Rămâi conectat

Ştirea zilei

AUTOSTRADA Sebeș-Turda|Activitatea unor proprietari de terenuri agricole din Dumbrava, afectată de construirea lotului 4

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

autostrada sebes tura lot 4Construirea lotului patru al autostrăzii Sebeș-Turda creează probleme în rândul unor proprietari de terenuri din localitatea Dumbrava, aflată la limita dintre județele Alba și Cluj.

În zona kilometrului 60+650m, autostrada ar urma să traverseze o zonă agricolă, fapt ce i-ar afecta pe propietari, împiedicându-le accesul cu utilaje agricole și circulația animalelor dintr-o parte în cealaltă. Mai exact, parcelele care în acest moment sunt utilizate liber de către aceștia nu vor mai putea fi accesate decât cu unele trasee cu ocolire majoră.

Drumul de exploatație agricolă, care face legătura între localitatea Dumbrava și localitatea Călărași Turda, este cunoscut ca un drum folosit în special la transhumanța animalelor.

În speranța că se va găsi o soluție, cetățenii, împreună cu primarul comunei Unirea, Gheorghe Alba, au trimis o petiție cu semnături și un memoriu către Instituția Prefectului Alba, CNADNR, Ministerul Transporturilor și PORR constructorul tronsonului 4, în care au semnalat situația și au cerut o soluție, însă până la ora actuală nu s-a primit niciun răspuns.

Aceștia solicită construirea unui acces subteran sau suprateran care să permită traversarea cu utilamemoriuje agricole și animale, în condiții sigure.

Prezentăm mai jos, integral, memoriul trimis de aceștia:

 ”Catre,

SC PORR Construct SRL/PORR Bau GmbH

 In urma construirii Autostrazii Sebes – Turda, autostrada care traverseaza si teritoriul administrativ al Comunei Unirea, a aparut o situatie care nu a fost luata in calcul la momentul proiectarii respectivului tronson, in sensul ca in zona kilometrului 60+650m aceasta traverseaza o zona agricola, impiedicand astfel accesul cu utilaje agricole sau circulatia animalelor dintr-o parte in cealalta, respectiv parcelele care in acest moment sunt utilizate liber de catre proprietari nu mai pot fi accesate decat cu unele trasee cu ocolire majora, astfel blocandu-se buna utilizare a proprietarilor de drept. Mentionam ca in zona km 60+650 exista drumul de exploatatie agricola nr. 494 care face legatura intre loc. Dumbrava (jud. Alba) si loc. Calarasi Turda (jud. Cluj) drum folosit in special la transhumanta animalelor.

Astfel, pentru a putea asigura accesul nerestrictionat al proprietarilor de teren pe respectivele parcele, solicitam construirea unui acces subteran sau suprateran care sa permita traversarea cu utilaje agricole si animale, in conditii sigure, a tronsonului de autostrada in zona km 60+650.

Parcelele care nu vor mai avea acces ca urmare a construirii Autostrazii Sebes – Turda sunt:

terenuri afectate

Tranzitarea, dupa blocarea accesului liber se va putea executa doar pe cele doua drumuri comunale, DC 85 – Dumbrava si DC 86 – Mahaceni, drumuri asfaltate legatura dintre cele doua drumuri comunale facandu-se prin drumul european E81(Dn1) . Distanta pe drumul european intre cele doua drumuri comunale este de aproximativ 2,7 km, iar distanta din tronsonul autostrazii in zona in care solicitam acces între accesele proiectate la acest moment este de aproximativ 2,5 km. Mentionam ca aceasta tranzitare implica atat trafic agricol – tractoare, combine si alte utilaje – cat si animale domestice – oi, vaci, capre – iar drumul DC 86 este drum de legatura cu manastirea Dumbrava, manastire care este un important obiectiv turistic. Mai mult, folosirea acestor doua drumuri comunale ca si drumuri de acces implica o crestere majora a riscului pentru participantii la trafic.

Avand in vedere normele Uniunii Europene M04 si masura 43 din PNDR 2014-2020, ce prevad posibilitatea accesarii unor fonduri pentru modernizarea de drumuri agricole, primaria are in vedere depunerea unui proiect in vederea construirii unui drum de exploatatie agricola intre DN1 si DJ103G fiind important accesul solicitat el fiind singura oportunnitate de a putea obtine finantare .

Beneficiile directe ale construirii drumului de exploatatie agricola sunt:

  • Evitarea traficului agricol pe drumurile asfaltate, pastrand astfel siguranta participantilor la trafic
  • Evitarea murdaririi partii carosabile in sezoanele agricole de catre utilaje
  • Evitarea trecerii animalelor pe drumurile astfaltate
  • Pastrarea traseul vizitatorilor catre obiectivul turistic „Manastirea Dumbrava”, care in cazul construirii drumului de acces nu va fi ingreunat de utilaje si animale
  • Scurtarea distantelor de tranzit pentru persoanele ce detin si lucreaza terenurile din zona, lungimea dintre accese fiind de 2,5km.
  • Dumul de exploatatie agricola va putea fi folosit intre localitatile Dumbrava Mahaceni,Ciugudu de Sus si Ciugudu de Jos.
  • Primar, Alba Gheorghe.

[nggallery id=1637]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj: Unitatea medicală are 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj: Unitatea medicală are 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată Șase medici noi își vor începe activitatea în curând la Spitalul Municipal Blaj. Unitatea medicală are astfel 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea