Ateii si cei fără religie, tot mai mulți. Prima intalnire a raționaliștilor, ateilor și agnosticilor la Alba Iulia

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Numărul ateilor și a celor fără religie” este în continuă creștere atât la nivelul județului Alba, cât și la nivelul întegii țări, fapt dovedit de rezultatele ultimului recensământ realizat în 2011.

Cifrele recesământului din 2002 arată că la nivelul județului Alba, la o populație de 382.747 de oameni, 141 erau atei, iar 359 fără religie. La ultima renumărare, deși numărul locuitorilor s-a redus cu peste 55.000 (327.258) numărul ateilor (179) și al celor fără religie (646) a crescut.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

rugaciune-copilÎn Alba Iulia, în 2002, la o populație de 66.406 de persoane erau 40 atei și 55 fără religie, în 2011 numărul lor dublându-se sau chiar triplându-se  (72 atei, 150 fără religie), deși locuitorii orașului au scăzut cu aproape 8.000 (58.681).

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Astfel, dacă în anul 2002 când populația României avea 21.680.974 de locuitori, 8.524 dintre ei erau atei și 12.825 fără religie, aproape 10 ani mai târziu (2011), la o populație de 19.043.767, numărul celor declarați atei a ajuns la 21.196, iar a celor fără religie la 23.918 de persoane.

Numărul acestora ar putea fi însă mai mare decât cel declarat, existând multe cazuri în care persoanele chestionate la efectuarea recensământului au preferat să se declare religioase, nu pentru că erau credincioase sau practicante, ci pentru a nu se complica și pentru a parcurge cât mai rapid  întrebările recenzorului.

Tendința crescătoare în ceea ce privește numărul de atei și agnostici în țara noastră era previzionată de specialiști, fiind vorba nu doar de un trend național, ci de unul european și mondial, într-un context al globalizării, revoluției informatice și tehnologice.

În România, fenomenul a fost contracarat foarte eficient de Biserica Ortodoxă Română, o instituție cu o infrastructură și resurse extrem de puternice, care a reușit în acești peste 20 de ani de capitalism, să se adapteze și să se dezvolte neîncetat, folosind uneori tactici și instrumente controversate.

O comparație privind numărul ateilor și agnosticilor de acum cu perioada de dinainte de Revoluția de la 1989 nu este posibilă întrucât în vremea comunistă in recensamintele din epocă nu exista rubrica privitoare la religie.

Influența Bisericii asupra statului și asupra societății este în România printre cele mai mari dintre țările UE. Cu toate acestea însă, încrederea românilor în această instituție, “coloană vertebrală a națiunii”, a scăzut vertiginos în ultimii ani. Potrivit unui sondaj CCSB din aprilie a.c., 92 la suta dintre cei intervievati au incredere in pompieri, iar 80 la sută in Armată. De-abia pe locul trei se află Biserica, cu 68 la sută.

Prima întâlnire la Alba Iulia a ateilor, raționaliștilor și agnosticilor

Expresia acestei tendințe de creștere a numărului ateilor și agnosticilor se manifestă la nivelul societății civile cu înmulțirea și dezvoltarea ONG-urilor care promovează umanismul dintr-o perspectivă raționalistă, empirică și științifică.

O astfel de organizație este Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), membră a International Humanist and Ethical Union, care promovează principiile etice umaniste, gândirea critică, cunoașterea științifică și separarea statului de biserică.

O întâlnire sub egida ASUR a avut loc în acest weekend la Alba Iulia, unde s-a coagulat deja un nucleu al raționaliștilor, format în principal din intelectuali.

În cadrul acestor reuniuni, umaniștii au avut ocazia să socializeze, să se bucure de prezența unor oameni cu valori de viață asemănătoare, să învețe lucruri interesante unii de la ceilalți și să pregătească noi acțiuni menite să popularizeze cunoașterea științifică și să evidențieze atributele unui stat secular.

sursa foto: doxologia.ro

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Must de Jidvei

33 Comentarii

ABCD 23 iulie 2013 at 11:32

Da cateva nume de intelectuali, domnule Bogdan!

preafericitul daniel 83 milioane salar 23 iulie 2013 at 12:04

PATANIA UNUI ORTODOX CARE TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA:
CHEAMA POPA LA SPOVEDANIE: CRESTINE TREBUIE SA TE SPOVEDESTI! BINE PARINTE! DUPA CE AUDE PACATELE POPA ZICE: AI PREA MULTE CRESTINE. TREBUIE SA-MI DAI ATATIA BANI SA MA ROG PT DEZLEGARE, CA SA TE POT IMPARTASII. (MULTI BANI VA SPUN EU) . M-am gandit atunci cati bani pot sa faca ratatii astia pe prostimea romanilor. Daca le vin 10 creduli din astia mai slabi de ingeri , pe langa salariile platite din buzunarele noastre , astia mai fac 3-4 salarii pe luna din CIUBUCURI.
PAI ,nu se merita sa te faci popa ??? ba da !!! Sari baieti , numai sa aveti buzunare sa va tina , sa fiti o leaca curvar , sa va placa bautura, sa aveti un fata de PIOS, dublicitara , si asta e secretul succesului.

Carcotasul 23 iulie 2013 at 12:09

O escrocherie montata acum 2000 de ani, o data si o data trebuie sa dispara! Asociatia escrocilor in sutane au trait bine, fraierind prostimea, si facandui sa creada ca daca dau banii la popa il mituiesc pe Dumnezeu! Tot mai multi sunt cei ce constentizeaza ca singura legatura intre religie si Dumnezeu, ii ca religia s-a agatat de poala Lui. Intrucat si cele 10 Porunci, sunt facute tot de popi, ca si Biblia, porunca „Sa nu minti” nu ii bagata, desi minciuna ii cea mai periculoasa dintre pacate! Pe minciuna se bazeaza popii de escrocheaza fraierii! Din nefericire asistam in ultimii 24 de ani, la o aciune concentrata si impulsiva a BOR, pentru castigarea unei influente marite si putere laica in Romania, iar statul roman este impotent sa faca fata acestei mari escrocherii!

patanie 23 iulie 2013 at 12:09

popa cere bani si ca sa te ierte de pacate. eu stiu ca numai D-zeu poate face asta. multa lume este credula baga botu in poala popii. dar dupa parerea mea astia sunt mai rau decat vrajitoarele.
astia sunt MAGICIENII ALBI. Iti iau banii fara sa clipesti …Simplu .
Pe prostia oamenilror slabi. Nu e de mirare ca vor ajunge sa-i scuipe oamenii pe strada… Sunt o povara pt populatie.
CUM SA PLATESTI SALARIILE A 23,000 DE PREOTI FRATE. SA FACA CE????

patanie 23 iulie 2013 at 12:14

o sa ajunga sa-i scuipe oamenii pe strazi. Popii sunt o povara tot mai grea pt noi. Din cauza intunericului spiritual in care au bagat tara noastra suntem unde suntem. la coada europei. salariati 23,000 preoti . inaltu , preafericitu si latifundiarul Daniel IA 83 milioane din banii nostri???? pai cine nu ar fi prea fericit?

???? 23 iulie 2013 at 13:00

Cu aprox 400 mil euro cit se cheltuiesc anual pentru culte si biserici, statul ar face mai bine sa repuna in functiune scoli si spitale inchise de niste nemernici. Cum sa mai crezi de fapt in fetele fara obraz ale bisericii care umbla in Mercedesuri de ultimna generatie , detin hoteluri, paduri, terenuri agricole si conturi bancare grase cit sutanele lor ? Mai mira pe cineva ca apar zi de zi tot felul de culte pocaite ? VINA ESTE DOAR A BISERICII INAVUTITE PESTE MASURA ! NU MAI AU NICI UN FEL DE SMERENIE! Nu ingroapa, nu boteaza si nu cununa fara taxe imense pentru populatia tot mai saraca. Fetzele bisericestifara obraji, nu mai pot decit de grija inavutirii lor, laudinduse ca sunt buni afaceristi si gospodari, dar de fapt pe banii prostilor !RUSINOS !

avram 23 iulie 2013 at 13:10

PAPA FRANCISC ,,ATAT TIMP CAT FACI BINE , POTI FI SI ATEU”

Alex 23 iulie 2013 at 13:43

Papa Francisc a facut niste declaratii extrem extrem de intelepte (lucru care probabil i-a deranjat pe majoritatea clericilor), omul acela se bucura de intreg respectul meu, desi eu sunt ateu. Daca in randul crestinilor ar exista mai multi oameni care sa impartaseasca aceeasi viziune asupra lumii precum Papa, sunt sigur ca am trai astazi intr-o lume mult mai buna, o lume in care n-ar mai fi nevoie sa scapam de religie, ci ar deveni parte integranta a societatii noastre, nu ar mai reprezenta un motiv de segregare, dezbinare ci ar fi cu adevarat o modalitate prin care sa-ti poti gasi linistea interioara.

la nivelul intregii tari 23 iulie 2013 at 13:58

populatia declarata atee este de 0,2% coform ultimului recensamant. Adica neglijabila. Totusi, ong-urile de tip ASUR sau ACCEPT sunt extrem de vocale cand vine vorba de lupta impotriva Bisericii sau pt dreptul homosexualilor de a se casatori. Ceea ce uita aceste organizatii este ca fondurile primite de la guvern provin din impozitul celor peste 97% credinciosi ai diverselor confesiuni, iar in urma lor( a ong-urilor) nu se vede nimic(scoli reparate,paturi de spital,etc pe care le clameaza atat de mult); doar parade gay si betii pe la fan-fest-uri.

Carcotasul 23 iulie 2013 at 20:40

Casatoria intre homosexuali si lezbiene, ii ce doare mai mult bisericii! Inaltii prelati isi dau seama ca daca se va legaliza aceste casatorii, manastirile raman fara calugari si calugarite,!

Ioan 24 iulie 2013 at 0:12

Subscriu!

Adrian 24 iulie 2013 at 10:28

BOR ia mult mai multi bani decat ia ASUR sau ACCEPT. Felia luata de ASUR e nimica toata si banii aia nu pot fi folositi la nici un proiect public.

Dar ca tot suntem la capitolul proiecte de interes public, pe cine in afara de credinciosii Ortodocsi intereseaza monstruozitatea mantuirii neamului? Si mai exact la ce ne ajuta asa ceva? La ce ne ajuta peste 18.000 de biserici? Spitale se tot inchid, scoli la fel, si in loc ca BOR sa vireze niste bani in directia asta ei se plimba in mercedesuri si construiesc inainte biserici.

Si daca tot vorbim de taxe nedrepte, eu n-am nevoie de bisericile lor. Sa nu mearga acolo banii din taxele mele. Daca ai chef sa sustii biserica fa-o singur, nu trebuie finantate de stat.

Lie Lie ciocarlie 23 iulie 2013 at 15:42

Exista un singur D-zeu pt toti!!nu conteaza religia din care facem parte,important e cum ne traim viata,sa fim un exemplu demn de urmat pt cei din jurul nostru si sa facem cat mai multe fapte bune pt cei care sunt la nevoi!

Adrian 24 iulie 2013 at 10:34

Eu sunt ateu, deci pentru mine Dumnezeul tau nu exista.

Sau ai cumva chef sa ne demonstrezi existenta lui?

Problema noastra e ca inca platim taxe si impozite care merg catre BOR. daca vrei sa ii sustii fa-o singura, nu ne obliga pe restul sa o facem la fel. Daca tot sunt asa de multi credinciosi in Romania, nu vad de ce nu isi sustin singuri si voluntar religia. Nu trebuie fortata toata populatia sa sustina cu bani fantezia unei parti, chiar fiind ea majoritara.

Nihil sine Deo 23 iulie 2013 at 18:20

avram, binele daca nu e facut bine nu e bine!
Iar despre „popii” de care tot vorbiti, nu uitati ca nimeni nu e obligat sa dea ceva la biserica. daca vrei sa dai dai, daca nu nu.
Eu cred ca mai bine va uitati la politicienii care si/au batut joc de noi dupa ’89!
Si inca ceva: orice intelectual onesc stie ca fara Biserica Ortodoxa azi nici macar nu am fi existat ca popor.
Asa ca mai lasa ti cu papa nu stiu care sau cu ASUR …
Doar Adevarul va va face liberi!

Carcotasul 23 iulie 2013 at 20:43

Nici escrocului, nimeni nu ii obligat sa ii dea ceva, dar daca insala si popii o fac din plin, tot escrocherie se numeste, numai ca doar escrocii laici sunt pedepsiti, in fata Asociatiei Escrocilor in Sutane, statul ii impotent!

Carcotasul 23 iulie 2013 at 22:16

Nu stiu daca fara BOR, nu am fi existat ca popor, dar ce stiu e ca fara pasoptisti, din vina Biserici Ortodoxe, am fi vorbit acum o „romana slavonizata cu vreo 70% cuvinte de origine slavona”, ca derbedeul de mai sus nu stie ca cele 24% de cuvinte de origine slavona din Limba Romana se datoreaza faptului ca popii ortodoxi faceau slujba in limba slavona! Criticam ungurii ca ne-a deznationalizat dar intr-o mie de ani, au reusit sa influenteze limba romana doar cu 3% cuvinte de origine maghiara, dar ce spunem de Asociatia Escrocilor in Sutana, care „din dragoste de neam si limba”, au denaturat limba romana cu 24% cuvinte de origine slavona. Vorba lui Caragiale, „curat deznationalizare”!

NIHIL SINE DEO 23 iulie 2013 at 22:47

ITI RECOMAND SA CITESTI CELE DOUA CUVINTE INAINTE DIN CAZANIA LUI VARLAAM. SAU CITESTE BIOGRAFIA MITROPOLITULUI ANDREI SAGUNA SI APOI II POTI ACUZA BOR.
CAT PRIVESTE TREABA CU ESCROCHERIA MI SE PARE CORECT CA TOTI CEI CARE II INSALA PE OAMENI SA PLATEASCA, CHIAR DACA SUNT CLERICI…

Carcotasul 24 iulie 2013 at 13:42

Nu ma intereseaza minciunile cu care popii isi lauda sfintii si ierarhi. Este treaba voastra ce scrieti, si ce vreti sa ramana scris.
Saguna desi a iesit pe locul 3 la alegerile ca episcop de Sibiu, Imparatul Austriei Franz Joseph il numeste Episcop Ortodox de Sibiu, episcopie ce apartinea de Mitropolia de la Karlovit. Tot Imparatul ridica Episcopia Sibiului la gradul de Mitropolie, ca avea nevoie de Saguna sa influenteze romanii ortodoxi din Transilvania, sa ii ridice impotriva protestantilor magyari, impreuna cu Avram Iancu, ca sa dea o lectie dura ungurilor. Normal ca si Mitropolit de Sibiu, a fost primul Ierarh ce a facut liturgia ortodoxa in limba romana(greco-catolici au facuto, cu mult timp inainte)! rRezultatul final, Franz Joseph se impaca cu ungurii, eace Inperiul Austro-ungar, in 1867, Transilvania isi pierde autonomie, si este inclusa in regatul magyar, din cadrul Imperiului Austro-ungar, Iancu este facut mincinos de Imparat cand si-a cerut functia de Pricipe al Transilvaniei, functie ce i-a promis Imparatul daca ridica romanii impotriva ungurilor! Intre 1900-1918 are loc prigoana impotriva romanilor, cand ciobanii din Marginimea Sibiului se aseaza langa Campul Lung Muscel, si la terminarea Primului Razboi Mondial Franta si Anglia de Romaniei , Transilvania ca prada de Razboi, ca a intrat in razboi in 1916, alaturi de ei. Cutoate acestea poporul din Transilvania si-a pastrat limba, si a ramas unit si fara ortodoxie. Din contra Biserica Ortodoxa din prea multa „iubire de arginti”, a facut jocurile dusmanilor romanilor, si BOR nu este alceva decat „cancerul Romaniei”

colonelu' gogu 23 iulie 2013 at 23:08

„Numărul ateilor și a celor “fără religie” este în continuă creștere ”

sa ne explice autorul articolului o fii bine, o fii rau?

carcotasul=poponarul aurelian, dorin etc.

Ioan 24 iulie 2013 at 0:17

Cu cât entuziasm scrie domnul Presecan. Păcat! Înţelepciunea nu se bazează pe inteligenţă, ci pe revelaţie.

Adrian 24 iulie 2013 at 10:44

Revelatia fiind o carte scrisa acum 2000+ ani de niste ciobani in Orientul mijlociu care incercau sa interpreteze chestii care nu le intelegeau folosing misticismul specific lipsei de educatie de pe atunci. Asa au ajuns la extraordinarele concluzii ca pamantul are 4 colturi, copiii neascultatori trebuie omorati cu pietre la marginea orasului, si fetele violate trebuie sa se casatoreasca cu violatorul.

Extraordinara revelatie. De ce oare nu ma mira faptul ca abia 3 din cele 10 porunci se mai gasesc in codurile penale ale societatii de azi?

k. 24 iulie 2013 at 9:07

Sunt ateu militant, am fost declarat greco-catolic la recensamant. Suntem multi in situatia asta, pur si simplu nu am vrut sa ne certam cu familiile. Inca 10 ani o sa figurez ca si credincios, dar oricand am ocazia sa imi exprim parerile o fac cu convingere… si in cei 10 ani de cand am devenit ce sunt am reusit sa trezesc gandirea critica in foarte multe persoane mai in varsta, de aceasi varsta, dar mai ales mai tinere decat mine.
Nu le-am distrus fundamentele morale, nu i-am aruncat in depresii. Nici unul dintre ei nu a incercat sa se detoneze intr-o universitate, nici unul nu a atacat vreun preot excroc ci pur si simplu merg mai departe cu vietile lor. Unii sunt agnostici, altii atei, unii panteisti. Uni credem ca nu e nimic dupa moarte, altii nu isi bat capul cu asta, iar altii nu pot accepta ca viata asta e tot ce avem. Suntem diferiti, pentru ca fiecare gandeste pentru sine, in felul sau. Noi nu folosim texte antice pentru ne forma sau a argumenta conceptiile, nu fugim de dezbateri, nu speriem copii si batranii cu chinuri fara sfarsit. Nu le cerem celor din jur decat respectul pe care si noi il oferim. In acelasi timp insa nu consideram ca toate parerile sunt egale, respectam libertatea de opinie ca si concept, insa nu ne simtim obligati sa respectam si opinii. Nu putem accepta rasismul, homofobia si sexismul si nici nu vom pune egal intre stiinta ca metoda de cunoastere a realitatii si religie.
Suntem in autobuz si pe strada, in tren si la metrou. Si poate singurul indiciu pe care o sa vi-l dam vreodata e ca nu facem semne ostentative ori de cate ori zarim un obiect religios… Nu o sa va rapim copiii nici nu o sa otravim fantanile… dar ca si voi credem ca adevarul e un concept pentru care merita sa lupti. Spre deosebire de voi noi nu avem pretentia de a sti adevarul, noi nu suntem dispusi sa credem ca secretele universului au fost dezlegate de niste ciobani din epoca bronzului, entuziasmul si setea de adevar e ceea ce ne impinge mereu inainte…

Ciprian 24 iulie 2013 at 9:18

„Adevărata valoare a unui om nu este determinată de posesiunea, presupusă sau reală, a Adevărului, ci de efortul sincer de a ajunge la Adevăr.” (Gotthold Lessing, 1778)

Costel* 24 iulie 2013 at 13:01

Oare pana cand se va mai canta in biserici muzica turceasca si oare de ce popa Todoran de la bisericuta de la statia de salvare refuza sa puna steagul tricolor pe biserica lucru stabilit prin lege. Tara este saraca parohia este saraca iar popa are 4 case si 5 masini. Asta e. Poate ii da domnul Hava un steag ca tare mult iubeste popa pe primarul urbei …

avram 24 iulie 2013 at 13:26

Ateismul ca doctrina , se bazeaza tot pe CREDINTA, cu singura deosebire ca e ste antagonica crestinismului.
Mai concret, crestinul crede ,, DA, EXISTA” , pe cand ateul creda ca ,, NU EXISTA”.
Crestinul stie mai putine lucruri despre religie decat un ateu, pentru ca un ateu de asta nu are religie …O CUNOASTE SI PREFERA SA RENUNTE LA EA!!!!!!!

NIHIL SINE DEO 24 iulie 2013 at 15:09

„MORTALA” LOGICA!!!
IA DICTIONARUL SI VEZI CE INSEAMNA CUVANTUL RELIGIE (CUVANT CU ORIGINE LATINA, NU SLAVONA)

NIHIL SINE DEO 24 iulie 2013 at 15:17

Iar in legatura cu acest individ Presecan care prezinta doar ceea ce doreste el ca sa si sustina ideile, Il rog sa-mi dea nume de intelectuali din Alba Iulia care se declara atei.

cornel 24 iulie 2013 at 18:06

Daca domnul Nihil Sine Deo ne-ar spune numele sau, probabil s-ar putea spune si cine au fost intelectualii care au fost la intalnire. Dar asa domnul NSD cere ceea ce dansul nu ofera. Felicitari pentru initiativa si curaj!

ANTONIU 24 iulie 2013 at 18:10

RELIGIE=SINCRETISM, MANIPULARE, INDOBITOCIRE,POATE SI O FALSA IMPRESIEDE CULTIVARE A CREDINTEI(deci privita ca o ,,unealta”)dar asta la specimene ce evita utilizarea creierului.
Religiile si-au depasit necesitatea.Emomentul sa fim sinceri cu noi insine si sa le lasam sa moara linistite.
Latinii/romanii nu se prea omorau cu religiile . De la ei ne-a ramas DREPTUL ROMAN, care se sprijine pe probe.

NIHIL SINE DEO 25 iulie 2013 at 0:07

Pai si eu pot afirma ca intelectualii din Alba merg duminica de duminica la biserica. Dar daca nu dau nume, cine ma crede? La asta ma refeream Domnul Cornel!

albaiulian 25 iulie 2013 at 10:03

Chiar daca se declara crestini ortodoxi multi oameni nu cred sau nu mai cred in Dumnezeu. Nici chiar babele de la sat nu mai merg la biserica duminica.Doar 5-6 persoane ,aceleasi , le gasesti in biserica La parastas vin mai multi intradevar.

andrei 29 iulie 2013 at 10:55

Hai mah terminati. Nu exista zei, ce naiba va certati atata pe ceva care e clar ca lumina zilei? Daca sunteti convinsi ca nu exista Zeus, Hercules, Afrodita, Ares, Baal, Allah, atunci nu exista nici Dumnezeu si fi-su si fecioara sfanta si sfantul Andrei si Mos Craciun.

Comentariile sunt oprite