Ziarul Unirea
 

”Beneficiu nerealizat” de peste 1,6 milioane de lei. Consiliul Județean Alba a pierdut definitiv un proces cu firma Transgilyen SRL

SC Transgilyen SRL a solicitat în instanță ”beneficiul nerealizat” pentru neefectuarea serviciului de transport călători în perioada iulie 2008 – aprilie 2013

Consiliul Judeţean Alba a fost obligat de Curtea de Apel Cluj-Napoca să plătească suma de 1,6 milioane de lei către firma Transgilyen SRL, ”beneficiu nerealizat” pentru neefectuarea serviciului de transport călători în perioada iulie 2008 – aprilie 2013. Decizia definitivă a fost pronunțată în 20 decembrie 2017 și a menținut integral hotărârea anterioară a Tribunalului Cluj, fiind respinse recursurile formulate de cele două părți.

”Obligă pârâtul la plata sumei de 1.605.609,81 lei, reprezentând contravaloare beneficiu nerealizat aferent perioadei 01.07.2008 – 30.04.2013 şi la plata dobânzii legale aferente debitului principal, calculate începând cu data înregistrării cererii de chemare în judecată – 06.09.2013 şi până la plata integrală a debitului, dobânzi ce vor fi calculate potrivit art. 628 alin. (2) N.C.P.C., către reclamant. Respinge cererea pentru restul sumelor solicitate reprezentând beneficiu nerealizat şi daune morale, ca fiind neîntemeiată”, se afirmă în minuta deciziei care a rămas definitivă. Cu tot cu dobânzi și cheltuielile de judecată în valoare de 25.000 de lei, suma totală ce ar urma să fie achitată de administrația județeană ar putea depăși 2 milioane de lei.

În acţiunea civilă inițială, reprezentanţii Transgilyen SRL au solicitat suma totală de circa 3,1 milioane de lei, dar, în final, au renunţat la capătul de cerere privind actualizarea pretenţiilor financiare. Pe rolul instanţelor din Cluj mai sunt în derulare alte două procese prin care firmele Arion Trans SRL şi Man Tours SRL solicită daune mai multe milioane de lei în cause similare ca obiect. Cele trei societăți cu obiect de activitate în domeniul transportului de călători au contestat în instanța de judecată rezultatul procedurii de alocare a traseelor de călători din anul 2008. Prima sentință definitive a fost pronunțată în 2013, Consiliul Judeţean Alba fiind obligat să reia procedura de atribuire pentru traseele pentru care a depus oferte Man Tours SRL şi Arion Trans SRL. Pentru traseul vizat de Trangilyen SRL s-a recalculat vechimea neîntreruptă, cu consecinţa eliberării licenţei de traseu, desemnată direct câştigătoare. În 2013, Consiliul Judeţean a pus în aplicare hotărârea judecătorească numai în privinţa firmei Transgilyen SRL, care a primit traseul de transport călători Alba Iulia – Aiud.

Celelalte două societăţi au acţionat în judecată instituţia şi au obţinut despăgubiri financiare importante pentru neexecutarea hotârârii judecătoreşti. Mai întâi, în iunie 2015, Man Tours a câştigat despăgubiri de circa 75.000 de lei din partea Consiliului Judeţean şi de 120.000 de lei de la preşedintele instituţiei. În noiembrie 2016, Arion Trans a primit o decizie favorabilă prin care urma să încaseze tot suma de aproximativ 75.000 de lei de la administraţia judeţeană. Ulterior, reprezentanții celor trei societăți au intentat alte procese prin care au solicitat despăgubiri financiare pentru perioada în care nu au executat serviciul de transport călători. Procesul cu Arion Trans SRL se află în continuare la Tribunalul Cluj, în timp ce cauza cu Man Tours SRL a ajuns la Curtea de Apel, după ce Consiliul Judeţean a avut câştig de cauză la instanţa de fond. Procesele au ajuns să se judece la Cluj-Napoca după ce cauza inițială a fost strămutată, în 2009, la solicitarea reclamanților, de la Tribunalul Alba. Ulterior, reprezentanții firmelor au transferat sediile sociale în Cluj și, astfel, au putut să deschidă procesele civile în acest județ.

În martie 2017, Consiliul Judeţean Alba a câştigat definitiv un alt proces cu societatea Transgilyen SRL, care a solicitat anularea unei hotărâri din 2012 prin care s-a adoptat regulamentul şi caietul de sarcini aferente programului de transport călători pentru perioada 2013 – 2019. Decizia pronunţată la Curtea de Apel Cluj permite CJ Alba să înceapă demersurile privind organizarea unei noi licitații de atribuire a traseelor de transport public. Acest lucru nu s-a întâmplat încă pentru că actul normativ care reglementează procedura la nivel național a fost suspendat în justiție într-un process prin care se solicită anularea acestuia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

angajatorul 4 ianuarie 2018 at 14:35

cine plateste ?????

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...