Rămâi conectat

Actualitate

”Atențiile” date medicilor devin lege: Pacienții pot să facă acum legal donații spitalelor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

”Atențiile” date medicilor devin lege: Pacienții pot să facă acum legal donații spitalelor

Legea care prevede că pacienţii pot face donaţii unităţilor sanitare în care au fost îngrijiţi, a fost promulgată. De acum medicii au responsabilitatea să informeze pacienții că pot sprijini spitalul ca formă de recunoștință pentru actul medical de care au beneficiat.

Citește și: Finanțare europeană pentru dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș: Câți bani vin pentru investițiile necesare

Conform Administrației Prezidențiale, legea care prevede că pacienţii pot face donaţii unităţilor sanitare în care au fost îngrijiţi, în loc să ofere atenții personalului medical, a fost promulgată de Ilie Bolojan.

Actul normativ promulgat marți modifică un articol din Legea drepturilor pacientului și a fost adoptat de Camera Deputaților în 26 martie.

Legea vizează eliminarea posibilităţii ca pacienţii să ofere plăţi suplimentare şi atenții angajaţilor spitalelor în care au fost îngrijiţi, dar să prevadă opţiunea acestora de a oferi donaţii unităţilor sanitare.

„Pacientul poate face donaţii unităţii sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie”, prevede actul normativ.

„Nu se legalizează șpaga”

Actul normativ a fost inițiat de mai mulți deputați USR, care arată, în expunerea de motive, că „oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoştinţă şi implicaţiile penale ale unui astfel de gest”.

Iniţiatorii spun că, de-a lungul anilor, această practică „a primit varii interpretări din partea diferitelor segmente de populaţie, iar cadrul legislativ, deşi a suferit câteva modificări, nu oferă un răspuns pe deplin clar”.

„Dincolo de aspectele menţionate, nu ne dorim completa anulare a dreptului la recunoştinţă al pacientului. El poate fi veridic în anumite situaţii, motiv pentru care susţinem ca acesta să se manifeste doar prin donaţiile transmise către unitatea medicală în care pacientul a fost îngrijit, nu şi către medici sau alţi angajaţi ai centrelor sanitare”, se arată în expunerea de motive.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, unul dintre iniţiatori, spunea, după votul din Parlament, că prin acest proiect „nu se legalizează şpaga”.

„Pacienţii trebuie învăţaţi de medici că un cuvânt de mulţumire şi o rugăciune sunt suficiente. Medicii sunt cei responsabili să le spună pacienţilor care vor să sprijine un spital ca formă de recunoştinţă pentru actul medical de calitate de care au beneficiat că acest lucru se poate face doar printr-o donaţie legală către unitatea sanitară. Orice altă formă de recunoştinţă din partea pacienţilor faţă de medici sau alţi angajaţi ai spitalului sunt interzise prin lege. (…) Ce am aprobat? Nu legalizarea şpăgii, cum am văzut nişte titluri false din media, ci am legalizat forma prin care orice persoană care vrea să sprijine un spital ca formă de recunoştinţă pentru binele care i s-a făcut să o poată face în mod legal. Şpaga nu se legalizează”, a declarat Ungureanu.

Proiectul de lege fusese respins de Senat, dar Camera Deputaţilor a fost for decizional.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce NU ai voie să faci în Săptămâna Mare: Obiceiuri și tradiții în Săptămâna Patimilor, înainte de Paștele 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce NU ai voie să faci în Săptămâna Mare: Obiceiuri și tradiții în Săptămâna Patimilor, înainte de Paștele 2025 Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor reprezintă ultima etapă din Postul Paștelui 2025 și poartă o însemnătate profundă în tradiția ortodoxă. Această perioadă sacră este dedicată comemorării ultimelor zile din viața pământească a lui Iisus Hristos, culminând […]

Citește mai mult

Actualitate

Centrele de plasament din România, obligate să aibă sisteme de supraveghere video: Imaginile, stocate timp de 30 de zile. Lege pentru stoparea abuzurilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Centrele de plasament din România, obligate să aibă sisteme de supraveghere video: Imaginile, stocate timp de 30 de zile. Lege pentru stoparea abuzurilor Plenul Senatului a adoptat, luni, 14 aprilie 2025, un proiect legislativ prin care centrele de plasament vor avea obligația de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea