Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ateii si cei fără religie, tot mai mulți. Prima intalnire a raționaliștilor, ateilor și agnosticilor la Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Numărul ateilor și a celor fără religie” este în continuă creștere atât la nivelul județului Alba, cât și la nivelul întegii țări, fapt dovedit de rezultatele ultimului recensământ realizat în 2011.

Cifrele recesământului din 2002 arată că la nivelul județului Alba, la o populație de 382.747 de oameni, 141 erau atei, iar 359 fără religie. La ultima renumărare, deși numărul locuitorilor s-a redus cu peste 55.000 (327.258) numărul ateilor (179) și al celor fără religie (646) a crescut.

rugaciune-copilÎn Alba Iulia, în 2002, la o populație de 66.406 de persoane erau 40 atei și 55 fără religie, în 2011 numărul lor dublându-se sau chiar triplându-se  (72 atei, 150 fără religie), deși locuitorii orașului au scăzut cu aproape 8.000 (58.681).

Astfel, dacă în anul 2002 când populația României avea 21.680.974 de locuitori, 8.524 dintre ei erau atei și 12.825 fără religie, aproape 10 ani mai târziu (2011), la o populație de 19.043.767, numărul celor declarați atei a ajuns la 21.196, iar a celor fără religie la 23.918 de persoane.

Numărul acestora ar putea fi însă mai mare decât cel declarat, existând multe cazuri în care persoanele chestionate la efectuarea recensământului au preferat să se declare religioase, nu pentru că erau credincioase sau practicante, ci pentru a nu se complica și pentru a parcurge cât mai rapid  întrebările recenzorului.

Tendința crescătoare în ceea ce privește numărul de atei și agnostici în țara noastră era previzionată de specialiști, fiind vorba nu doar de un trend național, ci de unul european și mondial, într-un context al globalizării, revoluției informatice și tehnologice.

În România, fenomenul a fost contracarat foarte eficient de Biserica Ortodoxă Română, o instituție cu o infrastructură și resurse extrem de puternice, care a reușit în acești peste 20 de ani de capitalism, să se adapteze și să se dezvolte neîncetat, folosind uneori tactici și instrumente controversate.

O comparație privind numărul ateilor și agnosticilor de acum cu perioada de dinainte de Revoluția de la 1989 nu este posibilă întrucât în vremea comunistă in recensamintele din epocă nu exista rubrica privitoare la religie.

Influența Bisericii asupra statului și asupra societății este în România printre cele mai mari dintre țările UE. Cu toate acestea însă, încrederea românilor în această instituție, “coloană vertebrală a națiunii”, a scăzut vertiginos în ultimii ani. Potrivit unui sondaj CCSB din aprilie a.c., 92 la suta dintre cei intervievati au incredere in pompieri, iar 80 la sută in Armată. De-abia pe locul trei se află Biserica, cu 68 la sută.

Prima întâlnire la Alba Iulia a ateilor, raționaliștilor și agnosticilor

Expresia acestei tendințe de creștere a numărului ateilor și agnosticilor se manifestă la nivelul societății civile cu înmulțirea și dezvoltarea ONG-urilor care promovează umanismul dintr-o perspectivă raționalistă, empirică și științifică.

O astfel de organizație este Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), membră a International Humanist and Ethical Union, care promovează principiile etice umaniste, gândirea critică, cunoașterea științifică și separarea statului de biserică.

O întâlnire sub egida ASUR a avut loc în acest weekend la Alba Iulia, unde s-a coagulat deja un nucleu al raționaliștilor, format în principal din intelectuali.

În cadrul acestor reuniuni, umaniștii au avut ocazia să socializeze, să se bucure de prezența unor oameni cu valori de viață asemănătoare, să învețe lucruri interesante unii de la ceilalți și să pregătească noi acțiuni menite să popularizeze cunoașterea științifică și să evidențieze atributele unui stat secular.

sursa foto: doxologia.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea