Rămâi conectat

Ştirea zilei

Bacalaureat 2021: Probele de competențe vor fi echivalate și în acest an. Cum se calculează calificativele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2021: Probele de competențe vor fi echivalate și în acest an. Cum se calculează calificativele

Așa cum s-a întâmplat anul trecut, probele de competențe lingvistice de comunicare în limba română, cele de comunicare în limba maternă, de competențe digitale și într-o limbă străină din calendarul de bacalaureat 2021 nu se vor mai susține în acest an, ci vor fi echivalate, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației.

„În conformitate cu dispozițiile articolul 361 alineatul 3) litera c) din Legea n.r 1/ 2011, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul școlar 2020 – 2021, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2021: Modele de SUBIECTE, teste de ANTRENAMENT și BAREME

Conform acestui text din proiectul de ordonanță, Legea Educației nu va fi modificată, iar articolul de mai sus face referire la un articol anume: „articolul 361 alineanul 3) litera c)”. Articolul respectiv nu are legătură cu elevii care susțin acum Bacalaureatul, absolvenți de clasa a XII-a, ci cu cei cate vor începe clasa a IX-a în anul 2024, potrivit textului din lege. Ce prevede articolul respectiv:

CITEȘTE ȘI: Modele de subiecte EVALUARE NAȚIONALĂ 2021. Toate testele de antrenament și BAREME, la română și matematică, pentru elevii de clasa a VIII-a

„Examenul de bacalaureat se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2020-2021” (Nota: onform pct. 2 al art. I din Ordonanța de Urgență nr. 79 din 20 decembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 1032 din 23 decembrie 2019, termenul pentru desfășurarea examenului de bacalaureat, prevăzut la lit. c), alin. (3) al art. 361 din Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la absolvirea clasei a XII-a/ a XIII-a de către generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2024-2025), prevede legea.

Cum s-au echivalat competențele

Competențele digitale:

Un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competenţă digitală s-a acordat conform următoarei grile:

  • nivelul “utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
  • nivelul “utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
  • nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
  • nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.

În certificatul de atestare a competenţelor digitale a fost scrisă la rubrica “punctaj” media aritmetică pe baza căreia a fost acordat nivelul de competenţă.

Dacă absolventul nu a făcut TIC/informatică în liceu

Candidaţii care nu au studiat disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente au susţinut proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) în baza unei proceduri făcute de Centrul Naţional de Examinare şi Evaluare.

Competențele de comunicare în limba română.

Media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română devine calificativ la proba orală de la Bac 2020 după următorul model:

  • cei cu media între 5 și 6,99 sunt ”utilizatori medii”
  • mediile între 7 și 8,49 primesc calificativ ”utilizator avansat”
  • mediile între 8.50 și 10 primesc calificativul ”utilizator experimentat”

Media aritmetică este suma tuturor mediilor anuale împărțită la numărul anilor de liceu.

În mod similar sunt calculate și calificativele pentru competențele în limbă străină.

  • nivel A1- pentru media cuprinsă între 5 și 5.99
  • nivel A2 -pentru media cuprinsă între 6 și 6.99
  • nivel B1- pentru media cuprinsă între 7 -8.49
  • nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8.50 și 10

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea