Rămâi conectat

Actualitate

Bancnota cu eclipsa din 1999, o mică avere pentru români. La ce valoare poate ajunge

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bancnota cu eclipsa din 1999, o mică avere pentru români. La ce valoare poate ajunge

Primele bancnote confecționate din polimeri, cu o textură și compoziție în premieră, în Europa, ar putea consta o mică avere. Este vorba despre bancnotele cu eclipsaa de soare din 1999, în valoare de 2.000 de lei.

Bancnota de 2000 de lei care ilustrează eclipsa de soare din 1999 poate aduce bani frumoşi posesorilor. Pe internet e plin de oferte de astfel de bancnote. Preţul cerut de vânzători, în această perioadă, se învârte în jurul a sumei de 1000 sau chiar 2000 de lei. Bancnotele cu eclipsa din anul 1999 au fost emise de Banca Naţională a României pentru scurt timp, astfel că acum sunt la mare căutare de numismaţi şi colecţionari de rarităţi.

Prima bancnotă de plastic din Europa

Banca Naţională a României a marcat evenimentul astronomic reprezentat de eclipsa totală de soare din 11 august 1999 precum şi intrarea într-un nou mileniu prin emiterea unei bancnote din polimer, prima din Europa şi din emisfera nordică. O serie specială a acesteia (001A), limitată la un milion de exemplare, a fost pusă în circulaţie pentru o perioadă scurtă de timp. Nu se uda, nu se uza, nu se mototolea şi avea un miros specific care aducea a… industrial.

Exemplarele din seria 001A sunt cele mai valoroase

Nu orice bancnotă cu eclipsa din 1999 este bună de cumpărat, în opinia experţilor. Colecţionarii de astfel de bancnote sunt interesaţi să cumpere în special exemplarele care au seria 001A. Potrivit site-urilor unde se comercializează acest gen de bancnote, valoarea acestora era mult mai mare în urmă cu patru-cinci ani. Spre exemplu, în 2017, pe o bancnotă în valoare de 2000 de lei şi cu eclipsa din 1999, cu seria cerută de colecţionari, se putea încasa până la 40.000 de lei.

Primii bani româneşti de hârtie au fost emişi în 1877 de Ministerul Finanţelor pentru acoperirea cheltuielilor generate de Războiul de Independenţă. Începând din 2005, toate bancnotele sunt realizate pe suport polimer. Această tehnologi, utilizată de BNR în premieră europeană, are grad sporit de siguranţă, rezistenţă la circulaţie, costuri mai mici şi procesare automatizată. De asemenea, sunt mai curate decât cele realizate pe hârtie, nu absorb umezeala, uleiurile, bacteriile şi, fiind reciclabile, respectă mediul înconjurător.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea