Beneficiarii de pensii private Pilon II şi Pilon III îşi pot eşalona încasările, de la 1 aprilie
Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat un set de norme pentru introducerea, de la 1 aprilie 2018, a plăţilor eşalonate pentru Pilonul II şi III de pensii private. Până în prezent, suma acumulată din contribuţii se plătea numai o dată, integral, la ieşirea în pensie.
După adoptarea de către ASF, a fost publicată în Monitorul Oficial norma privind „utilizarea activului personal net al participanţilor la pensiile private”, care prevede că, începând cu aprilie 2018, beneficiarii de pensii Pilon II şi III vor putea opta pentru plata unică sau în tranşe (până acum fiind posibilă doar plată unică).
Pentru tranşe, suma va putea fi plătită în rate egale, de minimum 500 de lei lunar, pe maximum 5 ani – cu excepţia ultimei rate, care este reziduală.
Spre exemplu, dacă un pensionabil (Pilon II şi/sau Pilon III) avea acumulată în fondul de contribuţii personale suma de 100.000 de lei, acesta nu putea decât să încaseze 100.000 de lei în momentul ieşirii la pensie; de acum, această sumă se poate eşalona în încasări de minimum 500 de lei lunar, pe 60 de luni (cinci ani), iar ultima rată, reziduală, ar urma să fie, în acest caz, de 70.000 de lei.
Există trei situaţii privind plata pensiilor din Pilon II şi Pilon III: pentru limită de vârstă sau anticipat, apoi pentru invaliditate şi pentru deces.
Pensiile la Pilonul III pot fi plătite după ce beneficiarii îndeplinesc trei condiţii: au împlinit vârsta de 60 de ani, au contribuit cu minim 90 de plăţi lunare şi au în cont o sumă minimă acumulată – care va fi stabilită prin lege.
Spre deosebire de Pilonul I (pensia de la stat, unde banii sunt acumulaţi la bugetul de stat de la actualii contribuabili/angajaţi şi servesc la plată pensiilor actualilor pensionari), pensiile private Pilon II şi III sunt bani acumulaţi într-un cont individual, privat pe numele beneficiarului, şi sunt bani care pot fi transmişi urmaşilon, prin moştenire. Pilonul II de pensii reprezintă bani care se acumulează automat din contribuţiile sociale (CAS) pe care le plătim la stat, însă sunt gestionaţi de către administratori privaţi, iar Pilonul III reprezintă bani pe care contribuabilul trebuie să-i cotizeze din surse proprii şi sunt gestionaţi de administratori privaţi.
sursa: mediafax
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 10 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 2 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri