Rămâi conectat

Ştirea zilei

Băile Sărate de la Ocna Mureş, ”Transalpina de Apuseni”, reabilitare Sala Unirii, Câmpia Libertății din Blaj, Beciul lui Horea de la Cîmpeni – investiţii de peste 65 de milioane de lei pe care Consiliul Județean Alba le va face în 2017 pentru dezvoltarea județului

Publicat

în

Băile Sărate de la Ocna Mureş, ”Transalpina de Apuseni”,  reabilitare Sala Unirii, Câmpia Libertății din Blaj, Beciul lui Horea de la Cîmpeni – investiţii de peste 65 de milioane de lei pe care Consiliul Județean Alba le va face în 2017 pentru dezvoltarea județului.

În  aceste zile, la Consiliul Județean Alba sunt în toi pregătirile pentru dezbaterea și aprobarea de către aleșii județeni a bugetului județului Alba. Pentru noi, cetățenii județului, de cea mai mare importanță sunt capitolele referitoare la investiții, pentru că ele reflectă tendința de dezvoltare a județului.

”Pentru acest an am alocat pentru investiții peste 65 de milioane de lei, sumă în care sunt cuprinse și investițiile conform descrierii bugetare – 55,8 milioane de lei, dar și lucrările de întreținere curentă a drumurilor județene, care, având în vedere valoarea și importanța lor, tot investiții pot fi considerate, de peste 9,4 milioane de lei.Majoritatea acestor investiții sunt deja cunoscute cetățenilor județului Alba, pentru că unele sunt investiții în continuare, iar altele, deși noi, sunt dezbătute și anunțate de mai mult timp, dar acum s-a ajuns în faza demarării lor efective, după ce anul trecut sau poate chiar mai de mult ne-am ocupat de partea de documentație tehnică – studii de fezabilitate, proiecte tehnice, obținerea de aprobări și avize de pe la diverse instituții, descărcări de sarcină arheologică… Această etapă de pregătire este laborioasă și invizibilă la nivelul cetățeanului, dar foarte importantă în procesul complet de implementare a unei investiții.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă este să nominalizez principalele investiții, avem demararea lucrărilor la obiectivele incluse în programul nostru pentru pregătirea Centenarului Marii Uniri, respectiv Sala Unirii, Muzeul Național al Unirii, Beciul lui Horea de la Cîmpeni, contribuția noastră la lucrările de reparație capitală a ansamblului monumental de pe Câmpia Libertății din Blaj. Tot o clădire istorică este și fostul centru militar, unde se va muta consiliul județean, avem finalizarea lucrărilor la Museikon, dar și lucrările de modernizare a Teatrului Prichindel. Avem prinse sume importante pentru lucrările de investiții în rețeaua de drumuri județene și avem contribuția noastră la proiectul de modernizare a drumului județean DJ 107 I Aiud – Bucium Cerbu, acel deja poreclit «Transalpina de Apuseni», pe care știți că vrem să-l finanțăm prin Programul Operațional Regional.

Tot ca investiție avem prinsă și finalizarea depozitului integrat de deșeuri de la Galda de Jos, care va deveni operațional tehnic la sfârșitul lunii iunie. Lucrăm acum și la documentația necesară desemnării operatorului gropii de gunoi și eu sper să o finalizăm și pe aceasta cât mai curând. Mai avem ca investiții mari cele de la Spitalul Județean de Urgență Alba și sunt în plan numeroase obiective, poate de mai mic răsunet, dar importante pentru viața locuitorilor județului”, ne-a declarat succint Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

19.249.000 de lei pentru finalizarea Depozitului Integrat de Deșeuri de la Galda de Jos

În prezent se lucrează la remedierea problemelor semnalate la recepția tehnică parțială a lucrării, dar și la branșarea obiectivului la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Se estimează că toate lucrările vor fi finalizate în luna iunie. Deși va fi gata din punct de vedere tehnic, depozitul nu va fi funcțional decât după desemnarea unui operator unic.

În prezent, pentru a împlini toate procedurile pentru desemnarea acestuia, se lucrează la CJ Alba la ”Studiul de fundamentare a deciziei de concesionare a gestiunii serviciului de utilitate publică având ca obiect delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale în cadrul sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Alba”. În baza acestui document se va elabora caietul de sarcini și apoi va avea loc licitația propriu-zisă.

Modernizare, reabilitare, întreținere drumuri județene – 10.881.000 de lei

Obiectivul principal al secțiunii Drumuri, din bugetul Consiliului Județean Alba, vizează obținerea finanțării pentru modernizarea drumului județean 107 I care face legătura prin Munții Trascăului între DN1 (Aiud) și DN 74 (Bucium Cerbu), proiect care a fost depus la ADR Centru în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Alături de acest drum ca investiție mai este DJ 107 K – Galda de Jos – Întregalde, mai precis continuarea lucrărilor de modernizare, dar și lucrări mai mici pe mai multe drumuri județene, de exemplu DJ 107E – Gârbova de  Jos – Gârbova de Sus, podul peste Mureș la Vințu de Jos, consolidarea podului peste pârâul Dumbrăvița la Limba. O sumă importantă, 9.400.000 de lei, este alocată pentru întreținerea curentă a drumurilor județene: covoare asfaltice, plombări, întreținere terasamente, acostamente, șanțuri, poduri, podețe, pietruiri, semnalizare.

Pregătirea Centenarului Marii Uniri – 10.291.960 de lei

Cea mai mare parte din suma amintită, adică 7.141.960 de lei, va fi investită în reabilitarea și refuncționalizarea Sălii Unirii. Trebuie precizat că 6.881.960 de lei sunt bani alocați acestui obiectiv prin Programul Național de Dezvoltare Locală. La acest obiectiv s-au obținut toate avizele necesare, inclusiv cele de la Ministerul Culturii, și acum a fost depusă documentația de autorizare a lucrărilor la Primăria municipiului Alba Iulia.

Pentru clădirea Babilon, în care funcționează Muzeul Național al Unirii, s-au alocat 150.000 de lei. S-au obținut toate avizele, cu excepția celor de la ISU și Inspectoratul de Stat în Construcții (se află în lucru) în vederea depunerii documentației pentru obținerea autorizației de construcție. Pentru obiectivul ”Amenajare Ansamblul Câmpia Libertății și împrejmuire”, finanțat în parteneriat cu Primăria Muncipiului Blaj, s-au alocat din bugetul județului 3.000.000 de lei.

Investiții în sănătate – 8.079.730 de lei: 2017, an decisiv pentru secția de psihiatrie din incinta SJU Alba Iulia și centrul de sănătate din Ocna Mureș

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia va continua și în 2017 dotarea instituției cu aparatură medicală performantă, precum şi lucrările de reparaţii capitale. O parte dintre lucrările la noua Secție de Psihiatrie din curtea spitalului din Alba Iulia au fost scoase la licitație, după ce la finale anului trecut au fost obținute toate avizele necesare. În noua secţie de psihiatrie ce va fi amenajată în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba va investi 6 milioane de lei. Secţia va avea 50 de paturi și trebuie să fie gata în 2 ani.

În primăvara anului 2017 va fi finalizată lucrarea de reparație capitală a Secției de Gastroenterologie. La finalul acestei lucrări secția va dispune și de un laborator de endoscopie la cele mai înalte standarde. În prezent se lucrează la incinta unde va fi amplasat noul Computer Tomograf, achiziționat din fonduri ale Ministerului Sănătății și ale Consiliului Județean Alba. După finalizarea lucrărilor, SJU Alba Iulia va avea două CT-uri funcționale. Lucrarea de reparaţie capitală la Farmacia cu circuit închis din cadrul Spitalului Judetean de Urgenţă Alba Iulia a fost licitată la finele anului trecut.

În 2017 va începe o lucrare de reparație capitală pentru etajul IV al spitalului, care găzduiește secțiile de Cardiologie și Medicină internă.

Proiecte de investiții pentru modernizarea și eficientizarea SJU Alba Iulia mai sunt pentru anul 2017: izolarea termică a spitalului, reparații capitale ale căilor de acces și subsolului, reparații capitale la Secția Recuperare, medicină fizică și balneologie, mansardarea Corpurilor de clădire C+D etc. De asemenea, au fost obținute aproape toate avizele necesare pentru începerea lucrărilor la Centrul de Sănătate Ocna Mureș, etajele din  imobilul care va adăposti această unitate fiind deja predate către Consiliul Județean de către primăria din localitate.

Consiliul Județean Alba investește 926.000 de lei în Centrul Multifuncțional de Sănătate de la Ocna Mureș ce va asigura, cu 20 de paturi aprobate pentru spitalizarea de zi,  trei specialități: interne, ginecologia și pediatria. Alte 261.000 de lei vor fi investiți în reabilitarea Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud.

CJ Alba sprijină orașul Ocna Mureș să redevină stațiunea balneoclimaterică de odinioară: 1.000.000 de lei în acest an

CJ Alba sprijină modernizarea salinelor terapeutice din Ocna Mureș, în acest sens urmând să fie semnat un acord de colaborare cu Primăria Ocna Mureş, pe 10 ani, pentru realizarea şi administrarea în comun a bazei de tratament şi agrement, o investiţie estimată până la acest moment la valoarea totală de 8,4 milioane de euro. Acordul de asociere va intra în vigoare de la data semnării lui de către reprezentanții celor doi asociați, cel târziu la 30 aprilie 2017. Documentaţiile pentru acordul de cooperare şi investiţia pentru baza de tratament şi agrement au fost aprobate în şedinţa Consiliului Judeţean Alba din 23 februarie.

Cele două administraţii vor împărţi în mod egal cheltuielile de realizare a investiţiei. Pentru realizarea bazei de tratament şi agrement de la Ocna Mureş, estimările de costuri sunt în valoare de 37.879.718 lei, cu TVA inclus, din care lucrări de construcţii-montaj, de 29.395.038 lei, cu TVA inclus, iar dotările bazei, de 1.361.967 lei. Pentru amenajarea spațiilor verzi, a infrastructurii rutiere, Primăria Ocna Mureș a depus un proiect de finanțare pe fonduri europene, pe Măsura 5.2, din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, ”Regenerarea și revitalizarea zonelor urbane”. Valoarea proiectului este de aproximativ 3.000.000 de euro.

Reabilitare, refuncționalizare imobile importante – 6.413.000 de lei

Știm că, în prezent, Consiliul Județean Alba funcționează într-o clădire care aparține Ministerului Justiției și că este necesar mai mult spațiu pentru buna funcționare a Curții de Apel Alba Iulia. Astfel a apărut de câțiva ani necesitatea mutării CJ Alba într-o nouă locație, cea de la fostul Centru Militar, care a fost anii trecuți mutat într-un imobil reabilitat. Pentru reabilitarea și refuncționalizarea CMJ la necesitățile CJ Alba s-au executat documentațiile tehnice, săpăturile de descărcare de sarcină arheologică și s-a depus documentația de autorizare a lucrărilor de construcție.

Valoarea alocată acestui obiectiv în acest an este de 5.110.000 de lei. Tot în zona istorică a Cetății Alba Iulia, CJ Alba are în proprietate și alte imobile, dar și suprafața de deasupra bastionului Sfântul Mihail. Aici, în apropiere de Museikon, care va fi finalizat la 30 aprilie anul acesta, se lucrează la documentația tehnică pentru reabilitarea și refuncționalizarea unei clădiri ca sediu al Bibliotecii județene ”Lucian Blaga” – 130.000 de lei, dar și la reactualizarea Planului urbanistic zonal pentru bastion – 10.000 de lei.

În Orașul de Jos, în Alba Iulia, la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” va începe reabilitarea, extinderea și refuncționalizarea, achiziție echipamente, în acest an fiind alocată acestui obiectiv suma de 1.174.000 de lei. Acestea sunt doar cele mai mari domenii de investiții, la care se adaugă și dotări cu echipamente, reparații la alte clădiri, cum sunt cele în care sunt protejați beneficiarii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, achiziții de autoutilitare pentru CJ Alba, ISU și jandarmerie etc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 2-4 iulie 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 2-4 iulie 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 2-4 iulie 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 02 – 4 iulie 2022

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori
Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu
Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni
Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir – strada Victoriei
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Incendiu pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Un autoturism s-a făcut „scrum”. Au intervenit pompierii cu o autoutilitară

Publicat

în

FOTO| Incendiu pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Un autoturism s-a făcut „scrum”. Au intervenit pompierii cu o autoutilitară

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de vineri 1 iulie, la un autoturism pe autostrada A10, Sebeș-Turda, pe raza localității Teiuș.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia a fost solicitat să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu pe autostrada A10, breteaua de ieșire spre Teiuș.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu flacără vizibilă la un autoturism.

Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, în scurt timp, de către pompierii militari.

Din fericire, nu au fost inregistrate victime.

În cadrul intervenției a fost alocată o autospecială pentru stingere cu apă și spumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Calendar creștin Ortodox luna IULIE 2022: Sfântul Ilie, sărbătorit în această lună

Publicat

în

Calendar creștin Ortodox luna IULIE 2022: Sfântul Ilie, sărbătorit în această lună

În calendarul creștin ortodox al lunii iulie este remarcată o zi de mare importanță, în data de 20 iulie, Sfântul Ilie.

Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie

1 Joi † – Sfantul Leontie de la Radauti; Sfintii Cosma si Damian, doctorii fara de arginti
2 Vineri † – Sfantul Voievod Stefan cel Mare Post
3 Sâmbătă – Sfantul Mucenic Iachint
4 Duminică – Sfantul Andrei Criteanul – Ap. Romani II, 10-16Ev. Matei IV, 18-23glas 1, voscr. 2

Elit - Gustul Desăvârșit

Duminica Sfintilor Romani, a doua dupa Rusalii – Ap. Romani II, 10-16Ev. Matei IV, 18-23glas 1, voscr. 2
Duminica nr: 1


5 Luni † – Sfantul Atanasie de la Aton
6 Marți – Sfantul Sisoe cel Mare
7 Miercuri † – Sfanta Mucenita Chiriachi Post
8 Joi † – Sfintii Epictet si Astion
9 Vineri † – Sfantul Pangratie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt Post
10 Sâmbătă – Sfintii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei
11 Duminică – Sfanta Eufimia – Ap. Romani V, 1-10Ev. Matei VI, 22-23glas 2, voscr. 3


Predica la Duminica a treia dupa Rusalii – Despre grijile vietii – Ap. Romani V, 1-10Ev. Matei VI, 22-23glas 2, voscr. 3
Duminica nr: 2


12 Luni † – Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfanta Veronica; Sfantul Paisie Aghioritul; Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie
13 Marți – Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil
14 Miercuri – Sfantul Nicodim Aghioritul Post
15 Joi – Sfintii Chiric si Iulita
16 Vineri – Sfantul Atinoghen Post
17 Sâmbătă – Sfanta Marina
18 Duminică † – Sfantul Emilian de la Durostor; Sfantul Cuvios Pamvo – Ap. Romani VI, 18-23Ev. Matei VIII, 5-13Ioan XVII, 1-13glas 3, voscr. 4


Vindecarea slugii sutasului – Sfantul Ioan Gura de Aur – Ap. Romani VI, 18-23Ev. Matei VIII, 5-13Ioan XVII, 1-13glas 3, voscr. 4
Duminica nr: 3


19 Luni – Sfanta Macrina
20 Marți † – Sfantul Ilie
21 Miercuri † – Sfantul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia Post
22 Joi – Sfanta Maria Magdalena
23 Vineri – Aducerea moastelor Sfantului Foca Post
24 Sâmbătă – Sfanta Hristina
25 Duminică – Adormirea Sfintei Ana – Ap. Romani X, 1-10Ev. Matei VIII, 28-34IX, 1glas 4, voscr. 5


Vindecarea celor doi demonizati din tinutul Gadarei – Ap. Romani X, 1-10Ev. Matei VIII, 28-34IX, 1glas 4, voscr. 5
Duminica nr: 4


26 Luni † – Sfantul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel
27 Marți † – Sfantul Mucenic Pantelimon
28 Miercuri – Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena Post
29 Joi – Sfantul Mucenic Calinic
30 Vineri – Sfantul Valentin; Sfintii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos si Andronic Post
31 Sâmbătă – Sfantul Evdochim; Lasata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare