Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Autostrada Sebeș-Turda: O parte din casele ordenilor și cimitirele din Aiud vor fi ocolite

Ziarul Unirea

Publicat

în

intalnire aiud autostradaLuni, 17 iunie, începând cu ora 11.00, la sediul Primăriei din Aiud, a avut loc o întâlnire consultativă cu reprezentanți decizionali la nivel local și reprezentanți ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADN).

Întâlnirea a avut ca scop consultarea administrațiilor locale asupra traseului viitoarei autostrăzi ce va face legătura între municipiile Sebeș și Turda și între cele două autostrăzi ce trec prin imediata vecinătate a celor două municipii. Cu această ocazie reprezentannții CNADN au  prezentat modificările de ultimă oră făcute proiectului autostrăzii Sebeș – Turda

Discuțiile au lămurit și soarta cetățenilor din localitatea Oarda de Jos unde era vizată demolarea mai multor case, dar și a celor două cimitire de pe raza municipiului Aiud. Potrivit noilor modificări făcute de către proiectanți, numărul caselor ce vor fi demolate în această localitate a scăzut de la douăsprezece la două, iar cele două cimitire din Sîncrai și Gîmbaș, localități aparținătoare municipiului Aiud, nu vor mai fi strămutate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Discuțiile au convins conducerea CNADN să detașeze în administrațiile locale pe unde va trece viitoarea autostradă o echipă de specialiști care împreună cu reprezentanții primăriilor să stabilească cel mai optim traseu pentru ca în acest mod să se diminueze costurile colaterale (demolări de case sau capacități de producție).

În acest context, primarul comunei Sîntimbru a cerut strămutarea autostrăzii în zona Sîntimbru Fabrică pentru a nu se demola cele 18 locuințe vizate de actuala variantă a traseului.

Vă rog să modificați traseul. Deplasați-l în așa fel încăt să nu mai fie nevoie de demolarea locuințelor dec la „Sîntimbru Fabrică”. Acolo sunt vizate 18 locuințe. Nu sunt vile sau cine știe ce case,dar sunt locuințele unor cetățeni. Nu se poate să lași fără casă 56 de cetățeni”, a spus Ioan Iancu Popa, primarul comunei Sîntimbru.

Acesta a mai atenționat proiectantul să țină cont de faptul că în zona de graniță cu comuna Galda de Jos există mai multe ape care trebuiesc colectate și dirijate înspre râul Mureș, lucru scăpat din vedere în proiect.

În ceea ce privește solicitarea Primăriei Ocna Mureș de a beneficia de o urcare/coborâre la Decea, se valua o decizie doar după realizarea unui studiu de trafic.

Întâlnirea de la Aiud a lămurit și lățimea fâșiei de teren ce trebuie expropiată de la proprietații actuali, proiectanții afirmând că nu este vorba de expropieri pe lățimi de 150 de metri așa cum s-a înțeles și se vehiculează în unele administrații locale ci de doar 35, maximum 80 metri, la care se adaugă o fâșie de protecție de 100 metri, fâșie care va rămâne la actualii propietari dar care va intra în alt regim juridic privind edificarea unor construcții.

Referindu-se la întâlnirea de la Aiud, domnul Mircea Pop, directorul general al CNADN ne-a declarat: ”Am avut aici la Aiud o întâlnire cu primăriile din cele două județe pe raza cărora se va construe viitoarea autostradă. Am vrut să lămurim problemele legate de traseu pentru a putea obține avizele de urbanism de la cele două județe în vederea demarării construcției. Sper ca următoarea întâlnire cu reprezentanții administrațiilor locale să fie ultima deoarece am o echipă care va rămâne în zonă și va discuta cu fiecare comună, oraș sau municipiu pentru a lămuri toate problemele legate de traseu”.

Acesta a mai declarat că până în anul 2016 autostrada trebuie terminată, specificând că încă nu poate să spună o cifră a costurilor acestei autostrăzi, însă a declarat că aceste se vor ridica la căteva sute de milioane de euro.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – Program: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

În perioada 12-15 august 2022, va avea loc în Cetatea Alba Carolina, cea de-a noua ediție a Festivalului Roman Apulum. Spectacolele puse în scenă au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Pe parcursul festivalului, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani, încleștări între gladiatori, parade de noapte cu torte, târguri de sclavi, dansuri de inspirație antică.

VINERI 12 AUGUST

Elit - Gustul Desăvârșit

16.00 – Expoziție: De la artefactul istoric la reenactmentul istoric
Muzeul National al Unirii Alba Iulia16.30 – Prezentare de carte – Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) – A tavola con gli antichi romani. Storia, aneddoti e tante ricette per scoprire come manqiavano i nostri antenati culturali/ La masă cu vechii romani. Istorie, anecdote și multe rețete pentru a descoperi cum mâncau strămoșii noștri
Autori: Giorgio Franchetti și Cristina Conte.
Muzeul Principia

17.00 – Conferință științifica.
Prezentări:
– Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) La Fiqura del Medico Romano. Aspetti sociali, evidenze epigrafiche e discussione dele strumentario/ Figura doctorului roman. Aspecte sociale, dovezi epigrafice și discuții asupra instrumentelor
Muzeul Principia

20.00 – Lansare de carte. Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună,
autor Măcinic Darius/ Dareos – Ludus Apulensis
Ambient muzical: Laura Orian
Cafeneaua Frammʼs

SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul

DUMINICĂ 14 AUGUST

10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

LUNI 15 AUGUST

12.00 – Ceremonialul de închidere a festivalului.
Parada trupelor
Esplanada Catedralei Romano-Catolice și Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit astăzi, 11 august, la o locuință din Arieșeni.

Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Arieseni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în com. Arieșeni.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la o locuință.

La momentul de față incendiul este lichidat. Se lucrează pentru înlăturarea efectelor negative produse de acesta.

A ars o casă de locuit pe aproximativ 200mp.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca scurtcircuit electric.

Din fericire nu au fost înregistrate victime.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă, o autoutilitară de primă intervenție și comandă, un echipaj pentru prim ajutor și o autospecială pentru stingere cu apă și spumă din partea SVSU Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

O familie din Arieșeni a rămas, în doar câteva clipe, fără agoniseala de o viață, după ce un incendiu le-a distrus casa.

„În această dimineață în comuna noastră s-a întâmplat o mare nenorocire, în urma unui incendiu o familie și-a pierdut agoniseala de o viață. Este vorba de familia lui Bîte Cornel, epitropul de la biserică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fac apel pe această cale la cei care vor să sprijine financiar familia care a rămas fără adăpost.

Cont RO52BTRLRONCRT0495934501 sau direct la Cornel. Dacă cineva dorește să sprijine cu materiale de construcții este foarte bine. Mulțumesc, doamne ajută!”, a transmis Gheorghe Pantea, primarul comunei Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea