Banii pentru artificiile de 1 Decembrie, de la Alba Iulia, ar putea fi donați victimelor din club Colectiv
Alba Iulia este pe cale să renunțe la focurile de artificii, de 1 Decembrie, iar banii pentru acestea, în cuantum de aproximativ 10.000 de euro, ar putea să ajungă la victimele incendiului de la clubul bucureștean Colectiv.
Este de precizat că, deocamdată, nimic nu este oficial, iar ideea de a se renunța la focurile de artificii de 1 Decembrie și chiar de Revelion pentru ca banii să ajungă la victimele incendiului din Capitală a aparținut unor cetățeni din alte orașe. În ultimele zile, spre pildă, în mediul online, a circulat o fotografie prin care i se propune primarului din Brăila, Aurel Simionescu, ca bugetul alocat artificiilor pentru Anul Nou să fie donat victimelor care au nevoie de tratament.
După acest model, jurnalistul Alexandru Cristorian a strâns în mai puțin de 24 de ore peste 300 de semnături de la cetățeni ai municipiului Alba Iulia care erau de acord să se renunțe la artificii.
”Ideea este preluată de pe net și se referă la renunțarea la focurile de artificii de 1 Decembrie și de Revelion și mai mult, folosirea acelor sume, destinate focurilor de artificii, victimelor și familiilor victimelor de la Colectiv. Ideea a plecat de la dorința oamenilor de a face un gest de bun simț deoarece nu considerăm că e cazul, în condițiile unei asemenea tragedii, să avem focuri de artificii. Sigur, asta nu înseamnă să se elimine toate evenimentele, dar considerăm că artificiile sunt prea mult, mai ales că incendiul a pornit de la artificii”, a spus Alexandru Cristorian.
”În primul rând este un gest simbolic de renunțare pentru că nu considerăm, nici eu, nici ceilalți, că e nevoie să sărbătorim cu foc de artificii, în condițiile în care sunt oameni pe patul de spital. Iar pe de altă parte, dacă sumele respective destinate artificiilor ar fi donate e cu atât mai bine”, a mai spus Cristorian.
Primarul Mircea Hava a spus că e de acord cu propunerea și ar semna alături de ceilalți 300 de internauți, însă focurile de artificii sunt donate de către o firmă cu o condiție – să nu fie folosiți în altă parte. ”Ori îi luăm, ori nu îi luăm”.
Pentru a se renunța la focul de artificii nu trebuie o hotărâre de consiliu.
Viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleșa a cerut, în acest sens, un vot consultativ. Toți consilierii locali, cu excepția lui Cornel Sandu, care a ales să se abțină, au votat pentru ca Alba Iulia să renunțe la artificii.
”Acolo e o listă de 300 de oameni. Întrebarea e câți își doresc. Aveți cumva un sondaj care să spună câți își doresc artificii”, a afirmat Cornel Sandu.
Acesta este un vot consultativ, nu obligatoriu, iar banii pentru artificii vor ajunge la victimele incendiului doar dacă firma donatoare își va da acordul în acest sens.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer, a spus că bănuiește că, în urma votului consultativ, nu vor mai fi artificii de Ziua Națională.
”Noi vom redimensiona sărbătoarea de 1 Decembrie la un nivel simbolic. O vom stopa din punct de vedere al expansiunii și al efervescenței (…) Din punct de vedere al artificiilor, dacă e să exprim personal, consider legitim demersul. Să luați o decizie. Nu putem jongla cu principiile comerciale”, a mai afirmat Mihai Coșer.
Ideea de a se renunța a venit, în mediul online, pe considerentul că tragedia a plecat de la un foc de artificii.
În ședința extraordinară a CL Alba Iulia s-a vorbit mai mult despre focurile de artificii de 1 Decembrie, însă cererea celor peste 300 de internauți face referire și la ziua de Revelion, potrivit inițiatorului.
Bilanțul victimelor incendiului din Colectiv a ajuns la 46, după ce luni dimineață o pacientă care a fost transferată de la Spitalul de Arși la o unitate medicală din Israel a murit.
În ceea ce priveşte starea răniţilor, potrivit anunţurilor medicilor, luni, din totalul de 83 de răniţi, încă internaţi în Bucureşti, 15 sunt în stare critică, şase se află în stare gravă, iar ceilalţi 61 au fost stabilizaţi. Un număr de 10 răniţi au fost transferaţi duminică şi au ajuns cu bine în Marea Britanie şi în Norvegia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba