Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Autostrada Sibiu-Orăștie: România trebuie să returneze 370 de milioane de euro dacă Lotul 3 nu este finalizat în 2016

Publicat

în

Dacă Lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăștie nu va putea fi reparat și redat circulației până la finele anului viitor, România riscă să returneze toată finanțarea nerambursabila de 370 de milioane de euro primită de la UE.

autostrada sibiu orastieLotul 3 este închis circulației rutiere de peste o lună pentru că a fost afectat de probleme de stabilitate și degradări la nici un an de la inaugurare.

Acum, circa 200 de metri din autostradă au fost excavați complet și vor fi reconstruiți în perioadă următoare, însă există semne de întrebare și cu privire la restul tronsonului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sunt şapte puncte critice unde alunecările sunt grave, care au nevoie acum nu de reparaţii, ci de reconstrucţie, a declarat recent fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, potrivit digi24. Din ultimul document apărut recent, acesta a constatat că autostrada trebuie demolată în acele puncte şi reconstruite.

„Aceşti bani europeni în condiţiile în care nu se face recepţia vor fi pierduţi integral. Se pierd banii pe întreg tronsonul Orăştie-Sibiu. Discutăm despre 400 milioane de euro. Dacă România nu demonstrează funcţionalitatea autostrăzii în cursul anului viitor, reconstrucţia totală a acestui tronson, atunci pierdem întreaga alocare financiară pe Orăştie-Sibiu”, a spus Nazare.

Fostul ministrul al Transporturilor a precizat la Realitatea TV că problemele pe care autostrada Sibiu-Orăştie le are ar putea costa România mai scump decât se credea până acum.

Alexandru Nazare a explicat la Realitatea TV, în cadrul emisiunii „Jocuri de putere”, că CNADNR a ignorat problemele semnalate încă din timpul construcţiei autostrăzii Sibiu-Orăştie şi a decis să inaugureze touşi tronsonul care acum ar putea fi demolat.

„CNADNR ne-a anunţat că sunt fisuri superficiale şi că autostrada nu trebuie să fie închisă. Aceste lucruri erau în expertiză din luna august 2014. Am spus-o public la momentul deschiderii, am dat un comunicat în care am avertizat că autostrada nu îndeplineşte condiţiile de siguranţă. Am spus-o din noiembrie anul trecut. Aceste lucruri erau cunoscute din timpul construcţiei”, a explicat Nazare.

„Un lucru grav, care nu s-a spus public până acum, este că pierderile, dacă Comisia Europeană constată că acest tronson nu este funcţional… Nu pierdem doar banii pentru Orăştie-Sibiu, pierdem banii pentru întreg tronsonul. Noi trebuie să demonstrăm funcţionarea întregii autostrăzi, nu a unui fragment  (…) Experţii care vin în control pot să solicite corecţie integrală, adică 400 de milioane de euro”, a adăugat fostul ministru.

În plus, Nazare a subliniat că „banii pentru reconstrucţie nu sunt bani europeni. Atât prim ministrul, ministrul şi şeful CNADNR trebuie să repare din banii de la bugetul de stat.”

La nivelul companiei de drumuri se ia în calcul inclusiv rezilierea contractului cu constructorul italian al lotului 3 din Orăştie-Sibiu, compania Salini Impregilo. Compania de drumuri are deja „cel puţin” trei expertize tehnice şi mai aşteaptă încă una.

„Aici se joacă un pic altfel, nu se joacă uite expertiza, apucă-te de treabă. Aici se joacă rezilierea şi relicitarea”, au declarat pentru gândul surse din CNADNR. Potrivit acestora, în cazul în care se va ajunge la rezilierea contractului cu constructorul italian Impregilo „nu se pierd bani europeni”.

Alte surse spun că în acest moment „fazarea” Lotului 3 din Orăștie-Sibiu în noul exercițiu financiar european se conturează a fi singură soluție viabilă în care România să nu fie nevoită să returneze din banii europeni încasați și ar permite și extensia de timp necesară că întreg proiectul să fie corectat și reabilitat acolo unde sunt probleme.

Fazarea proiectului este susținută și de către Asociația Pro Infrastructura (API) care consideră totuși că, pentru rezolvarea problemelor pe Lotul 3, e nevoie de o expertiză serioasă și apoi contractarea de urgență a lucrărilor de reabilitare, potrivit Hotnews.ro. (Z.U.)

Surse: realitatea.net; gandul.info; hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte

Publicat

în

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte

ONU a declarat ziua de 20 mai ca Ziua Mondială a Albinei. Este în continuare un mister de ce dispar aceste insecte – dar este o preocupare constantă a oamenilor de ştiinţă. Şi chiar şi a cancelarului german Angela Merkel, în ciuda tuturor problemelor internaţionale stringente.

În acest laborator al Universităţii din Graz, cercetătorii caută soluţii pentru stimularea albinelor. Micile piese albe pe care le vedeţi în imagine sunt de fapt un fel de roboţi, care ar trebui să influenţeze micile vieţuitoare.

„Cele trei feluri în care roboţii afectează albinele sunt temperatura – aceste plăci de metal, care în mod normal ar fi acoperite cu ceară, pot fi încălzite, iar albinele sunt atrase de căldură. Sunt apoi aceste fante, pe unde se suflă foarte delicat aer cald, care redistribuie albinele acolo când sunt într-un loc în care nu le vrem Şi vibraţia pe anumite frecvenţe, un semnal la care albinele reacţionează” – Martina Szopek – cercetător, universitatea din Graz.

Elit - Gustul Desăvârșit

Albinele sunt o problemă peste tot în lume: micile insecte nu mai polenizează – şi astfel, culturi întregi sunt compromise.

Cancelarul Angela Merkel a înfruntat fără rezerve râsetele din Bundestag şi, după referiri la Iran şi Coreea de Nord, i-a îndemnat pe politicieni să nu ignore problema albinelor

„Aş vrea să închei cu ceva pe care mulţi l-ar putea considera nesemnificativ dar care eu cred că este foarte important: Pe 20 mai, săptămâna viitoare, vom marca pentru prima oară Ziua Mondială a Albinelor” – Angela Merkel – cancelarul Germaniei

Germania este printre suporterii cei mai activi în interzicerea neonicotinoidelor, pesticide care fac rău albinelor. România se opune acestor restricţii totale, pentru că ne-ar afecta grav productivitatea anumitor culturi agricole expuse dăunătorilor, mai ales cele de porumb.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Publicat

în

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare