Rămâi conectat

Politică Administrație

Avanpremiera Festivalului Dilema Veche: Organizatorii şi autorităţile locale vorbesc despre provocările celui mai aşteptat eveniment cultural al sfârşitului acestei veri, la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Efervescenţa culturală pe care Festivalul Dilema Veche o aduce în ospitaliera Cetate Alba Carolina are rezonanţă nu doar în rândul dilematicilor şi al celor cu pasiuni particulare pentru cele culte.

dilemaÎn perioada festivalului, cele mai multe hoteluri sunt mai aglomerate decât în orice altă zi a anului, iar străzile Cetăţii devin, în sine, o destinaţie. În plus, e vorba despre investiţia durabilă în viitorul unei cetăţi vechi.

Organizatorii şi autorităţile locale vor prezenta în detaliu, joi, 20 august 2015, de la ora 12.30, în Spaţiul Expoziţional al Consiliului Judeţean (lângă Poarta a III a), rezultatele pe care le are sau pe care încă le aşteaptă singurul festival internaţional gândit de o revistă din România. În avanpremiera Festivalului, Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Mihai Coşer, purtător de cuvânt al primiăriei, Aurel Mitran, autorul selecţiei muzicale pentru Festivalul Dilema veche şi Mircea Vasilescu, redactor-şef al revistei „Dilema veche“, vorbesc despre provocările celui mai aşteptat eveniment cultural al sfârşitului acestei veri, despre isprăvile şi despre neajunsurile unui festival nou, dar cu tradiţie.

„Am început în 2011, când am descoperit Cetatea Alba Carolina frumos restaurata, iar Primăria și Consiliul Județean aveau dileme: cum să-i redea Cetății și spiritul, nu doar zidurile. Ne-am potrivit. Am ajuns la ediția a patra, iar Festivalul Dilema veche a fost selectat, în acest an, printre cele mai bune din Europa, purtând sigla Europe for Festivals, Festivals for Europe“, spune Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema veche“.

„Nu suntem doar gazde, ci prieteni si sustinatori ai culturii si ai celor care propaga tot ce inseamna sursa civilizarii unei natiuni. Conteaza cum e privit acest festival si din tara, si din afara ei, dar cel mai mult conteaza ca Alba Iulia si judetul Alba se identifica cu opinia si gandurile celor mai valorosi oameni de cultura din Romania, iar acest lucru este mai mult decat onorant”, declară Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba.

“Festivalul Dilema Veche este, daca vreti, cea mai buna dovada a faptului  ca se poate construi de la zero, de la o idee, un adevarat fenomen. Evident ca asta nu ar fi posibil fara parteneri seriosi din zona culturii, institutii si oameni dedicati, nume mari, uriase, adevarati titani moderni, pe care am contat de la inceput in crearea aici, la Alba Iulia, a unui pol cultural real. Asta ineasmna sustinere totala fata de orice initiativa culturala, indiferent din partea cui ar veni, atata timp cat ajuta, prin valoarea ideii, la dezvoltarea orasului. Avem argumentul urias, si la figurat si la propriu, al Cetatii Alba Carolina ca spatiu multi-cultural generos. Cultura nu se mosteneste, se cucereste – am inteles asta la timp asa ca am compensat lipsa infrastructurii specifice prin evenimente culturale exceptionale si am creat lucruri minunate. Festivalul Dilema Veche este, probabil, cel mai bun exemplu ca se poate „consuma” cultura, in forma pura, nu doar in orase mari, ci si aici, in Cealalta Capitala, un oras care-i impresioneaza pe cei mai impresionanti ganditori ai zilelor noastre”, spune Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea