Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Autostrada Sibiu-Orăștie: România trebuie să returneze 370 de milioane de euro dacă Lotul 3 nu este finalizat în 2016

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dacă Lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăștie nu va putea fi reparat și redat circulației până la finele anului viitor, România riscă să returneze toată finanțarea nerambursabila de 370 de milioane de euro primită de la UE.

autostrada sibiu orastieLotul 3 este închis circulației rutiere de peste o lună pentru că a fost afectat de probleme de stabilitate și degradări la nici un an de la inaugurare.

Acum, circa 200 de metri din autostradă au fost excavați complet și vor fi reconstruiți în perioadă următoare, însă există semne de întrebare și cu privire la restul tronsonului.

Sunt şapte puncte critice unde alunecările sunt grave, care au nevoie acum nu de reparaţii, ci de reconstrucţie, a declarat recent fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, potrivit digi24. Din ultimul document apărut recent, acesta a constatat că autostrada trebuie demolată în acele puncte şi reconstruite.

„Aceşti bani europeni în condiţiile în care nu se face recepţia vor fi pierduţi integral. Se pierd banii pe întreg tronsonul Orăştie-Sibiu. Discutăm despre 400 milioane de euro. Dacă România nu demonstrează funcţionalitatea autostrăzii în cursul anului viitor, reconstrucţia totală a acestui tronson, atunci pierdem întreaga alocare financiară pe Orăştie-Sibiu”, a spus Nazare.

Fostul ministrul al Transporturilor a precizat la Realitatea TV că problemele pe care autostrada Sibiu-Orăştie le are ar putea costa România mai scump decât se credea până acum.

Alexandru Nazare a explicat la Realitatea TV, în cadrul emisiunii „Jocuri de putere”, că CNADNR a ignorat problemele semnalate încă din timpul construcţiei autostrăzii Sibiu-Orăştie şi a decis să inaugureze touşi tronsonul care acum ar putea fi demolat.

„CNADNR ne-a anunţat că sunt fisuri superficiale şi că autostrada nu trebuie să fie închisă. Aceste lucruri erau în expertiză din luna august 2014. Am spus-o public la momentul deschiderii, am dat un comunicat în care am avertizat că autostrada nu îndeplineşte condiţiile de siguranţă. Am spus-o din noiembrie anul trecut. Aceste lucruri erau cunoscute din timpul construcţiei”, a explicat Nazare.

„Un lucru grav, care nu s-a spus public până acum, este că pierderile, dacă Comisia Europeană constată că acest tronson nu este funcţional… Nu pierdem doar banii pentru Orăştie-Sibiu, pierdem banii pentru întreg tronsonul. Noi trebuie să demonstrăm funcţionarea întregii autostrăzi, nu a unui fragment  (…) Experţii care vin în control pot să solicite corecţie integrală, adică 400 de milioane de euro”, a adăugat fostul ministru.

În plus, Nazare a subliniat că „banii pentru reconstrucţie nu sunt bani europeni. Atât prim ministrul, ministrul şi şeful CNADNR trebuie să repare din banii de la bugetul de stat.”

La nivelul companiei de drumuri se ia în calcul inclusiv rezilierea contractului cu constructorul italian al lotului 3 din Orăştie-Sibiu, compania Salini Impregilo. Compania de drumuri are deja „cel puţin” trei expertize tehnice şi mai aşteaptă încă una.

„Aici se joacă un pic altfel, nu se joacă uite expertiza, apucă-te de treabă. Aici se joacă rezilierea şi relicitarea”, au declarat pentru gândul surse din CNADNR. Potrivit acestora, în cazul în care se va ajunge la rezilierea contractului cu constructorul italian Impregilo „nu se pierd bani europeni”.

Alte surse spun că în acest moment „fazarea” Lotului 3 din Orăștie-Sibiu în noul exercițiu financiar european se conturează a fi singură soluție viabilă în care România să nu fie nevoită să returneze din banii europeni încasați și ar permite și extensia de timp necesară că întreg proiectul să fie corectat și reabilitat acolo unde sunt probleme.

Fazarea proiectului este susținută și de către Asociația Pro Infrastructura (API) care consideră totuși că, pentru rezolvarea problemelor pe Lotul 3, e nevoie de o expertiză serioasă și apoi contractarea de urgență a lucrărilor de reabilitare, potrivit Hotnews.ro. (Z.U.)

Surse: realitatea.net; gandul.info; hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

15 aprilie: Ziua Mondială a Artei. Celebrarea recunoștinței față de contribuția artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 15 aprilie, anual, este celebrată Ziua Mondială a Artei, ca recunoștință față de contribuția oamenilor de artă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea