Rămâi conectat

Curier Județean

Păştenii din Cugir şi Vinerea se pregătesc de sărbătoarea Învierii Domnului. Persoanele care împlinesc 60 de ani vor împărţi anul acesta Sfintele Paşti

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Aproape 90 de cugireni şi 35 de vinereni, care anul acesta împlinesc onorabila vârstă de 60 de ani, vor avea ocazia să ia parte la sărbătoarea Păştenilor, un obicei care de peste  70 de ani,  se petrece în Miercurea Mare la Cugir şi în Joia Mare în localitatea Vinerea.

Pregătirile la Cugir au început încă de la începutul Postului Mare,  la Casa Parohială a părintelui Pintea Dumitrean, iar la Vinerea, la casa primului gospodar al localităţii, Mircea Stănuț.  Păștenii sunt cei care se vor ocupa de toate pregătirile necesare sărbătorii Învierii Domnului: oferă vinul, cumpără ciubere, lumânări, pâine, desagi şi pregătesc Paştele care va fi luat la marele praznic al Învierii Mântuitorului.

Împărţirea acestora este stabilită din timp, astfel încât fiecare păştean ştie ce anume va trebui să ia din biserică, unii praporii de procesiune, alţii icoanele. La Cugir, ceremonia pornește din curtea şi din faţa Casei parohiale a părintelui Dumitrean, de unde se formează alaiul de păşteni, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, care poartă praporii şi icoanele. Aceştia, conduşi de preoţii din localitate prezenţi la sărbătoare, dar şi de localnici, se îndreaptă într-o procesiune inconfundabilă, care porneşte spre Biserica „Sfânta Treime”.  Evenimentul se repetă  joi, la  Vinerea (Biserica „Sf. Nicolae” ), unde se oficiază o slujbă specială, și la casa gospodarului Stănuț, locul unde  păştenii aşează în desagi pâinea pentru Sfintele Paşti.

Ei se vor ocupa de pregătirea şi împărţirea „Paştilor” pentru întreaga comunitate. Sărbătoarea va începe miercuri, 24 aprilie, la Cugir, iar în Joia Mare, 25 aprilie, se vor bucura de ea locuitorii din Vinerea. Duminică dimineaţa, participă la momentul înălţător al Învierii, primesc Paştile, ciocnesc câte un ou şi rostesc creştineşte: „Hristos a Înviat” şi răspund: „Adevărat a Înviat”!

Obiceiul care se repetă de aproape opt decenii a fost introdus pentru prima data în localitatea Vinerea de Părintele mărturisitor Ioan Sabau. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Continuă activitățile polițiștilor din Alba pentru creșterea siguranței în școli: Elevii au discutat cu polițiștii despre bullying și accesarea în siguranță a rețelelor de socializare

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Continuă activitățile polițiștilor din Alba pentru creșterea siguranței în școli: Elevii au discutat cu polițiștii despre bullying și accesarea în siguranță a rețelelor de socializare Interacțiunea cu persoane necunoscute, bullying-ul sau accesarea în siguranță a rețelelor de socializare sau utilizarea internetului sunt printre temele discutate de polițiști cu cei peste 600 de elevi. Polițiștii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea