Ziarul Unirea

Comisia Europeană a decis întreruperea plăţilor pe programul POS DRU pentru România

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Din cauza unor deficienţe majore descoperite de Autoritatea română de audit la sistemul de selecţie şi verificare a proiectelor care solicită finanţare prin fondurile structurale, Directorul general al DG pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul CE va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs din POSDRU, informează reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene face urmatoarele precizari cu privire la derularea Programului Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane”:

ELIT

1. In Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel. In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni.

2. Ca atare, in urmatoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs. Intreruperea va fi ridicata de indata ce Autoritatea romana de audit confirma ca deficientele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale . Autoritatea de management a luat toate masurile necesare in vederea remedierii problemelor semnalate iar Autoritatea de audit va reanaliza situatia si va prezenta noul sau raport la Comisie cat de curand.

3. Intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati. Comisia este increzatoare ca autoritatile romane trateaza deficientele semnalate cu seriozitate si iau masurile ce se impun si ca acestea vor duce la o reluare a platilor inainte de expirarea celor sase luni prevazute de Regulament.

Obiectivul general al POS DRU, după cum este prezentat în documentele oficiale, este dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin corelarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii şi asigurarea de oportunităţi sporite pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă a 1.650.000 de persoane.

Obiectivele specifice identificate pot fi rezumate astfel:
− Promovarea calităţii sistemului de educaţie şi formare profesională iniţială şi continuă,
inclusiv a învăţământului superior şi a cercetării;
− Promovarea culturii antreprenoriale şi îmbunătăţirea calităţii şi productivităţii muncii;
− Facilitarea inserţiei tinerilor şi a şomerilor de lungă durată pe piaţa muncii;
− Dezvoltarea unei pieţe a muncii moderne, flexibile şi incluzive;
− Promovarea (re)inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor inactive, inclusiv în zonele
rurale ;
− Îmbunătăţirea serviciilor publice de ocupare;
− Facilitarea accesului la educaţie şi pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

2 Comentarii

Aurelian 18 februarie 2012 at 14:17

Era de intele, ca nu stiu care despept l-a pus director pe Simedru la Alba. Noroc ca Hava a putut rectifica gafa facuta.

Ana 18 februarie 2012 at 17:30

Tu crezi ca suntem prosti? L-a rectificat cu Nistor de la Garda Financiara, care a plecat de acolo de cinstit ce a fost, pe cand sa-l inhate baietii sa-l bage alaturi de Dobra. Dar vremea e inainte. Merg bine acum licitatiile portocaliilor. Cat mai puteti.

Comentariile sunt oprite