Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Politică Administrație

Au fost recepționate ultimele lucrări din Proiectul de reabilitare a zonei interioare din Cetatea Alba Carolina

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

*Amenajarea sitului Principia, drumului roman și zonei dintre clădirea Ierihon și statuia lui Mihai Viteazul a costat peste 3,6 milioane de euro. Ministerul Dezvoltării Regionale a rămas dator cu 1,7 milioane de euro

Ultimele trei obiective cuprinse în Proiectul ”Reabilitarea Centrului Istoric – Fortificația Vauban – Alba Iulia, căi de acces, iluminat și mobilier urban – Zona interioară” au fost finalizate oficial și au fost recepționate de Primăria Alba Iulia.

Este vorba despre punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului, respectiv situl roman Principia, aparținând Castrului Legiulii a XIII-a Gemina; drumul roman – Via Principalis și zidul medieval din zona grupului sanitar (între clădirea Ierihon și statuia lui Mihai Viteazul).

Elit - Gustul Desăvârșit

Lucrările au costat 16.480.598 de lei (fără TVA), bani plătiți în cea mai mare parte de Primăria Alba Iulia, după cum a arătat directorul tehnic, Silvia Moldovan, care a precizat că peste 8 milioane de lei ar trebui să fie rambursați de Ministerul Dezvoltării Regionale care în ultimele 6 luni nu a făcut, însă, nicio plată și nici nu a dat explicații privind oprirea bruscă a finanțării.

Pentru execuția celor trei amplasamente/ situri istorice, administrația locală a lansat o licitație, câștigată de asocierea de firme SC Corint SRL, SC Grup Corint SA, SC General Game SRL și SC Lăncrănjan Franchini Gheorghe LE SRL. Lucrările trebuiau să fie încheiate în luna octombrie 2014, dar din cauza unor disensiuni apărute între executanți, finalizarea a depășit limita contractului.

Principia10Împărțite pe obiective, costurile au fost: 11.316.351 de lei pentru situl Principia, unde s-a realizat o structură din metal și sticlă cu învelitoare concepută sub forma unei cărți deschise; reîntregire/ restaurare ziduri existente, coloane; amenajare suprafață hypocaust; amenajare zonă tezaur; realizare pasarelă acces dinspre latura de Est; amenajare gardene; realizare instalație de încălzire, climatizare, instalații electrice; amenajare lapidarium; repoziționarea și reconstituirea portalului ca punct de acces în perimetrul expozițional; împrejmuire; dotări – elemente reîntregire atmosferă, sistem supraveghere video, alarmă, panou informativ, display. Potrivit reprezentantului administrației locale, deschiderea pentru public va avea loc după ce se va stabili, prin hotărâre de Consiliu Local, care va fi instituția ce se va ocupa de administrarea obiectivului (respectiv Muzeul Național al Unirii sau Primăria Alba Iulia).

Amenajarea drumului roman a costat 1.754.050 lei. Aici s-a făcut marcarea, amenajarea pavajului și coloanelor; montare de plăci din bronz pentru marcare; restaurare ziduri existente; reîntregire ziduri; realizare zid de sprijin; instalații de drenaj și electrice; realizare și amplasare a unui panou informativ din structură metalică și sticlă ce reflectă imaginea continuării drumului roman; împrejmuire.

toalete publice in cetatea alba carolina06Pentru reabilitarea zidului medieval din apropierea clădirii Ierihon s-au plătit 1.345.419 lei iar lucrările au cuprins și amenajarea unui grup sanitar. S-au făcut operațiuni de conservare și restaurare a zidului; s-au montat compartimentări interioare, un sistem de supraveghere video, un sistem de control acces și un sistem audio; s-au realizat instalațiile sanitare interioare; s-a montat o platformă mobilă pentru persoanele cu handicap, mobilier interior și un panou informativ (acestea din urmă având o valoare de 126.342 de lei).

Alte cheltuieli pentru finalizarea acestui proiect au fost: 1.030.035 de lei – 6 elemente reîntregire atmosferă (statui, porticul, elemente de mobilier etc., la Principia); 400.000 de lei proiectare; 200.000 de lei asistență tehnică și 302.400 de lei – cercetarea arheologică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

În cursul zilei de joi, 11 august, tinerii social-democrați și-au ales noul președinte, în persoana lui Sicoe Mihai și un nou birou de conducere. Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean.

„La sediul PSD Alba am participat, alături de secretarul executiv, Corneliu Muresan, fost președinte al TSD Alba, la o nouă întâlnire cu tinerii social-democrați, care doresc să se implice în politică și să lase în urma lor lucruri bune, pozitive, pentru cei din jur.

Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean. Îmi doresc ca în noua echipa a tinerilor social-democrați sa facă parte și membrii noștri de la tineret care sunt în partid de mai mulți ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tinerii trebuie să aibă o șansă în politică. Cei cu care m-am întâlnit astăzi sunt muncitori, au succes pe plan profesional și sunt convins că pot aduce plusvaloare comunităților din care fac parte!

În următoarea perioadă, vom organiza mai multe întâlniri și ne vom implica în diverse activități benefice oamenilor, așa cum am mai făcut! Mult succes tinerilor noștri! Mult succes noului președinte și echipei sale!”, a transmis deputatul Radu Tuhuț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Prin noua ordonanță de creștere a taxelor, Guvernul ne taxează și pensiile pentru care contribuim la Pilonul II. Prevederea intră în vigoare din 2023 și sunt impozitate și dividendele încasate de fondurile de pensii.

Pe lângă faptul că măsura este imorală, este și neconstituțională, pentru că presupune practic o dublă impozitare. În majoritatea țărilor europene cu sisteme de pensii private, au fost implementate prin legislațiile naționale exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare a pensiilor private.

Deși nu a fost dezbătută, măsura este un prim pas spre naționalizarea Pilonului II de pensii. Coaliția PSD-PNL vrea să pună mâna pe banii românilor din Pilonul II, iar noul plan este în lucru în ministerul condus de Adrian Câciu. Spre deosebire de epoca Dragnea, când s-a mai încercat naționalizarea pilonului II, planul este acum mult mai perfid și este susținut de PNL și de președintele Klaus Iohannis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară. Din această cauză au început să taxeze dividendele, astfel încât să poată arăta apoi că rentabilitatea fondurilor de pensii private e tot mai scăzută. În final, Coaliția Sărăciei PSD-PNL-UDMR va fura banii pe care românii i-au cotizat la fondurile de pensii private.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea