Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Bani mai mulți în 2024 pentru creșe, grădinițe, școli și licee. Anunțul ministrului Raluca Turcan

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bani mai mulți în 2024 pentru creșe, grădinițe, școli și licee. Anunțul ministrului Raluca Turcan

Raluca Turcan, Ministrul Culturii, a anunțat că Guvernul a crescut creșterea finanțării standard pe copil începând din acest an, atât pentru învățământul de stat, cât și pentru cel particular acreditat.

„Astfel, la costul standard pentru cheltuieli salariale creșterea este de 38%, iar la costul pentru formare continuă, bunuri și servicii, majorarea este de aproape 14%. Vorbim de cea mai mare creștere din ultimul deceniu. Aceasta majorare înseamnă finanțare pentru condiții mai bune în școli, programe mai bune pentru copii, elevi, profesori si angajați. O pregătire mai bună în toate unitățile de învățământ.

Valorile concrete în lei:

Pentru cheltuieli de natură salarială, valoarea coeficientului 1 crește de la 6.834 lei, la 9.431 lei.

Pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri și servicii, valoarea coeficientului 1 crește de la 570 de lei, la 649 de lei.

Precizez, de asemenea, că școlile din România primesc finanțare de la nivel central în baza acestui cost standard pe elev. El este stabilit în fiecare an prin Hotărâre de Guvern și are două componente de bază:

1.⁠ ⁠costul pentru cheltuielile cu salariile și
2.⁠ ⁠costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

Astfel, statul își respectă angajamentele de creștere a salariilor profesorilor, fără să lase această povară pe bugetele locale.

Reamintesc faptul că în anul 2023 salariile profesorilor au crescut în medie cu 30% la nivelul sistemului de învățământ, iar la începutul anului cu încă 20%.

Să nu uităm și de investițiile fără precedent în infrastructura școlară prin PNRR, plus creșterea numărului de burse și extinderea programului «Masă sănătoasă», toate menite să îmbunătățească calitatea sistemului de învățământ din țara noastră si educația copiilor.

În plus, tot în ședința de Guvern din această săptămână, am alocat sume suplimentare din Fondul de Rezervă Bugetară atât pentru municipiul Sibiu, cât și pentru municipiul Mediaș, pentru a compensa o parte din scăderea veniturilor cauzată de transferul unor impozite și taxe de la nivel local, la nivel central. Astfel, Municipiul Sibiu a primit 11,6 milioane de lei iar Mediașul 224 de mii de lei”, scrie Raluca Turcan pe Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea