Rămâi conectat

Ştirea zilei

Autostrada Sebeș-Turda: Lucrările la cel mai lung pod peste râul Mureș, de la Gâmbaș, au fost reluate

Publicat

în

Autostrada Sebeș-Turda: Lucrările la cel mai lung (650 de metri liniari) și important pod peste râul Mureș, de pe lotul trei, la Gâmbaș, au fost reluate, recent, după ce au fost sistate din cauza lipsei autorizației de construire.

pod de fier raul mures aiud

Autostrada Sebeş-Turda traversează râul Mureş în mai multe zone, albia râului, extrem de întortocheată, fiind un obstacol ce solicită multă bătaie de cap, materiale, forţă de muncă specială şi soluţii inginereşti în premieră.

Elit - Gustul Desăvârșit

În zona Aiud – Unirea, pe Lotul III al autostrăzii, se construiesc nu mai puţin de 4 poduri, dintre care două de mari dimensiuni, la Gîmbaş (650 m liniari) şi Ormeniş (491 m liniari) plus alte zeci de poduri şi podeţe, ca să nu mai vorbim de kilometri întregi de viaducte.

Cel mai lung pod peste râul Mureş este cel de la Gîmbaş, de 650 m liniari. Acest pod ar fi putut fi gata la ora actuală, dacă constructorii nu erau obligaţi să întrerupă lucrul, în condiţiile în care proiectul tehnic era avizat şi optim pentru a fi pus în operă. Din păcate, timp de 3 luni de zile, lucrările au stagnat. Acum au fost reluate în forţă, inclusiv la podul cel mai important din zona Aiud. Podul care se construieşte aici este unul metalic, din prefabricate, din piese din subansamble metalice şi a fost realizat în Italia, întrucât în ţara noastră nu se realizează astfel de poduri metalice.

De fapt, sunt două poduri, a câte zece metri lăţime fiecare, câte unul pe fiecare bandă de mers. Grinzile metalice au fost montate pe poziţie şi se lucrează la tensionarea lor cu utilaje şi tehnologii made in Italia. Peste aceste grinzi urmează să se toarne o placă, o fundaţie de beton şi apoi asfaltul. La intrarea şi la ieşirea de pe pod, se va circula pe două viaducte, aflate şi ele în stadiu avansat de montaj.

Se lucrează şi la pasajul peste calea ferată din zonă, şi el cu cea mai mare lungime, ce va face parte din nodul rutier ce va face legătura cu municipiul Aiud. Efectuând un raid pe şantier, am constatat, însă, că dincolo de amploarea lucrărilor şi volumul mare de muncă, care te impresionează la prima vedere, că lucrurile nu stau chiar aşa cum par la prima impresie. De fapt, cam toată lumea este nemulţumită. În primul rând, sunt revoltaţi fermierii şi proprietarii de terenuri din zonă, pentru că, deşi pământurile le-au fost expropriate şi transformate în şantiere, nici până astăzi nu şi-au încasat banii pentru despăgubiri.

Deşi oamenii au titluri de proprietate, acum se cer şi documente de intabulare a terenurilor, operaţie extrem de costisitoare, pentru care cei mai mulţi proprietari nu au bani şi aşteaptă să le dea cei de la CNADNR. Un cerc vicios, din care sperăm să se iasă cât mai repede. Ca să nu mai vorbim de preţurile la care sunt cotate, cu totul şi cu totul dezamăgitoare. Nemulţumiţi sunt, însă, şi constructorii de la compania italiană care operează în zonă, care nu au primit niciun ban pentru lucrările executate, aşa că lucrează pe cont propriu, cu veniturile realizate de la alte obiective din ţară şi din străinătate.

Să sperăm că vor primi şi ei banii, până nu vor ajunge la fundul sacului. În fine, nemulţumiţi sunt la Gîmbaş şi morţii din cimitirul reformat de aici, datând din anul 1856, şi care au fost înmormântaţi pe un deal prin care va trece acum autostrada. Aşa că s-a procedat la deshumarea lor şi mutarea pe un alt deal, unde vor fi amplasate osemintele celor care nu au urmaşi, într-un fel de groapă comună, pe care se va ridica un monument funerar, în amintirea şi veşnica lor pomenire şi pe care vor fi inscripţionate numele celor care nu au avut pe nimeni.

Delicatele şi funebrele operaţiuni sunt executate de firma Rai din Blaj, un nume ce aminteşte de un spaţiu, de un teren de care cei din Gîmbaş nu au parte. Aşadar, pe şantierele auto­străzii, se lucrează cu sabia problemelor nerezolvate deasupra capului, chiar dacă investitorii sunt străini. Din păcate, stilul de lucru este pur românesc.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Moment istoric pentru fotbalul albaiulian: AFC Unirea 1924, preluată de primărie, prin CS Municipal. Consilierii au votat cesionarea

Publicat

în

Moment istoric pentru fotbalul albaiulian: AFC Unirea 1924, preluată de primărie, prin CS Municipal. Consilierii au votat cesionarea

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au votat în ședința extraordinară de marți, 9 august 2022, ca divizionara terță AFC Unirea 1924 Alba Iulia să fie preluată de Primăria municipiului Alba Iulia prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, ce aparține de autoritățile locale și administrează patrimoniul sportiv din municipiu.

CITEȘTE ȘI: Decizie istorică: Unirea Alba Iulia a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia! Un nou început pentru clubul fanion al Albei!

AFC UNIREA 1924 este succesorul în drepturi a echipei de fotbal înființată în anul 1924 sub denumirea Unirea Mihai Viteazul deținând palmaresul tuturor echipelor, indiferent de denumire, care au succedat echipa de fotbal Unirea Mihai Viteazul.

Elit - Gustul Desăvârșit

ASOCIAȚIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924 este de acord cu predarea către CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL UNIREA ALBA IULIA cu titlu gratuit și definitiv, a activității sportive și a locului de participare în competiții, respectiv în Campionatul Național liga 3, începând cu sezonul 2022-2023, a echipei de fotbal AFC UNIREA 1924, precum și a tuturor drepturilor federative sportive aferente.

Potrivit Regulamentului de organizare a activității fotbalistice al Federației Române de Fotbal cluburile de drept privat, participante la campionatele naționale de seniori care au obținut dreptul de participare în competiție prin cesionarea acestuia de la cluburile de drept public, pot cesiona dreptul de participare în competiție cu titlu gratuit și definitiv, exclusiv cluburilor de drept public care au deținut dreptul de participare în competiție, la data cesionării acestuia către cluburile de drept privat respective.

„Așa cum suporterii noștri au remarcat, în ultima perioadă nu am ieșit în on-line deși au avut loc evenimente importante: rezultatele excelente ale echipei de juniori A1, revenirea echipei de seniori în liga a 3-a, reunirea lotului pentru noul sezon competițional.

Toate eforturile oamenilor din club au fost direcționate spre dezideratul cel mai important al acestui an: preluarea echipei de către Primăria Municipiului Alba Iulia. Întreaga suflare uniristă va fi mâine cu ochii și cu urechile pe dezbaterile Consiliului Local care va decide în ședință extraordinară soarta echipei noastre în pragul împlinirii unui secol de existență. Așteptăm cu sufletul la gură decizia care poate aduce Unirea Alba Iulia acolo unde îi e locul: printre echipele de mare tradiție ale României!”, au scris reprezentanții AFC Unirea 1924 pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| PERFORMANȚĂ pe bandă rulantă pentru elevii militari din Alba: Şase absolvenţi, şefi de promoţie în academiile militare!

Publicat

în

PERFORMANȚĂ pe bandă rulantă pentru elevii militari din Alba: Şase absolvenţi, şefi de promoţie în academiile militare!

Absolvirea academiilor militare de către absolvenţii colegiului reprezintă nu doar un moment de bucurie ci şi de mândrie pentru toţi cei implicaţi în procesul complex de pregătire şi îndrumare a acestora pe perioada studiilor liceale.

Succesul înregistrat de absolvenţii colegiului, atât în instituţiile de învățământ superior militar, cât şi mai departe în cariera militară, sunt o dovadă a bunei pregătiri primite în anii de liceu. Absolvenţii noştri dau dovadă de perseverență, determinare și ambiție, calităţi care îi clasează an de an printre cei mai buni din promoţie, fiind în acelaşi timp şi sursă de inspiraţie pentru generaţiile viitoare de a realiza lucruri mărețe. După o astfel de provocare, urmează alta și mai mare: primii paşi spre cariera militară, odată cu obţinerea primului grad de ofiţer.

Şase absolvenţi ai Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, promoţiile 2019, 2018 şi 2017 s–au remarcat la absolvirea academiilor militare prin obţinerea de rezultate deosebite, fiind declaraţi şefi de promoţie la specializările în care s–au pregătit, iar doi dintre ei au fost desemnaţi şefi de promoţie pe academiile absolvite, obținând cea mai mare medie de absolvire a studiilor.

Elit - Gustul Desăvârșit
  • Sublocotenent Bogdan Cătană–Bota (promoţia 2019) – şeful promoţiei 2022 a Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi a specializării Finanţe – Contabilitate, (foto 1);
  • Aspirant inginer Ana – Cristina Geică (promoţia 2018) – şeful promoţiei 2022 a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa şi a programului de studii „Navigaţie, hidrografie şi echipamente navale”, (foto 2);
  • Sublocotenent Alexandru Lazăr (promoţia 2019) – șef promoție la specializarea Controlor trafic aerian – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, (foto 3);
  • Sublocotenent Carla Holom (promoţia 2019) – şef promoţie la specializarea Intendenţă – Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, (foto 4);
  • Sublocotenent inginer Alexandru Mătuşa (promoţia 2018) –şef promoţie la programul de studii Echipamente şi sisteme electronice militare – Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București, (foto 5);
  • Sublocotenent inginer Denisa – Georgiana Şipoş (promoţia 2017) – şef promoţie la programul de studii Topogeodezie și automatizarea asigurării topogeodezice – Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București, (foto 6).

Felicitări, suntem mândri de voi!

Rezultatele obţinute ne onorează şi ne dau speranţe că tot ceea ce sădim în mintea şi sufletele atâtor generaţii, nu doar încolţeşte ci şi rodeşte frumos!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Ședință extraordinară CL Alba Iulia: Se discută preluarea echipei de fotbal AFC Unirea 1924

Publicat

în

Ședință extraordinară CL Alba Iulia: Se discută preluarea echipei de fotbal AFC Unirea 1924

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia se întâlnesc astăzi, 9 august, în cadrul unei ședinte extraordinare, al cărei scop este preluarea echipei de fotbal AFC Unirea 1924 de către CSM Unirea Alba Iulia.

Preluarea va fi gratuită și cu titlu definitiv, așa cum arată și proiectul de hotărâre pus la dispoziție de către Primăria Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inițiatorul acestui proiect este primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare