Bani europeni pentru cercetare. Cercetătorii români au șansa de a aplica mai ușor pentru fonduri europene

Bani europeni pentru cercetare. Cercetătorii români au șansa de a aplica mai ușor pentru fonduri europene. Programul Orizont 2020, care va deveni Orizont Europa, va facilita accesul la cele 800 de milioane de euro destinate cercetării.

În actualul exercițiu bugetar, peste 80 la sută dintre fondurile pentru cercetare au fost atrase de 15 din vechii membri ai Uniunii Europene.

ELIT

Țările nou intrate nu au reușit să atragă fonduri, deși au numeroși cercetători de valoare.

Europarlamentarul Dan Nica, responsabil cu reformarea programului prin care se finanțează cercetarea, își propune să schimbe această situație.

Mihail David - 2020

Se va consulta cu specialiștii din țară, urmând să prezinte în Parlamentul European principiile noi pe baza cărora se va finanța cercetarea europeană.

În prezent, un cercetător român dacă lucrează într-o echipă cu un cercetător neamț și un francez, salarizarea este de multe ori de zece ori mai mică. Acest lucru este inacceptabil. Le-am spus-o foarte clar celor cu care m-am întâlnit, că nu voi accepta și mă voi lupta să schimb acest lucru. Este ipocrizie: Germania și Franța cer ca șoferii de TIR sa fie plătiți cu salariile din țările respective, iar pentru cercetători nu, spune europarlamentarul Dan Nica.

Sursa: stiritvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...