Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Automutilarea, ingerarea de obiecte, o modalitate de protest printre deţinuţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Este un trend printre persoanele aflate în unităţile de detenţie să protesteze într-un mod care să şocheze şi asta pentru că aceştia sunt siguri că în acest fel vor atrage cu siguranţă atenţia, lucru adevărat până la urmă… Cert este că deţinuţii nu duc lipsă de inventivitate atunci când vine vorba de a încălca legea. Au tot soiul de drepturi de care se bucură însă dintr-un motiv sau altul tot sunt nemulţumiţi şi atunci îşi exprimă acest sentiment de nedreptate. Nu există unitate de detenţie care să nu se confrunte cu aşa ceva. Pe parcursul anului trecut, la Penitenciarul Aiud, au avut loc 102 autoagresiuni şi 37 de altercaţii între persoanele private de libertate, toate aceste cazuri fiind înregistrate în evidenţele cabinetului medical, deţinuţii în cauză necesitănd consultaţii şi îngrijiri medicale. În ceea ce priveşte automutilarea, deţinuţii fie s-au tăiat superficial, fie şi-au bătut cuie în cap, fie au ingerat tot soiul de obiecte metalice, inclusiv… linguri şi furculiţe. De asemenea 14 persoane aflate în spatele gratiilor la Aiud au ales ca formă de protest refuzul de a se alimenta. În general deţinuţii sunt nemulţumiţi de sentinţa dată, repartizarea la alte regimuri de detenţie, faptul că nu sunt vizitaţi de familie, că nu li se respectă anumite drepturi etc. Cele 37 de altercaţii ce au avut loc între cei încarceraţi s-au produs fie în camere, fie în curţile de plimbare sau pe holurile secţiilor. Cu toate că ştiu că, după faptă vine şi „răsplata”, prizonierii nu se pot abţine în a încălca legea. Sancţiunile disciplinare aplicate acestora constă în suspendarea dreptului de a participa la diferite activităţi, li se interzice pe o anumită perioadă dreptul la vizită, ajungând chiar să fie izolaţi.
Mai mult, la fiecare abatere, aşa cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al penitenciarului aiudean, subinspector Nicoleta Mătărîngă, deţinuţilor li se întocmeşte un raport de incident care nu îi dezavantajează în momentul în care sunt evaluaţi de comisia de eliberare condiţionată.
lIntroducerea de obiecte interzise, o altă abatere de la lege în penitenciare
Pe lângă autoagresiuni şi altercaţii, puşcăriaşii încalcă legea şi prin confecţionarea şi introducerea de obiecte interzise în interiorul penitenciarului. Deţinuţii conving persoanele din exterior să îi ajute cu acele obiecte. Soţiile, concubinele, mamele sau alţi membri ai familiei celor aflaţi în spatele gratiilor care îi ajută în încălcarea legii, riscă să aibă dreptul la vizită suspendat sau chiar să fie cercetaţi penal, însă nu abandonează. În 2010, la Penitenciarul Aiud, cu ocazia controlului specific efectuat asupra pachetelor cu bunuri destinate deţinuţilor au fost înregistrate un număr de 13 cazuri de tentativă de introducere de bunuri şi obiecte interzise. S-a încercat strecurarea de: telefoane mobile – 3 cazuri; cartele SIM – 42 bucăţi; încărcătoare şi accesorii – 4 bucăţi; bani – un caz (300 lei); alcool – un caz (un recipient de 2 litri) şi substanţe stupefiante – un caz. De asemenea, ca urmare a efectuării controlului specific asupra aparţinătorilor, la intrarea în penitenciar, în punctele de control, au fost înregistrate 62 de tentative de introducere de bunuri şi obiecte interzise. Vizitatorii au încercat să le ducă deţinuţilor: telefoane mobile – 16; cartele SIM – 45; încărcătoare telefonice – 4; acumulatori telefoane – 4; accesorii telefoane – 4; substanţe stupefiante – un caz şi alcool – un caz (recipient de 750 ml). „Începând cu luna iunie, urmare a modificării legislative survenite la Legea 275/2006 prin Legea 83/2010, au fost sesizate organele de cercetare penală cu privire la tentativa de introducere de bunuri şi obiecte interzise din categoria celor enumerate mai sus în 32 de cazuri. Cunoaşterea preocupărilor şi a stării de spirit în rândul persoanelor private de libertate, precum şi menţinerea unui climat normal, cu respectarea regulilor de convieţuire s-a constituit în preocuparea întregului personal din serviciu. Lunar, în baza planurilor de acţiune, au fost organizate şi efectuate percheziţii în toate spaţiile şi locurile unde au avut acces persoanele private de libertate, în scopul descoperirii şi ridicării obiectelor interzise şi a prevenirii unor situaţii deosebite ori a situaţiilor de risc” a precizat comisar de penitenciare Valentin Nazare, directorul Penitenciarului Aiud. Drept urmare, pe toată durata anului trecut a fost descoperit un număr semnificativ de bunuri şi obiecte interzise: 619 telefoane mobile, 355 cartele SIM, 236 de încărcătoare şi accesorii pentru telefoane mobile, precum şi instalaţii electrice improvizate, alcool obţinut prin fermentare, cuţite şi diverse scule improvizate, alte materiale şi echipamente. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea