip de colaborare între PNL, PSD și UDMR, colaborare care se va vedea și în păstrarea guvernării, într-o configurație ministerială diferită de ceea ce vedem acum. Una peste alta, vor rămâne împreună până în 2028, chiar dacă, departe de ochii vecinilor, vom mai asista la ceva violențe domestice între parteneri.

Reporter: Alegerile prezidențiale?

Alin Tomuș: Dacă PNL va avea curajul să o propună pe doamna Kovesi drept candidat al dreptei, aceasta va câștiga la pas alegerile indiferent de numele contracandidatului. În rest, vom vedea, multe vor depinde de contextul internațional în care se va desfășura scrutinul acesta.

Reporter: Ce credeți că se va întâmpla la nivelul municipiului Alba Iulia în 2024?

Alin Tomuș: Nimic deosebit, vom avea ceea ce vom alege, ca de fiecare dată. Știu că sunt foarte multe discuții în jurul subiectului, lumea se agită, se desenează scenarii, dar se discută puțin despre fondul problemei, și anume direcția pe care dorim să o adopte administrația locală sau proiectele de dezvoltare pe termen mediu și lung. În acest moment orice aș spune ar fi interpretat în sensul care convine uneia sau alteia dintre părți. Așa că, pentru moment, nu o să spun nimic. Pentru a mă înțelege mai bine, vă rog să vă aduceți aminte cât de criticat am fost după precedentele alegeri, când v-am spus că este o furtună într-un pahar cu apă și că se vor înțelege, ca de fiecare dată. Pentru a rezuma, vom avea ceea ce vom alege.

Interviu realizat de Lucian DĂRĂMUȘ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare