Rămâi conectat

Actualitate

Automutilarea, ingerarea de obiecte, o modalitate de protest printre deţinuţi

Publicat

în

Este un trend printre persoanele aflate în unităţile de detenţie să protesteze într-un mod care să şocheze şi asta pentru că aceştia sunt siguri că în acest fel vor atrage cu siguranţă atenţia, lucru adevărat până la urmă… Cert este că deţinuţii nu duc lipsă de inventivitate atunci când vine vorba de a încălca legea. Au tot soiul de drepturi de care se bucură însă dintr-un motiv sau altul tot sunt nemulţumiţi şi atunci îşi exprimă acest sentiment de nedreptate. Nu există unitate de detenţie care să nu se confrunte cu aşa ceva. Pe parcursul anului trecut, la Penitenciarul Aiud, au avut loc 102 autoagresiuni şi 37 de altercaţii între persoanele private de libertate, toate aceste cazuri fiind înregistrate în evidenţele cabinetului medical, deţinuţii în cauză necesitănd consultaţii şi îngrijiri medicale. În ceea ce priveşte automutilarea, deţinuţii fie s-au tăiat superficial, fie şi-au bătut cuie în cap, fie au ingerat tot soiul de obiecte metalice, inclusiv… linguri şi furculiţe. De asemenea 14 persoane aflate în spatele gratiilor la Aiud au ales ca formă de protest refuzul de a se alimenta. În general deţinuţii sunt nemulţumiţi de sentinţa dată, repartizarea la alte regimuri de detenţie, faptul că nu sunt vizitaţi de familie, că nu li se respectă anumite drepturi etc. Cele 37 de altercaţii ce au avut loc între cei încarceraţi s-au produs fie în camere, fie în curţile de plimbare sau pe holurile secţiilor. Cu toate că ştiu că, după faptă vine şi „răsplata”, prizonierii nu se pot abţine în a încălca legea. Sancţiunile disciplinare aplicate acestora constă în suspendarea dreptului de a participa la diferite activităţi, li se interzice pe o anumită perioadă dreptul la vizită, ajungând chiar să fie izolaţi.
Mai mult, la fiecare abatere, aşa cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al penitenciarului aiudean, subinspector Nicoleta Mătărîngă, deţinuţilor li se întocmeşte un raport de incident care nu îi dezavantajează în momentul în care sunt evaluaţi de comisia de eliberare condiţionată.
lIntroducerea de obiecte interzise, o altă abatere de la lege în penitenciare
Pe lângă autoagresiuni şi altercaţii, puşcăriaşii încalcă legea şi prin confecţionarea şi introducerea de obiecte interzise în interiorul penitenciarului. Deţinuţii conving persoanele din exterior să îi ajute cu acele obiecte. Soţiile, concubinele, mamele sau alţi membri ai familiei celor aflaţi în spatele gratiilor care îi ajută în încălcarea legii, riscă să aibă dreptul la vizită suspendat sau chiar să fie cercetaţi penal, însă nu abandonează. În 2010, la Penitenciarul Aiud, cu ocazia controlului specific efectuat asupra pachetelor cu bunuri destinate deţinuţilor au fost înregistrate un număr de 13 cazuri de tentativă de introducere de bunuri şi obiecte interzise. S-a încercat strecurarea de: telefoane mobile – 3 cazuri; cartele SIM – 42 bucăţi; încărcătoare şi accesorii – 4 bucăţi; bani – un caz (300 lei); alcool – un caz (un recipient de 2 litri) şi substanţe stupefiante – un caz. De asemenea, ca urmare a efectuării controlului specific asupra aparţinătorilor, la intrarea în penitenciar, în punctele de control, au fost înregistrate 62 de tentative de introducere de bunuri şi obiecte interzise. Vizitatorii au încercat să le ducă deţinuţilor: telefoane mobile – 16; cartele SIM – 45; încărcătoare telefonice – 4; acumulatori telefoane – 4; accesorii telefoane – 4; substanţe stupefiante – un caz şi alcool – un caz (recipient de 750 ml). „Începând cu luna iunie, urmare a modificării legislative survenite la Legea 275/2006 prin Legea 83/2010, au fost sesizate organele de cercetare penală cu privire la tentativa de introducere de bunuri şi obiecte interzise din categoria celor enumerate mai sus în 32 de cazuri. Cunoaşterea preocupărilor şi a stării de spirit în rândul persoanelor private de libertate, precum şi menţinerea unui climat normal, cu respectarea regulilor de convieţuire s-a constituit în preocuparea întregului personal din serviciu. Lunar, în baza planurilor de acţiune, au fost organizate şi efectuate percheziţii în toate spaţiile şi locurile unde au avut acces persoanele private de libertate, în scopul descoperirii şi ridicării obiectelor interzise şi a prevenirii unor situaţii deosebite ori a situaţiilor de risc” a precizat comisar de penitenciare Valentin Nazare, directorul Penitenciarului Aiud. Drept urmare, pe toată durata anului trecut a fost descoperit un număr semnificativ de bunuri şi obiecte interzise: 619 telefoane mobile, 355 cartele SIM, 236 de încărcătoare şi accesorii pentru telefoane mobile, precum şi instalaţii electrice improvizate, alcool obţinut prin fermentare, cuţite şi diverse scule improvizate, alte materiale şi echipamente. (L.I.)

Publicitate

Actualitate

VIDEO| Noul DACIA DUSTER prezentat la decernarea premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiță” de la Pian, județul Alba

Publicat

în

VIDEO| Noul DACIA DUSTER prezentat la decernarea premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiță” de la Pian, județul Alba

În cursul zilei de astăzi, 18.09.2021, are loc decernarea premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiță” de la Pian, comuna Pianu, județul Alba. Președintele României, Klaus Iohannis, va fi prezent cu această ocazie și totodată este prezentat și noul Dacia Duster.

La interior, noul Duster dispune de acum de o consolă centrală înălțată, prevăzută cu o cotieră culisantă. Tot la capitolul noutăți remarcăm cele două sisteme multimedia și noul ecran de 8” precum și cutia de viteze automată EDC cu dublu ambreiaj. Noul Duster va fi comercializat din septembrie 2021 în versiunile 4×2 și 4×4.

Dacia a vândut peste 1,5 milioane de mașini Duster în Europa în aproape 11 ani. Cel mai bun an a fost 2019, cu peste 220.000 de mașini livrate în Europa. Anul trecut totalul a scăzut la 140.000.

Electrica Furnizare Discount

“Duster reprezintă revoluția Dacia în segmentul SUV. De la lansarea primei generații, în 2010, modelul, care va ajunge în curând la 2 milioane de clienți, a devenit o adevărată emblemă a mărcii Dacia. Or, reînnoirea unui model emblematic nu este o sarcină ușoară! Linia generală a modelului, atrăgătoare și ușor de recunoscut, a fost menținută. Am adus în schimb o serie de evoluții pentru un plus de modernitate și de prospețime. Spiritul de aventură și spiritul Dacia se regăsesc din plin în noul Duster. Vorbim de un model robust și accesibil, care oferă esențialul”, spune Lionel Jaillet, director performanță produs la Dacia.

Dacia Duster facelift dispune de următoarele motorizări

Dacia Duster facelift Diesel:
dCi 115, în variantele 4×2 sau 4×4, cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte

Dacia Duster facelift Benzină:
TCe 90 în varianta 4×2 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte
TCe 130 în varianta 4×2 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte
TCe 150 în varianta 4×4 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte
TCe 150 în varianta 4×2 cu cutia de viteze automată EDC cu 6 trepte

Dacia Duster facelift Alimentare mixtă benzină-GPL:
ECO-G 100 în varianta 4×2 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte

Dacia Spring, model prezentat de asemeni la decernarea premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiță” de la Pian, este comercializat în România la preţuri cuprinse între 16.800 şi 18.100 de euro și are are o autonomie de 230 de kilometri conform ciclului WLTP şi de 305 kilometri conform ciclului WLTP City, care cuprinde doar partea urbană a ciclului omologat, scrie Agerpres.

Dacia Spring beneficiază, în serie, de numeroase echipamente de siguranţă, printre care: limitator de viteză, ABS, ESP, repartitor electronic al forţei de frânare, şase airbag-uri, apel de urgenţă (buton SOS), aprindere automată a farurilor şi frânare automată de urgenţă.

Modelul este disponibil, încă de la lansare, în trei culori – Kaoline White, Cenote Blue şi Lightning Silver, la care se va adăuga, ulterior, o a patra opţiune – Goji Red.

Garanţia oferită este de trei ani sau 100.000 de kilometri pentru vehicul şi de opt ani sau 120.000 de kilometri pentru bateria electrică.

Citește mai mult

Actualitate

NOI restricţii decise de Guvern. Ce trebuie să facă persoanele nevaccinate. Când intră în vigoare certificatul verde în România

Publicat

în

NOI restricţii decise de Guvern. Ce trebuie să facă persoanele nevaccinate. Când intră în vigoare certificatul verde în România

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri, 17 septembrie, printr-o Hotărâre, noi măsuri pentru desfăşurarea unor activităţi în condiţii de siguranţă pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie, pe baza propunerilor CNSU. Noile măsuri intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Astfel, în judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea activităţilor, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

Electrica Furnizare Discount

– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.

Astfel normele adoptate sunt următoarele:

1.în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie;

2.organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie;

3.organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri etc.) cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană;

4.organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii;

5.organizarea de conferinţe este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii;

6.în condiţiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri şi demonstraţii este permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane;

7.activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;

8.activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;

9.activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;

10.activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului;

11.activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului;

12.activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;

13.activităţile sportive şi recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condiţiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii şi ministrului Tineretului şi Sportului.

De asemenea, în cazul judeţelor/localităţilor cu incidenţa cuprinsă între 4 şi 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfăşoară activitatăţi cu publicul în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness pot funcţiona fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană;

Organizatorii/operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(nn: ref prelungirea stării de alertă) au obligaţia de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secţiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reţine niciun fel de date sau informaţii din certificatul verificat.

Persoanele fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat.

Hotărârea aprobată astăzi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Excepţie fac prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» care vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021.

Citește mai mult

Actualitate

Când și câți bani se dau pentru ajutorul de încălzire în iarna 2021-2022?

Publicat

în

Când și câți bani se dau pentru ajutorul de încălzire în iarna 2021-2022?

Legea consumatorului vulnerabil, privind ajutorul financiar dat de Guvern pentru încălzirea locuințelor, a fost adoptată de Parlament. Actul normativ prevede spriijn doar pentru românii cu venituri mici. Aproximativ 500 de mii de gospodării ar urma să beneficieze de cel mult 500 de lei pe lună pentru plata facturilor în sezonul rece.

Citește și: Ajutorul de încălzire pentru iarna 2021-2022. Cine sunt persoanele care pot beneficia de el

Legea prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, care pot ajunge până la 500 de lei, dar care vor fi acordate în funcție de nivelul veniturilor solicitanților. Cu cat venitul este mai mare, cu atat sprijinul statului va fi mai mic. Statul va acorda aceșt sprijin integral, dar nu mai mult decât consumul facturat doar românilor care câștigă sub 200 de lei pe lună.

Limita maximă a veniturilor până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 1.386 de lei de persoană în cazul familiilor şi 2.053 de lei în cazul persoanelor singure.

Electrica Furnizare Discount

În plus, legea prevede și acordarea unor stimulente lunare, deci și în afara sezonului rece, pentru consumul de energie, gaze, combustibil sau lemne. Valoarea acestora variază între 30 și 70 de lei pe lună.

Citește și: Ajutorul de încălzire a locuinței pentru iarna 2021-2022: Regulile pentru solicitarea subvenției

Statul estimeaza ca va sprijini astfel 524 de mii de gospodarii si ca va achita 389 de milioane de lei. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spunea recent ca asta inseamna un spirjin in plata facturilor pentru 1 – 5 milioane de oameni. Este vorba de de oameni cu contracte de muncă, persoane aflate în asistenţă socială şi pensionari.

Cum se acordă ajutoarele de la stat prin legea consumatorului vulnerabil

Potrivit proiectului de lege adoptat marți, ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, astfel:

  •  în proporţie de 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;
  •  în proporţie de 90%, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei şi 320 lei;
  •  în proporţie de 80%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei şi 440 lei;
  •  în proporţie de 70%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei şi 560 lei;
  •  în proporţie de 60%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei şi 680 lei;
  •  în proporţie de 50%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei şi 920 lei;
  •  în proporţie de 40%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei şi 1040 lei;
  •  în proporţie de 30%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1040,1 lei şi 1160 lei;
  •  în proporţie de 20%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1160,1 lei şi 1280 lei;
  •  în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei şi 1386 lei;
  •  în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei şi 2053 lei.

De asemenea, venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2053 lei, în cazul persoanei singure.

Valoarea de referinţă în funcţie de sistemul de încălzire utilizat va fi stabilită de Guvern şi nu va putea fi mai mică de:

  • 250 lei/lună, pentru gaze naturale;
  • 500 lei/lună, pentru energie electrică;
  • 320 lei/lună, pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Subvenţia va fi decontată direct în preţul facturii. Dacă legea va fi promulgată de preşedintele Iohannis, ar urma să fie aplicată de la 1 noiembrie.

„Legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată! Am votat Pentru! Totodată, vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari care au înţeles cât de importantă este legea şi au adoptat şi amendamentele pe care le-am propus cu colega mea Raluca Turcan pentru ca legea să se aplice începând cu data de 1 noiembrie 2021”, a anunţat Virgil Popescu.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare