Rămâi conectat

Editorial

Autonomia judeţului… Oradea!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dacă nu ar avea oarecare tainice scopuri, iniţiativa celor trei europarlamentari de etnie maghiară cu privire la „ambasada” aşa-zisului Ţinut Secuiesc la Bruxelles ar trebui să stârnească râsul, nicidecum îngrijorarea. Pentru că această iniţiativă o au nişte indivizi cu mentalitate demnă de Evul Mediu timpuriu, sfertodocţi şi necunoscători ai propriei istorii. Un exemplu cu privire la incultura promotorilor este declaraţia europarlamentarului Iuliu Winkler cu privire la oportunitatea participării la adunarea regiunilor europene a unor judeţe precum… Oradea! Mai mult decât atât, întrebat de un reporter cum se împacă această reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc cu faptul că judeţele Covasna şi Harghita sunt, oricum, reprezentate la Bruxelles prin Regiunea Centru, din care fac şi ele parte, europarlamentarul a spus că nu ştie nimic despre reprezentarea acestei regiuni de dezvoltare acolo, dar „ar fi o idee bună”! Ei, poftim! Şi astfel de oameni, în frunte cu popa Tokes, vor să-i transforme pe secui în locuitori ai unei enclave etnice în inima României şi a Europei Unite! Sigur că şi alţi europarlamentari, de-ai noştri, dau cu bâta-n baltă, precum Eba sau Becali, dar măcar ăştia nu-şi arogă iniţiative care să modifice statutul unor teritorii şi nici nu se apucă să retraseze graniţele. Iar în ceea ce-l priveşte pe Vadim Tudor, ei bine, acestuia i se poate imputa orice, faptul că e coleric, că e spurcat la gură, că este extremist chiar, dar nu i se poate imputa lipsa de cultură şi de cunoaştere a istoriei.
Acum, apropo de istorie, în ultimul număr al revistei „Dacoromania” există un articol excepţional semnat de prof.univ.dr. Mircea Dogaru, care stabileşte clar, în baza unor dovezi documentare irefutabile, că secuii sunt precursori ai valului maghiar şi sunt altceva decât maghiarii şi decât ungurii de azi. Pentru că, trebuie să ştiţi, ungurii de azi (a căror denumire de „unguari” vine de la o zonă din Ucraina subcarpatică, Ţara Ungului, unde s-au stabilit iniţial, venind din Asia) se pot declara maghiari în aceeaşi măsură în care francezii sunt gali iar românii daci! În ceea ce-i priveşte pe secui, aceştia sunt un trib al avarilor, a căror migraţie minoră, anterioară maghiarilor, nici nu a fost consemnată de cronici alături de cei ce stăpâneau Pannonia până la venirea maghiarilor, şi anume slavii, grecii, teutonicii, mesianii şi… VLAHII! (Prin urmare noi, vlahii, ar trebui să revendicăm, poate, o parte din Pannonia, în virtutea dreptului istoric!) Potrivit surselor germane din sec. IX-XIII (Annales Regni Francorum, Poeta Saxo, Analele Fuldense etc.) secuii sunt cu certitudine urmaşii avarilor, care au fost nimiciţi şi izgoniţi din Pannonia peste Tisa, tot în braţele „sălbaticilor vlahi” (Rudolf din Ems), de către Carol cel Mare, în perioada 791-796! Abia în 895-896, aceste rămăşiţe ale avarilor se pun sub protecţia maghiarilor, dar e clar că ei, secuii, au fost şi sunt un neam aparte faţă de unguri. Secuii au continuat să aibă o limbă a lor, un port şi obiceiuri proprii, încă vizibile în sec. XVI, pe cale de dispariţie în veacurile XVII-XIX şi de care numai unii bătrâni îşi mai amintesc azi, în zona Ciucului, într-atât de eficient a fost procesul de ungurizare! Toţi cărturarii, călătorii şi condotierii care au străbătut spaţiul românesc au constatat existenţa secuilor, precum şi a saşilor (alt element de colonizare), ca implanturi catolice în mediul românesc.
Cu alte cuvinte, secuii, urmaşi ai avarilor (neînrudiţi cu maghiarii!) au fost întotdeauna „băgaţi la înaintare” de unguri, după ce i-au ungurizat şi i-au catolicizat. Ei au fost grănicerii ungurilor, iar când s-au ridicat pentru drepturile lor, ca şi românii, au fost nimiciţi, schingiuiţi şi convertiţi… Câţi mai sunt acum? În numele cui se constituie azi o reprezentanţă la Bruxelles? Păi vorbesc de la sine cifrele înregistrate la recensământul din anul 2002: în Covasna – 155 de secui, în Harghita – 119 secui iar în Mureş 202 secui. Total 476 de suflete! Aşadar, interesele sunt aceleaşi dintotdeauna ale unora precum Tokes: desprinderea de România a teritoriilor populate de maghiari!
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea