Rămâi conectat

Actualitate

AstraZeneca şi Rusia își vor combina vaccinurile anti-COVID-19: Anunţul, considerat o recunoaştere a vaccinului rusesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autorităţile din Rusia și compania AstraZeneca au anunţat vineri, 11 decembrie, că vor organiza până la sfârşitul acestui an un studiu clinic care va combina vaccinurile lor anti-COVID-19, AZD1222 şi Sputnik V. Anunţul este considerat o recunoaştere a vaccinului rusesc, lăudat de autorităţile din această ţară, dar primit cu răceală de ţările occidentale, informează AFP şi DPA.

„Anunţăm un program de studii clinice pentru a evalua siguranţa şi imunogenicitatea combinaţiei dintre AZD1222, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, şi Sputnik V, dezvoltat de Institutul de cercetare Gamaleia”, a anunţat filiala din Rusia a companiei AstraZeneca într-un comunicat, precizând că testele vor fi realizate pe persoane cu vârste de cel puţin 18 ani.

Cele două vaccinuri, AZD1222 şi Sputnik V, folosesc ca vectori adenovirusuri, care conţin fragmente genetice ale unei proteine din membrana externă a virusului SARS-CoV-2, dar care care nu se pot replica, potrivit DPA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Într-un comunicat publicat vineri, Fondul suveran de investiţii din Rusia, care participă la dezvoltarea vaccinului rusesc, a precizat că a propus pe 23 noiembrie companiei AstraZeneca să folosească una dintre cele două componente ale vaccinului Sputnik V.

„AstraZeneca a acceptat propunerea (…) de a utiliza unul dintre cei doi vectori ai vaccinului Sputnik V în studii clinice suplimentare dedicate propriului său vaccin, care vor începe înainte de sfârşitul acestui an”, a transmis Fondul suveran de investiţii din Rusia.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat încă din luna august că Rusia este prima ţară din lume care a înregistrat un vaccin anti-COVID-19 şi că una dintre fiicele lui a fost deja inoculată cu acesta.

Vaccinul Sputnik V, denumit în semn de omagiu adus primului satelit artificial din lume, lansat de URSS în 1957, reaminteşte prin numele său o mare reuşită ştiinţifică a savanţilor ruşi şi o înfrângere istorică a rivalilor lor americani din epoca cursei pentru cucerirea spaţiului.

Totuşi, Rusia a fost vizată de numeroase critici, venite din partea cercetătorilor occidentali care considerau că anunţul din august era prematur, întrucât a fost făcut înainte de debutul studiilor clinice de masă (de fază 3) şi înainte de publicarea rezultatelor ştiinţifice.

Comunitatea internaţională, în special cea occidentală, considera că acel anunţ reprezenta voinţa Moscovei de a implementa „o diplomaţie a vaccinului” cu scopul de a-şi extinde influenţa în lume. De atunci, Rusia a anunţat parteneriate pentru studii clinice (cu Belarus, Venezuela şi India) şi pentru producţia vaccinului său (cu India, Brazilia, China, Coreea de Sud).

În luna iulie, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada au acuzat serviciile de informaţii ruse că s-au aflat în spatele unor atacuri comise de hackeri pentru a fura informaţiile obţinute în urma cercetărilor ce vizau vaccinurile occidentale anti-COVID-19.

Moscova a dezminţit acele acuzaţii şi a anunţat la scurt timp după aceea un acord care permite producerea în Rusia a vaccinului dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

„Victorie finală”

Potrivit comunicatului publicat vineri de AstraZeneca, „combinaţii de diferite vaccinuri anti-COVID-19 pot reprezenta o etapă importantă pentru a genera o protecţie mai mare prin intermediul unei reacţii imunitare mai puternice şi printr-o mai bună accesibilitate”.

Directorul Fondului suveran de investiţii din Rusia, Kirill Dmitriev, a declarat că „acest exemplu unic de cooperare între cercetători din diverse ţări în lupta comună împotriva noului coronavirus va juca un rol decisiv pentru obţinerea unei victorii finale asupra pandemiei la scară mondială”.

„Suntem hotărâţi să dezvoltăm acest parteneriat în viitor şi să începem producţia comună după ce noul vaccin îşi va fi demonstrat eficienţa în timpul studiilor clinice”, a adăugat oficialul rus.

Rusia a anunţat că vaccinul său Sputnik V are o eficienţă de 95%. Acest vaccin se află în prezent în faza 3 a studiilor clinice, realizate pe un eşantion de peste 40.000 de voluntari. Rusia a demarat săptămâna trecută campania de vaccinare a populaţiei sale, începând cu angajaţii din sectoarele profesionale cu risc sporit de infectare cu SARS-CoV-2.

Compania AstraZeneca şi Universitatea Oxford au anunţat că vaccinul lor are o eficienţă medie de 70%.

Rusia a anunţat vineri că a depăşit pentru prima dată pragul de 600 de decese zilnice cauzate de maladia COVID-19, într-o perioadă în care această ţară se confruntă cu al doilea val al pandemiei, însă autorităţile federale refuză să impună un lockdown generalizat.

Bilanţul oficial de 45.893 de decese raportate în Rusia din cauza maladiei COVID-19 de la începutul anului reflectă o rată de mortalitate mai mică decât în Occident, dar lasă loc interpretărilor, întrucât autorităţile ruse recenzează doar decesele care, după autopsie, au drept primă cauză noul coronavirus.

Joi, Serviciul Federal de Stat pentru Statistică (Rosstat) din Rusia a publicat cifrele lunare de mortalitate, potrivit cărora luna octombrie 2020 a înregistrat cu aproape 50.000 de decese suplimentare în raport cu octombrie 2019.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

2.000 de lei pentru nou-născuții din categoriile defavorizate: Condiții de eligibilitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

2.000 de lei pentru nou-născuții din categoriile defavorizate: Condiții de eligibilitate

În vara anului 2022, Executivul de la București a decis acordarea unui sprijin de 2.000 de lei pentru mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate.

Autoritățile au stabilit condițiile de acordare a ajutoarelor printr-un ordin publicat miercuri. Acest lucru se traduce prin faptul că mămicile pot intra curând în posesia banilor.

Ajutoarele vor fi acordate sub forma unui tichet social, a cărui grafi de acordare fost introdus prin OUG 113/2022. Procedura specifică de distribuire este cuprinsă în Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 1154/2023 intrat deja în vigoare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit actului normativ menționat, lista beneficiarilor este întocmită de autoritățile centrale, acestea au sarcina de a transmite mai departe către instituțiile prefectului, lista beneficiarilor finali, cel târziu în ultima zi lucrătoare a lunii.

În baza listelor verificate și centralizate la prefectură se emit și tipăresc suporturile electronice pentru voucherele sociale pentru nou-născuți, sub forma unor carduri. Ulterior, acestea vor ajunge la primării, care sunt obligate să le distribuie în a doua parte a lunii următoare, aferente lunii de referință, destinatarilor eligibili.
Condițiile de eligibilitate

Autoritățile au stabilit condițiile de acordare a ajutorului de 2.000 de lei în baza OUG 113/2022 care stipulează că pot primi 2.000 de lei următoarele mame: cele care obțin venitul minim garantat stabilit prin Legea nr. 416/2001;mamele care fac parte din familii care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei; mamele care au dizabilități;

sau femeile care se află temporar în situații vulnerabile (victime ale calamităților, ale violenței domestice; persoane dependete) sau care se află în situații extreme de vulnerabilitate adică nu mai au locuință, au fost date afară din propria locuință.

De asemenea, vor beneficia de ajutorul statului și mamele care nu au acte de identitate și nu pot beneficia de drepturile civile, sau sunt minore. Ajutorul este acordat și mamelor care provin din zona de conflict a Ucrainei. Banii pot fi utilizați ca în cazul celorlalte vouchere doar pentru achiziționarea produselor dedicate pentru bebeluși precum trusouri pentru nou-născuti, scutece, articole sanitare și medicale.

„Mamele și nou-născuții din familii vulnerabile vor beneficia de un sprijin în valoare de 2.000 de lei pentru achiziția de articole medicale și de igienă, dar și de consiliere parentală. Potrivit Hotărârii de Guvern, de aceste tichete vor beneficia toate mămicile cu bebeluși de până în 3 luni. O felicit pe Roxana Mînzatu, secretar de stat în Cancelaria Primului-Ministru și fost ministru al Fondurilor Europene, că nu a abandonat acest proiect”, a declarat Gabriela Firea într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Facebook.

Guvernul poate modifica valoarea ajutorului cu o sinfură condiție și anume, operarea modificării cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului.

Sursa: infofinanciar.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Simulare Evaluare Națională 2023, în Alba: Nici 30% dintre elevi NU au luat peste nota 7 la matematică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Matematica se dovedește a fi proba de foc și anul acesta la examenele naţionale.

În țară, note peste 5 la această disciplină au obţinut 59,2% dintre elevi. Mai puţin faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 60,58% de astfel de note. Doar 6.5% dintre elevi au obţinut note mai mari de 9 şi doar 0.8%, adică 1.358 de elevi au luat nota 10.

Elit - Gustul Desăvârșit

Simulare Evaluare Națională 2023 în Alba

Limba și literatura română – 1.347 note sub 7 (51,02%)

– 2.640 elevi prezenți din 2.823 înscriși

Distribuția notelor pe tranșe:

1 – 1,99: 47
2 – 2,99: 160
3 – 3,99: 166
4 – 4,99: 234
5 – 5,99: 349
6 – 6,99: 391
7 – 7,99: 449
8 – 8,99: 514
9 – 9,99: 327
10: 3 note.

Matematică – 1.879 note sub 7 (71,36%)

– 2.633 elevi prezenți din 2.823 înscriși

Distribuția notelor pe tranșe:

1 – 1,99: 36
2 – 2,99: 179
3 – 3,99: 344
4 – 4,99: 415
5 – 5,99: 527
6 – 6,99: 378
7 – 7,99: 273
8 – 8,99: 260
9 – 9,99: 192
10: 29 note.

Limba și literatura maternă – 82 elevi prezenți

Distribuția notelor pe tranșe:

1 – 1,99: 0
2 – 2,99: 1
3 – 3,99: 9
4 – 4,99: 7
5 – 5,99: 15
6 – 6,99: 12
7 – 7,99: 21
8 – 8,99: 12
9 – 9,99: 5
10: 0 note.

Următorul pas din acest an pentru elevii de clasa a VIII-a este chiar examenul de Evaluare Naţională 2023 propriu-zis. Înscrierile sunt prevăzute pentru perioada 6 – 9 iunie.

Prima probă scrisă, cea la română, va fi pe 19 iunie. Urmează proba scrisă la matematică, două zile mai târziu, pe 21 iunie. Limba maternă, pentru elevii cu studii la o şcoală într-o limbă a minorităţilor, va avea loc pe 22 iunie.

Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2023 sunt afişate pe 28 iunie. După soluţionarea contestaţiilor, sunt afişate rezultatele finale, pe 4 iulie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Clasa pregătitoare 2023, în Alba: ASTĂZI sunt afișate circumscripțiile școlare. Părinții vor afla numărul de clase

Ziarul Unirea

Publicat

în

Clasa pregătitoare 2023, în Alba: ASTĂZI sunt afișate circumscripțiile școlare. Părinții vor afla numărul de clase

Joi, 30 martie, sunt afișate circumscripțiile școlare și planul de școlarizare pentru clasa pregătitoare 2023, potrivit calendarului oficial.

Părinții vor afla numărul de clase pregătitoare de la fiecare unitate de învățământ. Aceste informații vor fi postate pe site-ul școlii, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar. Înscrierea în clasa pregătitoare are loc în perioada 3-18 mai.

Elit - Gustul Desăvârșit

„30 martie 2023: Afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar”, conform calendarului.

Tot astăzi, vor fi publicate și informații referitoare la posibilitatea organizării programului „Școala după școală”, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare, după cum se arată în calendar.

„Afișarea, la sediul fiecărei unități de învățământ și pe site-ul acesteia, dacă există, sau pe site-ul inspectoratului școlar, pentru unitățile de învățământ care nu au site propriu, a informațiilor care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului „Școala după școală”, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.”

Centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională vor posta, pe 3 aprilie, modelul de cerere-tip pentru evaluarea dezvoltării copiilor care fac 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv.

Copiii care au fost în străinătate sau nu au mers la grădiniță vor fi evaluați psihosomatic.

3 aprilie 2023: „Postarea pe site-ul centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE/CMBRAE) a modelului de cerere-tip (anexa nr. 2 la Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.445/2022) pentru evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv şi care:

nu au frecventat grădiniţa;
s-au întors din străinătate.

Afişarea programului de evaluare a copiilor la avizierul şi pe site-ul CJRAE/CMBRAE.

Postarea pe site-ul inspectoratelor şcolare, respectiv al unităţilor de învăţământ cu nivel preşcolar/primar a modelului de cerere-tip pentru evaluarea dezvoltării copiilor care au frecventat grădiniţa şi care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv.”

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 au nevoie de recomandare de la grădiniță sau de la unitatea de învățământ la care sunt, pentru înscrierea în învățământul primar.

Când și unde se realizează evaluarea copiilor?

Evaluarea copiilor de către CJRAE/CMBRAE este programată în perioada 5 – 26 aprilie 2023. Evaluarea se face atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât şi în diferite centre din județ/municipiul Bucureşti, cu prioritate în grădinițe.

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, se arată în metodologie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare