Rămâi conectat

Actualitate

Automutilarea, ingerarea de obiecte, o modalitate de protest printre deţinuţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Este un trend printre persoanele aflate în unităţile de detenţie să protesteze într-un mod care să şocheze şi asta pentru că aceştia sunt siguri că în acest fel vor atrage cu siguranţă atenţia, lucru adevărat până la urmă… Cert este că deţinuţii nu duc lipsă de inventivitate atunci când vine vorba de a încălca legea. Au tot soiul de drepturi de care se bucură însă dintr-un motiv sau altul tot sunt nemulţumiţi şi atunci îşi exprimă acest sentiment de nedreptate. Nu există unitate de detenţie care să nu se confrunte cu aşa ceva. Pe parcursul anului trecut, la Penitenciarul Aiud, au avut loc 102 autoagresiuni şi 37 de altercaţii între persoanele private de libertate, toate aceste cazuri fiind înregistrate în evidenţele cabinetului medical, deţinuţii în cauză necesitănd consultaţii şi îngrijiri medicale. În ceea ce priveşte automutilarea, deţinuţii fie s-au tăiat superficial, fie şi-au bătut cuie în cap, fie au ingerat tot soiul de obiecte metalice, inclusiv… linguri şi furculiţe. De asemenea 14 persoane aflate în spatele gratiilor la Aiud au ales ca formă de protest refuzul de a se alimenta. În general deţinuţii sunt nemulţumiţi de sentinţa dată, repartizarea la alte regimuri de detenţie, faptul că nu sunt vizitaţi de familie, că nu li se respectă anumite drepturi etc. Cele 37 de altercaţii ce au avut loc între cei încarceraţi s-au produs fie în camere, fie în curţile de plimbare sau pe holurile secţiilor. Cu toate că ştiu că, după faptă vine şi „răsplata”, prizonierii nu se pot abţine în a încălca legea. Sancţiunile disciplinare aplicate acestora constă în suspendarea dreptului de a participa la diferite activităţi, li se interzice pe o anumită perioadă dreptul la vizită, ajungând chiar să fie izolaţi.
Mai mult, la fiecare abatere, aşa cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al penitenciarului aiudean, subinspector Nicoleta Mătărîngă, deţinuţilor li se întocmeşte un raport de incident care nu îi dezavantajează în momentul în care sunt evaluaţi de comisia de eliberare condiţionată.
lIntroducerea de obiecte interzise, o altă abatere de la lege în penitenciare
Pe lângă autoagresiuni şi altercaţii, puşcăriaşii încalcă legea şi prin confecţionarea şi introducerea de obiecte interzise în interiorul penitenciarului. Deţinuţii conving persoanele din exterior să îi ajute cu acele obiecte. Soţiile, concubinele, mamele sau alţi membri ai familiei celor aflaţi în spatele gratiilor care îi ajută în încălcarea legii, riscă să aibă dreptul la vizită suspendat sau chiar să fie cercetaţi penal, însă nu abandonează. În 2010, la Penitenciarul Aiud, cu ocazia controlului specific efectuat asupra pachetelor cu bunuri destinate deţinuţilor au fost înregistrate un număr de 13 cazuri de tentativă de introducere de bunuri şi obiecte interzise. S-a încercat strecurarea de: telefoane mobile – 3 cazuri; cartele SIM – 42 bucăţi; încărcătoare şi accesorii – 4 bucăţi; bani – un caz (300 lei); alcool – un caz (un recipient de 2 litri) şi substanţe stupefiante – un caz. De asemenea, ca urmare a efectuării controlului specific asupra aparţinătorilor, la intrarea în penitenciar, în punctele de control, au fost înregistrate 62 de tentative de introducere de bunuri şi obiecte interzise. Vizitatorii au încercat să le ducă deţinuţilor: telefoane mobile – 16; cartele SIM – 45; încărcătoare telefonice – 4; acumulatori telefoane – 4; accesorii telefoane – 4; substanţe stupefiante – un caz şi alcool – un caz (recipient de 750 ml). „Începând cu luna iunie, urmare a modificării legislative survenite la Legea 275/2006 prin Legea 83/2010, au fost sesizate organele de cercetare penală cu privire la tentativa de introducere de bunuri şi obiecte interzise din categoria celor enumerate mai sus în 32 de cazuri. Cunoaşterea preocupărilor şi a stării de spirit în rândul persoanelor private de libertate, precum şi menţinerea unui climat normal, cu respectarea regulilor de convieţuire s-a constituit în preocuparea întregului personal din serviciu. Lunar, în baza planurilor de acţiune, au fost organizate şi efectuate percheziţii în toate spaţiile şi locurile unde au avut acces persoanele private de libertate, în scopul descoperirii şi ridicării obiectelor interzise şi a prevenirii unor situaţii deosebite ori a situaţiilor de risc” a precizat comisar de penitenciare Valentin Nazare, directorul Penitenciarului Aiud. Drept urmare, pe toată durata anului trecut a fost descoperit un număr semnificativ de bunuri şi obiecte interzise: 619 telefoane mobile, 355 cartele SIM, 236 de încărcătoare şi accesorii pentru telefoane mobile, precum şi instalaţii electrice improvizate, alcool obţinut prin fermentare, cuţite şi diverse scule improvizate, alte materiale şi echipamente. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

Pensiile sunt stabilite prin decizie a Casei Teritoariale de Pensii ori a Casei de Pensii Sectoriale, după caz, emisă în condițiile prevăzute de Legea pensiile, fiind acordată la data înregistrării cererii.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea 263/2010, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază solicitantul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.

Însă de multe ori, cei care vor să iasă la pensie, după ce depun documentele de pensionare trebuie să aştepte perioade mai mari de 45 zile pentru a primi decizia de pensionare şi cuantumul pensiei ce li se cuvine, iar acest lucru se întâmplă din cauza problemelor de organizare a sistemului de acordare al pensiilor.

Astfel, la Camera Deputaților urmează să se voteze o modificare legislativă care va corecta acest neajuns. Astfel se creează cadrul legislativ pentru a da posibilitatea ca dosarul de pensionare să fie depus cu 90 zile ÎNAINTE de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept, urmând ca decizia să le fie comunicată în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că astfel se vine în ajutorul celor care trebuie sp iasă la pensie și ”care nu trebuie să întindă mâna şi să cerşească pentru a primi un drept ce li se cuvine, căci sunt cazuri în care se aşteaptă şi 4-5 luni pentru a primi decizia de pensionare şi efectiv pensia. De asemenea, avem în prezent şi foarte multe cazuri în care dosarele de pensionare sunt oprite în corespondenţa caselor teritoriale de pensii din cauza neconcordanţelor ivite prin emiterea greşită a adeverinţelor de către custozii de arhivă şi a lipsei unui sistem unitar de lucru a Casei Naţionale de Pensii Publice”.

Conform noilor modificări care se află pe masa de lucru a deputaților ”pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

O altă modificare spune că: ”Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare şi a emiterii deciziei de pensionare”.

Și în sfârșit poate cea mai importantă modificare: ”Decizia de pensionare se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare ale persoanei ce a solicitat acest drept, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

Vârsta de pensionare. Perioadele care nu sunt considerate vechime în muncă

Sunt detalii pe care trebuie să le știe cei care și-au propus să iasă la pensie și trebuie să-și compleze dosarul cu actele necesare.

Conform legislației în vigoare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate ca stagii de cotizare.

Excepție de la regulă o constituie absențele nemotivate și concediile fără plată care, potrivit Codului muncii, se scad din vechimea în muncă. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Trecem în revistă concediile care sunt considerate vechime în muncă, precum și indemnizațiile care se acordă pentru unele tipuri de concedii.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vremea se răcește semnificativ în România: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza meteo pentru perioada 7 noiembrie – 5 decembrie 2022. Meteorologii anunță temperaturi normale pentru următoarele 4 săptămâni. În primele zile din decembrie vremea se poate răci, dar valorile termice rămân specifice primelor zile de iarnă.

Săptămâna 7 – 14 noiembrie

Elit - Gustul Desăvârșit

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în zonele montane și local în vest și sud-est, dar și izolat excedentar în nord-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 14 – 21 noiembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 21 – 28 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în vest și la munte.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar local cu o tendință ușor deficitară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Aproximativ 5.000 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere în cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române: Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca, anunță Agerpres.

Astfel, pe cele 1.340 de posturi scoase la concurs în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina s-au înscris 3.936 de candidaţi, iar pe cele 300 de posturi de la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca s-au înscris 949 de candidaţi”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, marţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape – după încheierea perioadei de recrutare sunt planificate evaluarea psihologică a candidaţilor, proba de evaluare a performanţei fizice, susţinerea probei de evaluare a cunoştinţelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaţilor rămaşi în concurs.

Proba de evaluare a performanţei fizice va fi susţinută indiferent de unitatea de învăţământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecţie, astfel:

* Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidaţii din Municipiul Bucureşti şi judeţele: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidaţii din judeţele: Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca – pentru candidaţii din judeţele: Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu;

* Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidaţii din judeţele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Timiş;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – pentru candidaţii din judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni – pentru candidaţii din judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.

Candidaţii care au promovat proba de evaluare a performanţei fizice vor susţine proba de evaluare a cunoştinţelor, la data de 10 decembrie, iar rezultatele obţinute vor fi postate pe site-ul oficial al unităţii de învăţământ pentru care optează.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea