Autostrada Sebeș-Turda: O parte din casele ordenilor și cimitirele din Aiud vor fi ocolite
Luni, 17 iunie, începând cu ora 11.00, la sediul Primăriei din Aiud, a avut loc o întâlnire consultativă cu reprezentanți decizionali la nivel local și reprezentanți ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADN).
Întâlnirea a avut ca scop consultarea administrațiilor locale asupra traseului viitoarei autostrăzi ce va face legătura între municipiile Sebeș și Turda și între cele două autostrăzi ce trec prin imediata vecinătate a celor două municipii. Cu această ocazie reprezentannții CNADN au prezentat modificările de ultimă oră făcute proiectului autostrăzii Sebeș – Turda
Discuțiile au lămurit și soarta cetățenilor din localitatea Oarda de Jos unde era vizată demolarea mai multor case, dar și a celor două cimitire de pe raza municipiului Aiud. Potrivit noilor modificări făcute de către proiectanți, numărul caselor ce vor fi demolate în această localitate a scăzut de la douăsprezece la două, iar cele două cimitire din Sîncrai și Gîmbaș, localități aparținătoare municipiului Aiud, nu vor mai fi strămutate.
Discuțiile au convins conducerea CNADN să detașeze în administrațiile locale pe unde va trece viitoarea autostradă o echipă de specialiști care împreună cu reprezentanții primăriilor să stabilească cel mai optim traseu pentru ca în acest mod să se diminueze costurile colaterale (demolări de case sau capacități de producție).
În acest context, primarul comunei Sîntimbru a cerut strămutarea autostrăzii în zona Sîntimbru Fabrică pentru a nu se demola cele 18 locuințe vizate de actuala variantă a traseului.
”Vă rog să modificați traseul. Deplasați-l în așa fel încăt să nu mai fie nevoie de demolarea locuințelor dec la „Sîntimbru Fabrică”. Acolo sunt vizate 18 locuințe. Nu sunt vile sau cine știe ce case,dar sunt locuințele unor cetățeni. Nu se poate să lași fără casă 56 de cetățeni”, a spus Ioan Iancu Popa, primarul comunei Sîntimbru.
Acesta a mai atenționat proiectantul să țină cont de faptul că în zona de graniță cu comuna Galda de Jos există mai multe ape care trebuiesc colectate și dirijate înspre râul Mureș, lucru scăpat din vedere în proiect.
În ceea ce privește solicitarea Primăriei Ocna Mureș de a beneficia de o urcare/coborâre la Decea, se valua o decizie doar după realizarea unui studiu de trafic.
Întâlnirea de la Aiud a lămurit și lățimea fâșiei de teren ce trebuie expropiată de la proprietații actuali, proiectanții afirmând că nu este vorba de expropieri pe lățimi de 150 de metri așa cum s-a înțeles și se vehiculează în unele administrații locale ci de doar 35, maximum 80 metri, la care se adaugă o fâșie de protecție de 100 metri, fâșie care va rămâne la actualii propietari dar care va intra în alt regim juridic privind edificarea unor construcții.
Referindu-se la întâlnirea de la Aiud, domnul Mircea Pop, directorul general al CNADN ne-a declarat: ”Am avut aici la Aiud o întâlnire cu primăriile din cele două județe pe raza cărora se va construe viitoarea autostradă. Am vrut să lămurim problemele legate de traseu pentru a putea obține avizele de urbanism de la cele două județe în vederea demarării construcției. Sper ca următoarea întâlnire cu reprezentanții administrațiilor locale să fie ultima deoarece am o echipă care va rămâne în zonă și va discuta cu fiecare comună, oraș sau municipiu pentru a lămuri toate problemele legate de traseu”.
Acesta a mai declarat că până în anul 2016 autostrada trebuie terminată, specificând că încă nu poate să spună o cifră a costurilor acestei autostrăzi, însă a declarat că aceste se vor ridica la căteva sute de milioane de euro.
Dorel LAZĂR
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun