Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Curier Județean

„Bătălia pentru Europa” – reverenţa albaiulianului Dumitru Henegar în faţa Zeului Fotbal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Odată, marele cronicar sportiv Ioan Chirilă a spus despre fotbal că „şi-a construit catedrale”. Pesemne că dorinţa de a intra într-un astfel de templu sacru al sportului rege l-a mânat pe Dumitru Henegar să scrie, sub titlul „Bătălia pentru Europa”, o splendidă istorie (în două volume) a Campionatului ce ţine „cu respiraţia tăiată”, o dată la 4 ani, toţi microbiştii de pe bătrânul continent.

EURO Soru01Truda lui n-a durat o lună sau un an, s-a întins pe un deceniu, semn că, chiar dacă unii ar putea zâmbi, cu fotbalul nu-i de glumit, acesta trebuind tratat cu maximă responsabilitate. Sportul ăsta magnific, jucat la firul ierbii şi adulat de ocupanţii tribunelor, nu se poate hrăni „cu firimituri”, ci îţi pretinde să-i pui sufletul pe tavă, să-i rezervi o parte din tot ce ai tu mai bun ca om – minte, energie, capacitate de creaţie şi sinteză, spirit de sacrificiu şi mai ales dragoste. Toate astea, plus încă altele pe deasupra, le-a scos din „cămările” fiinţei sale gazetarul, cu ştate vechi în meserie, Dumitru Henegar, prin produsul editorial rezultat umplându-ne sufletul de bucurie.

Tehnic vorbind, „Bătălia pentru Europa” e structurată pe două „runde” – perioadele 1960 – 1996 şi 2000 – 2012. Dumitru Henegar pleacă meticulos de la origini, când fotbalul se juca cu „un obiect umplut cu păr” ori „cu o băşică umflată cu aer” şi ajunge în zilele noastre, când mingile sunt confecţionate de firme de prestigiu, având o dinamică în aer ce merită studiată de experţi în fizică. Pentru vârstnici, cărţile sunt prilejuri de aducere aminte, iar pentru tineri sunt şanse de a înţelege esenţa acestui sport formidabil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rând pe rând ni se înfăţişează înaintea ochilor cele 14 ediţii ale Campionatului European: Franţa – 1960, Spania – 1964, Italia – 1968, Belgia – 1972, Iugoslavia – 1976, Italia – 1980, Franţa – 1984, Germania de Vest – 1988, Suedia – 1992, Anglia – 1996, Belgia & Olanda – 2000, Portugalia – 2004, Austria & Elveţia – 2008, Polonia & Ucraina – 2012.

EURO Soru02Fiecare este analizată amănunţit – începând cu meciurile jucate în preliminarii şi disputele din cadrul turneelor finale, pe măsură ce se avansează spre partidele din semifinale şi finale informaţia oferită cititorului fiind tot mai densă. Nimic nu-i scapă ochiului şi minţii agere a lui Dumitru Henegar – ştie să povestească magistral, să adune date din te miri ce surse, să facă statistici, să caute “în subsolul” vieţii fotbaliştilor şi a antrenorilor, să realizeze ierarhii şi să pună în prim plan genii în materie de “îmblânzit” balonul rotund pe dreptunghiul verde: Michel Platini, Franz Beckenbauer, Bernd Schuster, Marco Van Basten, Brian Laudrup, Matthias Sammer, Zinedine Zidane, Cristiano Ronaldo, Xavi Hernandez etc.

Deoarece pentru orice lucru frumos trebuie mulţumit cuiva, autorul nu uită să-i fie recunoscător (în numele nostru, al tuturor), rezervându-i un spaţiu aparte, lui Henry Delaunay – promotorul Campionatului European. Deloc de lepădat e şi punerea în foaie a poveştii trofeului ce răsplăteşte regina Europei fotbalistice. Doar pentru a ridica deasupra capului această cupă se trudesc “actorii” din teren şi “regizorii” de pe margine! Pentru că fotbalul înseamnă, înainte de toate, sacrificiu, Dumitru Henegar “pune lupa” pe aspecte mai puţin cunoscute de public din viaţa unor jucători. Spre exemplu, e înduioşătoare relatarea momentului când danezul Kim Vilfort (prin al cărui gol ţara sa a devenit campioană în 1992) a dat o fugă la domiciliu spre a-şi vedea fetiţa de 8 ani bolnavă de leucemie. Dragostea de fiică l-a adus acasă, dar iubirea faţă de fotbal l-a făcut ca, în clipa luării cupei în braţe, “să poarte o mască a fericirii peste chipul său împietrit de durere”. Nici gloria şi drama lui Marco Van Basten nu pot fi omise, căci atacantul teribil al Olandei îşi duce ţara pe culmile gloriei, iar apoi accidentările îl macină, făcându-l să renunţe la activitatea sportivă în plin succes.

Nu putea lipsi dintre coperţi nici “zbaterea” României de a fi prezentă la turneele finale. Nu am realizat performanţa asta prea des – doar în ‘84, ‘96, 2000 şi 2008 – cel mai lung parcurs avându-l în anul de graţie 2000, când, sub bagheta lui Emeric Jenei şi purtaţi înainte de stângul uimitor al lui Gheorghe Hagi, după ce am învins Anglia, am ajuns în sferturi, unde ne-a răpus galonata Italie.

Dincolo de informaţii exacte, comentarii şi analize laborioase, „Bătălia pentru Europa” captează atenţia celui care se avântă în mijlocul ei prin mulţimea de fotografii, de pe teren ori din exteriorul lui, ştiut fiind că „o poză valorează cât o mie de cuvinte”. Cifrele sunt „sarea şi piperul” cărţii, ele reflectând, între altele, aspecte ca: numărul de goluri marcate la fiecare turneu final, golgheterii, cel mai tânăr şi cel mai vârstnic antrenor sau jucător, echipa cu cele mai multe victorii ori înfrângeri, portarii care au stat cel mai mult între buturi, topurile de audienţă.

Toate acestea şi multe altele, pe care vă lăsăm să le descoperiţi singuri, întregesc un produs tipografic de excepţie. Textul şi grafica impecabilă te îmbie să stai cu ochii aţintiţi în pagină, iar firul naraţiunii te unge la suflet. Din fiecare colţ al cărţii, tiptil, fotbalul îţi sare înainte, îţi face o reverenţă până la pământ şi te determină să-l tratezi regeşte. Doar are coroană pe cap, între toate sporturile practicate pe planetă! Despre el Stanley Rous afirma: „Fotbalul reprezintă jocul secolului XX. Într-o lume bântuită de bombele cu hidrogen şi napalm, terenul de fotbal e un loc în care sănătatea şi speranţa sunt încă întregi”. Noi adăugăm: fotbalul rămâne şi jocul mileniului trei. Dumitru Henegar ne-a relevat, prin condei, splendoarea lui. Cum o nouă ediţie a lui Euro stă să înceapă, să fim cu ochii pe mingea rotundă şi jucătorii ce o împing în plasă!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru amenajarea spațiului multifuncțional – Centru de inovare a orașului „CONVENTUM RERUM” – faza achiziție echipament tehnologic. Valoarea totală estimată a investiției este de 195.797 lei, fără TVA.

Spațiul propus spre amenajare este situat în cadrul locației monument istoric unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, accesul în viitorul centrul de inovare se va face prin locația modernizată unde funcționează deja centrul turistic și dispune de o suprafața de circa 80 mp.

Acesta este deja dotat cu posibilitatea de acces a persoanelor cu handicap și dispune și de un grup sanitar amenajat în acest sens.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul amplasamentului unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, se află un spațiu de circa 80 mp suprafața utilă, care se poate dota astfel încât să poată funcționa un hub/centru de inovare al albaiulienilor.

Beneficiarii direcți cuprind orice om interesat de dezvoltarea intracomunitară și va da acestora posibilitatea de creștere în orice areal creativ. Beneficiarul principal al proiectului va fi chiar comunitatea locală, creând retenția de tineri bine pregătiți, dinamism și efervescență în mediul social și economic al orașului, cu posibilitatea de a antrena/angrena în acest proces și experiența multiplă a pensionarilor care vor să rămână încă activi. Beneficiari indirecți ai proiectului vor fi companiile locale, organizațiile non- guvemamentale, administrația locală.

Dotarea tehnică necesară funcționarii acestui centru multifuncțional complex trebuie să dețînă următoarele echipamente:

• Sistem All în One cu Mac OS
• Sistem desktop cu MS Windows
• Videoproiector business
• Server
• UPS Smart
• Sistem de colaborare All-în-One
• Laptop
• Tabletă
• Tabletă grafică
• Cameră video profesională
• Videoproiector educație
• Sistem Audio Conferință
• Rack metalic 19”
• Switch Ethernet


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii

Zilele Orașului Teiuș se vor desfășura în acest an în data de 27 august, iar autoritățile au avut grijă să pregătească și de acestă dată un program diversificat, care să-i țină ”în priză” atât pe localnici, cât și pe cei care vor sărbători alături de ei.

Printre evenimentele din program, menite să creeze o atmosferă de sărbătoare, se numără concerte de muzică populară și un foc de artificii.

Evenimentul va avea loc în Parcul Feroviar Teiuș

Elit - Gustul Desăvârșit

Ora 16 00 – Premierea competițiilor sportive și a elevilor merituoși

Invitați:

-Ansamblul folcloric „Brădeana”
-Ansamblul folcloric „Codrișorul”, Stremț
-Ansamblul folcloric „Cununa Vețelului” Hunedoara
-Ansamblul folcloric „Junii Târnavei” Târnăveni
-Ansamblul folcloric „Dor Teiușan”
-Alexandra Bărăștean
-Roxana Bărăștean
-Cornelia Maxa
-Ovidiu Furnea
-Ina Todoran

Vă așteptăm cu drag, pe toți cei ce trăiesc și simt in spirit teiușean!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale

La data de 16 august 2022, în jurul orei 19,30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un autoturism, în timp ce circula, pe strada Vânătorilor din Alba Iulia, pe sens interzis.

La volanul autoturismului se afla un tânăr de 25 de ani, din comuna Gurghiu, județul Mureș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

La data de 16 august 2022, în jurul orei 11,00, polițiștii din Blandiana au depistat un bărbat de 58 de ani, din comuna Blandiana, în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, pe raza comunei.

Față de motociclist, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare